Redactie
Redactie Inspiratie 9 sep 2015
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt… gezonde kant-en-klaar maaltijden van Eat Lean

De markt van de gezonde kant-en-klaar maaltijden blijft groeien. Weg met de zoute magnetronmaaltijden, hallo verse gerechten! Eat Lean is een nieuwe speler op de markt. Culy testte de thuisbezorgd-dienst uit.

Wat is het?

Eat Lean bezorgt vers bereide en gezonde maaltijden in Amsterdam, Diemen en Amstelveen (hopelijk wordt het bezorggebied in de toekomst uitgebreid). De gerechten zijn uitgebalanceerd, zonder E-nummers, kleur en smaakstoffen. En naast dinergerechten zijn er ook ontbijtopties.

Bij elk gerecht kun je kiezen tussen een small, medium of large maat. Als je voor 19.00 bestelt, wordt het die avond nog bij je bezorgd. De bezorgkosten bedragen € 3,95, maar zijn bij een bestelling boven € 20,- gratis.

Je kunt zelf een tijd en locatie kiezen waar de maaltijden moeten worden afgeleverd. Je moet de gerechten nog wel zelf opwarmen volgens de bijgeleverde instructies.

Het menu

Eat Lean heeft vier ‘maaltijdlijnen’: balansmaaltijden, dieetmaaltijden, vegetarische maaltijden en zwangerschapsmaaltijden. Die laatste twee zijn duidelijk, de eerste twee vinden we wat vaag qua beschrijving. Wat is het verschil tussen ‘balans’ en ‘dieet’? Zijn de dieetmaaltijden gezonder?

We zien in alle categorieën lekkere opties. Zoals bij de dieetmaaltijden: gegrilde Schotse zalm met zoete aardappel uit de oven, aioli en Romaine sla (€ 9,50 voor small, €12,50 voor medium en € 14,50 voor een large maaltijd). Of de black angus steak met gepofte aardappeltjes en gegrilde groentes (zelfde prijzen als de zalm). Sommige maaltijden, zoals de speltrisotto, staan overigens in meerdere categorieën.

Hoe ‘lean’ zijn de maaltijden? De black angus steak met bijgerechten bevat gemiddeld 571 calorieën (36 procent koolhydraten, 35 procent vetten en 29 procent eiwitten). De zalm, die in de dieetcategorie valt, bevat 538 calorieën. De calorieën die zijn aangegeven staat voor het gemiddelde van de drie maten.

Black angus steak
Gegrilde Schotse zalm

Culy ontdekt

We bestellen de zalm én de black angus steak; met twee gerechten uit twee maaltijdlijnen kunnen we de kwaliteit goed testen. We plaatsen onze bestelling aan het einde van de maandagochtend, en geven aan graag om 19.00 uur de maaltijden thuis te ontvangen. Om vijf voor zeven staat de bezorger op de stoep: perfect!

De maaltijden zijn netjes verpakt in gesealde magnetrondoosjes. Even de plastic seal verwijderen en de doos kan 2 tot 3 minuutjes in de magnetron op 800 watt.

We proberen eerst de steak uit. Best een uitdaging, de garing van rundvlees goed houden in de magnetron. Hoewel het vlees er nogal doorbakken uitziet, is de smaak top en de structuur erg mals. Hierdoor zie je dat er goed kwaliteit vlees is gebruikt, en daar worden we blij van.

De groenten en aardappelen zijn ook bijzonder lekker. Het mag alleen allemaal nog wel wat extra smaak gebruiken, maar gelukkig hebben we peper en zout bij de hand. De portiegrootte is ook prima: ‘medium’ blijkt perfect voor een gemiddelde eter.

De volgende dag testen we de zalm. Deze is erg lekker. Helaas schift de bijgeleverde aioli door de warmte van de magnetron volledig in olie en knoflookstukjes. Jammer, hoewel de smaak prima blijft; we lepelen maar wat knoflook op de zalm.

De zoete aardappel is niet echt op smaak gebracht, maar is okee. De gestoofde sla is door en door gaar, maar wel erg lekker. Wat we met de twee warme citroenschijfjes moeten, is ons onduidelijk (je kunt ze niet meer uitknijpen).

Later horen we van Eat Lean dat de aioli en citroen niet mee gegaard hadden moeten worden (wij hadden de bak zonder te kijken zo in de magnetron geplaatst). Dit gaat voortaan bij de instructies vermeld worden. 

De conclusie

Het bestellen en bezorgen van Eat Lean gaat moeiteloos en is erg goed geregeld. De maaltijden hebben een prima portie, maar we vinden ze alsnog best aan de prijs. De ingrediënten zijn goed, maar we missen nog wat extra smaakmakers, bijvoorbeeld in de vorm van kruiden of een licht sausje (vooral bij de steak).

Al met al is dit een concept dat erg goed kan werken, zeker voor drukke Amsterdammers die graag op hun gewicht letten.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.