Joyce Bielderman
Joyce Bielderman Inspiratie 14 apr 2014
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt… bier, wijn & whiskey in Oregon

Oregon is misschien wel de meest ondergewaardeerde staat van heel Amerika. En dat terwijl de lekkerste pinot noir ter wereld juist hier vandaan komt en je struikelt over de brouwerijen die de meest bijzondere bieren weten te creëren. Culy’s Joyce reisde af naar Oregon en ontdekte een regio die heel wat lekkers te bieden heeft.

Tekst en foto’s: Joyce Bielderman

Portland (Joyce schreef ook een foodreport, zie deel 1 en deel 2) is een waar foodwalhalla. Maar dat betekent niet dat de rest van Oregon het ontdekken niet waard is. Integendeel! Rij oostwaarts en je komt terecht in een groen landschap vol watervallen. Ga naar de kust en je vindt er zeesterren.

En even ten zuiden van de stad Portland? Daar ligt de meest vruchtbare vallei van het land! Je kunt je dus wel voorstellen wat dit betekent voor het eten (en drinken) hier… Je vindt er een keur aan heerlijkheden. Van (honing)wijn tot bier en van pinot noir zout tot vis in alle soorten en maten.

Eigenwijze bierbrouwer
Ben je op zoek naar de meest creatieve bierbrouwerij van Amerika? Loop dan eens binnen bij Rogue in Newport. Hier gaat alles net een tikje anders. Want drink je hier bijvoorbeeld een ale? Wees er dan op voorbereid dat je wordt ingezworen – met luid belgerinkel en geschreeuw – als a new citizen of Rogue Nation.

Neem ook even een kijkje in de winkel. Misschien wil je dat Beard Beer (ja echt, gemaakt van een schimmel uit de baard van de eigenaar) thuis proberen. Probeer anders een spirit (whiskey of gin bijvoorbeeld) die ze hier maken. Ook niet te versmaden…

Alternatief: Stop bij Double Mountain Brewery in Hood River voor een Devil’s Kriek. Gemaakt met kersen uit de tuin van de brouwer.

double_mountain_kriek

Bijzonder zout
Het is bijna onvoorstelbaar dat dit bedrijf nog maar een paar jaar bestaat. Jacobsen Salt is namelijk ontzettend populair en werkelijk overal in de staat verkrijgbaar. Misschien ook niet zo gek, als je bedenkt dat het zout rechtstreeks uit de zee bij Oregon wordt gewonnen. Het is dus een echt regionaal product.

Tweede pluspunt is dat dit zout ook nog eens in de meest fantastische smaken verkrijgbaar is. Wat dacht je bijvoorbeeld van zout met de kleur en smaak van pinot noir (natuurlijk ook uit Oregon)? Of een variant met Stumptown Coffee? Zo proefde je het nog nooit…

Jacobsen_pinot_zout_kleinOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ook heel Oregon(s): In de Columbia rivier wemelt het van de vis. Vooral zalm en steur (sturgeon) staan overal in Oregon op de menukaart. En in de schappen.

Honingwijn is ook fijn
Tot voor kort hadden wij er nog nooit van gehoord: honingwijn (in goed Amerikaans mead). Daar heeft Kookoolan Farms in Yamhill voorgoed verandering in gebracht. Zij verkopen mead van over de hele wereld. En de variëteit blijkt enorm.

Zo bevat de ene fles een goedje wat eruit ziet als whiskey, sterk in smaak is (door de chilipepers) en dus echt als bellywarmer voor koude dagen kan fungeren, een andere fles is gevuld met een bruisende wijn die bijna voor een champagne door kan gaan. Heel bijzonder. En nog lekker ook!

Alternatief: wil je ‘echte’ wijn? Ook daarvoor kun je op diverse plekken in Oregon terecht. Een van de leukste proeflokalen om even te stoppen is die van The Carlton Winemakers Studio.

Verassend smakelijk Carlton
In Oregon kan het zomaar… Stoppen in een klein dorpje en verrast worden. In het plaatsje Carlton – middenin  Willamette Valley’s Wine Country – vind je op elke straathoek wel een interessante tasting room. Bij de ene winkel kun je chocola en wijn proeven, de volgende verkoopt jam en chutneys (van Republic of Jam) en aan de overkant van de straat vind je een winkel waar ze een bijzondere mix van antiek kaas, worst en cider verkopen. Die ene winkelstraat – want meer is er niet, zo klein is het dorp – daar ben je dus stiekem wel even mee bezig. Enjoy!

republic_jam_kleinCarlton_cider_klein

Alternatief: Het kan nog gekker (maar wel heel leuk). Red Hills Market is niet eens een dorp, het is een winkel/deli/restaurant/koffiebar en lunchcafé aan misschien wel de drukste weg in Dundee.

Red_Hills2_klein

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.