Redactie
Redactie Inspiratie 12 aug 2015
Leestijd: 2 minuten

Culy ontdekt… MAMA bakery met Vinnies

Eind vorig jaar proefden we het nieuwe wintermenu bij Vinnies in Amsterdam. Ditmaal namen de eigenaren, Vincent en Jules, ons mee naar hun vaste broodbakker: MAMA bakery.

Culy’s Monique stapte met Pauline, Brenda en Sabine in de elektrische taxi en zoefde naar MAMA, de bijzondere bakkerij aan de Domineeslaan in Zwanenburg (onder de rook van Amsterdam, vlakbij SugarCity, waar Culy Food Festival werd gehouden).

Beeld: Emma Peijnenburg

Een droom

MAMA is een kleinschalige bakkerij, winkel en opleidingsruimte waar de ambacht van het broodbakken centraal staat. Karel Goudsblom richtte het bedrijf ruim drie jaar geleden op. Daarvoor was hij werkzaam als beeldend kunstenaar, maar hij miste de horeca en wilde niets liever dan zijn handen in brooddeeg zetten. Zijn droom: een eigen bakkerij oprichten.

Karel begon met biologisch brood te bakken in zijn eigen huis. Dat ging een tijdje goed, maar op een gegeven moment kwamen de honderden kilo’s meel per maand zijn neus (letterlijk) uit.

Via crowdfunding vond hij de investering om een bedrijfsruimte te vinden en om te toveren tot bakkerij. Inmiddels heeft hij tientallen bakkers aan het werk, die zes dagen per week honderden broden maken.

Mooie dingen doen

Dat brood wordt gemaakt van allerlei Nederlandse graansoorten, van tarwe tot rogge. Er worden alleen Hollandse ingrediënten gebruikt; dat is duurder, maar ook beter van smaak, vindt Karel. En het is fijn om met landgenoten te kunnen werken, zoals De Commandeursmolen in Limburg en Korenmolen de Zandhaas, vlakbij Haarlem.

Het gaat nog altijd niet om keiharde winst, maar om ambacht, mooie dingen doen en fijn samenwerken. Wat ons raakte, is dat Karel veel met jongeren werkt die het lastig hebben, door hun verleden of door een stoornis. Zij kunnen in de bakkerij leren en groeien en op een fijne manier wennen aan weer meedoen aan het werkende leven.

Bekend in heel Amsterdam

MAMA levert al aan zo’n 55 bedrijven in Amsterdam, van Olie en Zo in de Czaar Peterstraat tot aan Vinkeles in het prachtige hotel The Dylan. En dus ook aan de twee vestigingen van Vinnies, al vanaf de eerste dag.

Heel veel groter groeien qua locaties, dat wil Karel niet; hij vindt het wel goed zo. Hij is trots op de huidige plekken waar zijn brood ligt en spreekt veel met de ondernemers. Wel is hij sinds kort begonnen met eigen sap te produceren (o.a. ook bij Vinnies te koop), en er zijn concrete plannen voor een patisserie-lijn.

Proeven maar!

Natuurlijk moeten we zijn brood proeven. De chefs van Vinnies gaan druk aan de slag met beleg en bijgerechten, die ook op hun vaste menu staan.

Hieronder zie je een impressie van wat we zoal verorberden.

Beeld: Emma Peijnenburg

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.