Redactie
Redactie Dineren 10 mei 2015
Leestijd: 2 minuten

De Effenaar

Het was een tijd van goeie muziek, veel bier en na afloop meestal een wat vettige hap om de kater tegen te gaan. Het was de tijd dat De Effenaar in Eindhoven wedijverde met Paradiso in Amsterdam. Welke was de meest prominente poptempel in Nederland? Wie had de beste line-up? Alhoewel ik me niet kan herinneren of die term toen al werd gebruikt.

door Wilbert, onze culinaire levensgenieter

Maar dat alles was toen en ik moet eerlijk bekennen dat die scene de laatste jaren volledig aan mij voorbij is gegaan. Totdat ik laatst een uitnodiging kreeg om bij De Effenaar te gaan eten. Ik dacht: ‘okee!?’ en meteen was daar het beeld uit de herinnering, waarmee de verwachting meteen duidelijk gekaderd was. Wel gezellig, maar eten bij De Effenaar…?

Dat ik als een wat oudere Eindhovenaar niet als enige met dat idee behept ben, wordt duidelijk in een gesprek met Dies Wouters, chef én bedrijfsleider van restaurant-café De Effenaar. Daarentegen zullen anderen denken: ‘wordt er ook een wakker!’, want inmiddels werkt Dies er al zeven jaar. Met passie en toewijding, dat moet gezegd. Want enthousiast praat hij over zijn vak, zijn ervaring én het poppodium. Ik sprak met hem naar aanleiding van dat ene dinertje.

Niets wat in mijn herinnering leefde kwam overeen. De Effenaar, ooit gehuisvest in een voormalige linnenfabriek, heeft in 2005 een nieuw, modern gebouw gekregen met, naast twee concertzalen, een heus en vooral sfeervol restaurant-café. Een menukaart met gerechten die op z’n minst verrassend genoemd mogen worden, met wekelijks en maandelijks wisselende gerechten. Medewerkers die gastvrij zijn en je graag helpen om een leuke avond te hebben.

Dies vertelt over zijn passie voor koken en het belang van goede kwaliteit tegen betaalbare prijzen. Inspiratie komt vooral uit de mediterrane keuken, hetgeen vooral vers betekent. Maar ook lokaal en seizoen zijn kernwoorden.

En als je zijn gerechten voorgeschoteld krijgt, zie je dat terug in de manier waarop de borden zijn opgemaakt en uiteraard de smaak van dat alles. Nergens vind ik in Eindhoven octopus op de kaart die zo puur en goed is bereid. Confucius zei ooit: “Real knowledge is to know the extent of one’s ignorance.” Wat De Effenaar betreft, ken ik die inmiddels. Ik gun dat anderen graag ook.

Moeilijk te vinden? Nee hoor. Als je in de Dommelstraat in Eindhoven, na al die andere eetgelegenheden, 100 meter verder loopt, dan staat daar de poptempel van het zuiden. Met een restaurant-café dat erg de moeite waard is.

De Effenaar Restaurant|Café
Dommelstraat 2, Eindhoven
www.effenaar.nl

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.