Joyce Bielderman
Joyce Bielderman Inspiratie 14 sep 2012
Leestijd: 4 minuten

Culy ontdekt… ZOOMERS Fashion Café met Jacob Jan Boerma

Tekst en foto’s: Joyce Bielderman

Food is fashion”, zeggen tal van food trendwatchers. En ze krijgen gelijk. ZOOMERS opende onlangs namelijk als eerste moderetailer in Nederland een nieuwe winkel mét restaurant. Voor de invulling van dit Fashion Café nam het concern geen halve maatregelen: de menukaart is samengesteld door Jacob Jan Boerma. Juist…! De eigenaar en chef van tweesterren restaurant De Leest in Vaassen. Culy was nieuwsgierig en nam een kijkje tijdens de opening.

Van het oude postkantoor aan de Kerkstraat in Den Bosch was tot voor kort niet veel meer over dan vier muren. Een historisch gebouw zonder inhoud. Daar heeft ZOOMERS verandering in gebracht. Want in de winkel – die maar liefst 3.000 m2 telt – draait het allemaal om de ervaring. Het beleven en proeven van verschillende werelden. Niet alleen als het om mode gaat, maar ook als we het hebben over eten. Want het aangrenzende Fashion Café biedt een evenzo grote keur aan smaken.

“Daar hebben we bewust voor gekozen”, vertelt Jacob Jan, die vanavond maar wat druk is met handen schudden en op de foto gaan. “Als je tegenwoordig uit eten gaat, zoek je een beleving. Je wilt een ervaring die je niet meer vergeet. In de modewereld is dit ook een trend. Aan winkelen wil je net zo goed een fijn gevoel overhouden. Samen met ZOOMERS heb ik dit in Den Bosch vorm willen geven. Zonder dat we een concessie doen aan de toegankelijkheid. Want ZOOMERS Fashion Café en de winkel moeten leuk zijn voor iedereen.”

Fashion is food!
Vanavond lijkt het in ieder geval te lukken om het alle gasten naar het zin te maken. De ruim 800 genodigden stormen tegelijkertijd de winkel binnen en weten binnen no time de weg naar het Fashion Café te vinden. Plek om aan tafel te zitten is er nauwelijks, maar iedereen staat vanavond misschien net zo lief met een glaasje in de hand lekker te kletsen over hun ervaring. En daar is flink over uit te wijden. In de winkel staan onder meer een Amerikaanse tattoo-artist (Joe Casal), een dj (Jeroen Post), een Franse band (Pense-Bête) en er zijn – naast de hapjes van het Fashion Café – ook oesters van de Oesterkoning.

8849_drukte8889_dj8865_oesters

Toch zit de druk zit er deze avond in de keuken behoorlijk op. De honderden genodigden die allemaal vier hapjes moeten proeven, zorgen hier wel voor. In de keuken geeft het team de lekkernijen door aan de speciaal voor deze avond ingehuurde modellen/serveersters. En vandaag is het keukenteam dan wel aangevuld met extra handjes van De Leest, straks moet chef Corné Poirters het met zijn Bossche team zelf zien te cheffen. Gelukkig heeft hij – net als Jacob Jan – daar het volste vertrouwen in. Deze eerste avond in de nieuwe formatie loopt gesmeerd, dat kan daarna alleen maar beter gaan.

8845_bordjes8882_modelletjes8888_druktekeuken

“Natuurlijk loopt het vanavond anders dan normaal”, vertelt Jacob Jan terwijl hij de kwartelfilets op een ovenplaat legt. “Het Fashion Café is namelijk een restaurant. Je gaat hier straks zitten voor een lekkere lunch, een drie gangen diner of – we zijn natuurlijk wel in Den Bosch – koffie met een Bossche bol. Aan de kaart hebben een eigen invulling gegeven. We willen namelijk laten zien dat kwaliteit (lees: lekker eten) niet duur hoeft te zijn. Gewoon een broodje tonijnsalade, maar dan wel eentje die met eerlijke ingrediënten en vakmanschap in elkaar is gezet. Geloof me, ik heb als vooronderzoek op maar liefst 37 plekken in Den Bosch een broodje tonijnsalade gegeten. Hierdoor weet ik nu precies hoe het broodje tonijnsalade van het Fashion Café moet smaken. Ik wil natuurlijk wel iets anders bieden dan wat je nu in Den Bosch eet.”

8876_jacobjan8873_stokjes8881_hapjes_bewerkt

Daarmee sluit de visie van Jacob Jan naadloos aan bij die van het concern ZOOMERS. Want ook de winkel etaleert mode, lifestyle- en homeaccessoires op een manier die nieuw is en toch vertrouwd aanvoelt. Er zijn hoekjes gecreëerd waar je rustig kan zitten en op de jongerenafdeling staat natuurlijk ergens een iPad. Maar de merken zijn bekend, die vind je ook ergens anders… Alleen niet gepresenteerd zoals je dat bij deze bijzondere winkel van ZOOMERS ziet! En daar zit ‘m de kneep…

8861_ipad8892_doorkijkje

ZOOMERS Fashion Café in Den Bosch is 7 dagen per week open. De keuken sluit op z’n vroegst om 21.00 uur. Meer info? Kijk op www.pietzoomers.com.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.