Redactie
Redactie Inspiratie 24 apr 2014
Leestijd: 2 minuten

Culy test: havermoutpap (oat porridge) invriezen, kan dat?

Havermoutpap, ofwel oat porridge, eten wij regelmatig. Nu lazen we online dat je het ook in een grote portie kunt maken, om vervolgens kleine individuele porties in te vriezen. Culy nam de proef op de som om te kijken of dit lukt.

Eerst maar eens pap maken. We gebruiken ons favoriete recept: 1 deel havermout, 2 delen melk – in dit geval gebruiken we amandelmelk. In een pannetje samen met wat kaneel aan de kook brengen, even later doorbubbelen, en dan serveren.

Maar nu gaan we niet meteen eten, we gaan het invriezen! Er bestaan verschillende opties: in een plastic bakje, in een muffinvorm (zeker handig als je veel porties tegelijk wil invriezen) of in een weckpotje. Wij kiezen voor het laatste, want onze weckpot heeft extra sterk glas en kan dus in de magnetron. Ideaal om het de volgende ochtend in op te warmen!

Wij laten de pap iets afkoelen, sprayen de binnenkant van de weckpot in met een klein beetje bakspray en ‘bestuiven’ het vervolgens met wat kokosrasp: onze bedoeling hiermee was dat de bevroren pap zo beter los zou laten. Maar wat bleek na een nachtje in de vriezer: het harde ‘stuk’ pap zit muur- en muurvast. De volgende keer gaan we voor een andere tactiek: toch invriezen in een (siliconen) muffinbakvorm, een uurtje ‘aanvriezen’ in de vriezer, dan loshalen uit de vorm en in een plastic zakje in de vriezer doen. Zo zit je de volgende ochtend niet te bikken om de pap uit het bakje te krijgen.

Maar goed, weggooien was natuurlijk geen optie. Dan maar iets langer in de magnetron opwarmen. Wij zetten ons weckpotje met bevroren pap zo’n vijf minuten in de magnetron op een lage stand. Et voilà: lauwwarme pap, ready to eat! In dit geval hadden we in die vijf minuten natuurlijk net zo goed nieuwe havermoutpap kunnen koken. Maar als je de truc gebruikt zoals hierboven beschreven (in een muffinbakvorm of potje licht aanvriezen en vervolgens ‘los’ in een vriezerzakje doen), moet het de ochtend erop een stuk sneller gaan. Ideaal en lekker tijdsbesparend voor als het hele gezin aan de oats is. Smakelijk!

2014-04-10 08.41.07

Vries het weckpotje in…

2014-04-11 09.11.37

De volgende ochtend: bevroren pap.

2014-04-11 09.22.56

Na opwarmen geserveerd in het weckpotje met wat agavesiroop en superfood Powerblend mix.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.