Joyce Bielderman
Joyce Bielderman Inspiratie 10 apr 2013
Leestijd: 2 minuten

Culy ontdekt… het Oostenrijkse menu bij Serre in het Okura Hotel

Wat hebben de Oostenrijkse regio Nordburgenland, de Kromme Rijnstreek en Serre restaurant – in het Okura hotel – met elkaar gemeen? Kersen! Ze groeien namelijk  niet alleen in de regio dichtbij Utrecht, maar ook in de Oostenrijkse streek iets ten zuidoosten van Wenen. Voor Serre restaurant, de plek waar de mooiste kersen-(sier)bomen van Amsterdam staan, een goede aanleiding om een speciaal menu samen te stellen. Culy proefde voor.

Tekst en foto’s: Joyce Bielderman

Het is een ingewikkeld verhaal, maar wij zullen er kort over zijn. Soms vallen losstaande ideeën als een puzzel in elkaar en komt er een bijzondere internationale samenwerking tot stand. Dit geldt ook voor het tijdelijke partnerschap tussen de Oostenrijkse regio Nordburgenland, de Nederlandse Kromme Rijnstreek en Hotel Okura in Amsterdam. En het werkt! De drie partijen hebben namelijk een menu weten samen te stellen waarin kersen, wijnen en vakmanschap samenkomen. Dit menu staat wel slechts tot 21 april 2013 bij Serre restaurant op de kaart, dus je moet er snel bij zijn, wil je dit meemaken.

Voor ieder product een hoofdrol
Zoals we al zeiden: wij mochten voorproeven hoe Marc van der Tang, Chef de Cuisine, een menu met alle producten heeft weten te creëren. Geen eenvoudige opgave, want in een echt goede samenwerking krijgt iedere partij evenveel aandacht. Dit betekent voor het Nederlands-Oostenrijkse menu dat zowel de wijn een hoofdrol moest spelen als de kersen. Maar let op: wil je dit specifieke menu proeven, dan moet je precies eten wat wij voorgeschoteld kregen. Het complete Oostenrijkse menu is namelijk breder van opzet. Je kan dus ook voor andere Oostenrijkse gerechten kiezen.

Voor- en tussengerecht
Geen nood! Wij helpen je op weg. De twee foto’s die je hieronder ziet, geven je een goed beeld van wat je kunt verwachten als je de in kersenbouillon gegaarde tamme eendenborst, met krokante dim sum, granaatappel en waldorf salade gaat bestellen en daarna overgaat op de Vichyssoise crème soep, forel en crème van mierikswortel. Wij kregen bij deze twee gerechten drie wijnen te proeven. De pinot noir die we dronken bij de eendenborst kunnen we aanraden. En bij soep schonken ze een goedpassende pinot blanc.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In kersenbouillon gegaarde tamme eendenborst

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vichyssoise crème soep

Hoofd- en nagerecht
Ooit gepocheerd rundvlees gegeten? Wij kregen deze geserveerd met spätzle, groene asperges en een jus van ‘Nordburgenland’ rode wijn. De blaufrankisch (drie keer een ander glas) die we erbij geschonken kregen, pasten allemaal even goed. Bij het dessert hadden we geen keuze qua wijn. Maar daar hoor je ons niet over klagen. Dit glas vormde een dessert op zich. De kaiserschmarren met kersenmarmelade en kersenroomijs maakt het kersenmenu compleet. En heb je na vier gangen kersen nog niet genoeg? Plan dan – net als wij – deze zomer een tochtje naar de Kromme Rijnstreek. Want vers uit de boom zijn kersen het allerlekkerst!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gepocheerd rundvlees

kersendessert

Kaiserschmarren met kersenmarmelade en kersenroomijs

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.