Redactie
Redactie Inspiratie 5 apr 2014
Leestijd: 2 minuten

Culy test… de kant-en-klare koekjesmix van Dapeppa

Het Nederlandse bedrijf Dapeppa maakt kant-en-klare koekjesmixen in mooie glazen potten: een ideaal cadeau (aan jezelf). Je hoeft zelf alleen nog eieren en boter toe te voegen, even te kneden, en je cookie dough is klaar om in de oven te gaan. Culy testte het uit.

Wij gingen aan de slag met de Koekjespot Marshmallow Pure Chocolade (€ 9,95). Daarin vinden we bloem (eco tarwebloem uit Flevoland), twee soorten suiker (bruine en witte basterdsuiker, afkomstig van suikerbieten uit Groningen), een snufje zout, een vleugje bakpoeder, mini marshmallows en pure chocolate chips. En natuurlijk een recept, geprint op een klein vierkant kaartje.

Zelf moeten we nog 1 ei en 90 gram zachte roomboter toevoegen. Het recept is simpel: alles goed – met de hand – door elkaar kneden tot een bal, daar kleine balletjes van vormen (zo’n 18 stuks), deze een beetje plat drukken, en op de bakplaat 13 minuten afbakken op 180 graden.

2014-04-05 15.04.37

De test

We doen alles exact volgens instructies. Volgens het recept hoeft het koekjesdeeg niet gekoeld te worden voor het bakken, wat we eigenlijk wel gewend zijn van andere recepten. Maar, we volgen dit keer precies de aanwijzingen op het kaartje.

Uiteindelijk hebben we twee bakplaten vol. De eerste bakplaat gaat in onze heteluchtoven op 180 graden. Dan rijst meteen de vraag: moeten we in een heteluchtoven niet op een lagere temperatuur bakken? Daar zegt het recept niets over. Maar we zijn braaf, en zetten de eerste bakplaat exact 13 minuten op 180 graden erin. Vervolgens laten afkoelen op een rekje alvorens te eten.

Het resultaat: de koekjes zijn flink uitgelopen en hebben daardoor allemaal een beetje een gekke vorm. De marshmallows zijn enorm gesmolten, wat zorgt voor grote blauwe, witte en roze vlekken. De suikers zijn gekaramelliseerd, wat bij sommige koekjes voor een harde karamelrand zorgt. Lekkere koekjes (fijn chewy van binnen), maar ze verdienen niet de schoonheidsprijs.

2014-04-05 15.33.42
Het resultaat van bakplaat 1

Met de tweede bakplaat zijn we minder braaf. We volgens ons koekjesinstinct en laten het deeg (reeds in kleinere balletjes verdeeld op de bakplaat) een dik halfuur koelen in de koelkast. Vervolgens bakken we ze op 150 graden (in plaats van 180), weer 13 minuten.

gekoeld
Toch maar even koelen…

Het resultaat van deze tweede batch? Koekjes in een veel mooiere ronde vorm, minder hard gesmolten chocolade en marshmallows, en geen gekaramelliseerde stukken. Deze batch is ongeveer even lekker als de eerste, maar een stuk mooier om te zien. Terwijl het exacte hetzelfde koekjesdeeg is, even lang gemengd, even grote balletjes op de plaat.

2014-04-05 16.25.07
Het resultaat van bakplaat 2

2014-04-05 16.25.21
Het verschil: links batch 1, rechts batch 2

Conclusie

De koekjespotten van Dapeppa zijn ontzettend handig, een perfect cadeau voor snoepers en bakkers, en de glazen pot kun je fijn bewaren. Het recept klopt, maar wij zouden er graag aan toevoegen dat het deeg toch echt eventjes gekoeld moet worden voordat de koekjes afgebakken worden. En dat heteluchtovens toch nét een tikje lager qua temperatuur moeten. Ach, heb je een fijn verhaaltje te vertellen wanneer je de pot aan iemand cadeau geeft. Bak ze!

2014-04-05 16.06.19

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.