Redactie
Redactie Inspiratie 17 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

Auberge Jean & Marie in Amsterdam: Klassieke sauzen en mooie wijnen

Midden in de Amsterdamse Pijp zit Auberge Jean & Marie, een Frans restaurant dat alleen maar te omschrijven valt als klassiek. Van de sauzen tot de wijn en de inrichting: klassieker dan dit wordt het niet.

Eigenaren Jan en Marije zijn allebei vanaf kinds af aan al Francofielen, en dat is terug te zien in alles. De inrichting is tijdloos, de gerechten op en top Frans en de wijnen prachtig.

Wijnkamer

Naast voornamelijk Franse wijnen staat er ook een aantal wijnen uit andere landen op de kaart, maar alles komt binnen Europa vandaan. De wijnen zijn te bewonderen in de wijnkamer, waar zich ook het zogenaamde ‘vieze hoekje’ bevindt. Daar liggen de meest speciale wijnen die buiten de kaart om te bestellen zijn, vraag hier dus zeker naar als je gaat eten.

Er worden maar liefst 70 wijnen per glas geschonken. Als je geen tijd hebt voor een vol diner ben je ook altijd welkom voor een goed glas wijn aan de bar. Misschien gepaard met wat oesters…

Auberge Jean & Marie

Het restaurant is zeven dagen per week geopend voor lunch en diner. Met de lunch worden dezelfde gerechten geserveerd als bij het diner, en dat is volgens ons precies wat we in Nederland meer nodig hebben. Uitgebreid lunchen met mooie wijnen is onze lievelingshobby, maar dat kan helaas lang nog niet overal.

Elke dag wordt er een drie- of viergangen diner aangeboden voor respectievelijk 34,50 en 42,50 euro. Hiernaast kan er à la carte besteld worden en worden er gerechten buiten de kaart om geserveerd.

Klassieke toon

Zodra de amuse op tafel staat is de toon gezet. We eten kikkerbil in een roomsaus met peterselie, met genoeg citroen om de saus niet te vettig te maken. Een ultiem klassiek begin, waarmee het thema van de kaart meteen duidelijk is.

Hierna volgen namelijk alleen nog maar van dit soort klassiekers. Denk aan huisgemaakte paté van varken met pistachenoten, kastanjes en ingemaakte groenten. Of aan een bisque met Hollandse garnalen, brioche en venkel, die wordt geserveerd met een Bandol rosé waar je U tegen zegt.

Als hoofd eten we runderentrecôte met saus van Roquefort en aardappelgratin. Hoewel het vlees perfect gegaard is en een mooie hoeveelheid vet bevat, hebben we zowel op het vlees als op de gratin zelf flink nog wat zout gedaan.

Ook het dessert (crêpe met gepocheerde vijg en vanille-ijs) miste wat ons betreft een wow-factor.

Conclusie

Klassieke sauzen en mooie wijnen: dat is hoe de avond kan worden samengevat. Aan een paar gerechten valt nog wat bij te schaven, maar over het algemeen zijn we meer dan tevreden.

Bij Auberge Jean & Marie is het eten puur klassiek Frans, zoals je het op weinig plekken vindt. Als je daar zin in hebt, moet je dit restaurant zeker een bezoekje brengen.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.