Joyce Bielderman
Joyce Bielderman Inspiratie 16 apr 2012
Leestijd: 4 minuten

Culy.nl kijkt achter de schermen bij Topchef

Topchef is één van de meest succesvolle Nederlandse culinaire tv-programma’s. Al meer dan vier seizoenen weten chefkok Julius Jaspers, meesterkok Robert Kranenborg en hun kandidaten honderdduizenden kijkers per aflevering te boeien. Maar hoe wordt zo’n programma eigenlijk gemaakt?

Culy.nl dook achter de schermen. Een dag in de studio en een dag bij speciale opnames op locatie. Dit is een verslag van de opnames bij tweesterren restaurant De Leest in Vaassen.

Tekst en beeld: Joyce Bielderman

Het is een prachtige ochtend in maart. Het lijkt een dag als geen ander in het Gelderse dorpje Vaassen. Bij restaurant De Leest verlopen de zaken echter allesbehalve normaal. De vloer van het chique etablissement is bezaaid met kabels, overal staan installaties met felle lichten, de tafels zijn aan de kant geschoven en er liggen camera’s op de werkbank in de keuken. De filmploeg van RTL is de set aan het opbouwen. Want bij De Leest zullen vier kandidaten uit de provincie Gelderland hun kookkunsten mogen vertonen. De twee die het best presteren gaan door naar de halve finale.

P3127706_bordP3127952_camera_werkbank

Meteen aan de slag
Een spannende dag dus. Maar tijd om daarover na te denken is er niet. De kandidaten zitten vanaf de eerste draaidag (dit is hun vijfde) in een rollercoaster: ze zijn nog niet binnen of de eerste opdracht start al. Ze krijgen om de beurt drie kwartier de tijd een gerecht met Doornspijkse eend te bereiden. Die opdracht konden ze sinds gisteren voorbereiden. Chef – tevens eigenaar – Jacob Jan Boerma zal regelmatig checken hoe het gaat. En om de druk extra op te voeren – want nerveus ben je natuurlijk wanneer je in een Michelinsterren keuken mag koken – mogen de kandidaten hun creatie meteen laten keuren. Een goede beoordeling van de drie chefs – Jacob Jan, Julius en Robert – is cruciaal.

P3127698_camera_kokenP3127712_koken_camera2P3127889_beoordeling

De spanning stijgt
De eerste ronde zit erop. De kandidaten mogen uitblazen. Het zijn nerveuze uren, want niet alleen het feit dat hun gerecht wordt beoordeeld door een Michelinsterren chef maakt ze zenuwachtig. Ook de altijd aanwezige camera’s en 15-koppige filmploeg maken het de kandidaten niet makkelijk hun zenuwen te onderdrukken. Ze zijn door de wol geverfd en weten precies hoe ze die spanning in beeld moeten krijgen. Maar ook de chefs hebben het vandaag niet makkelijk. Het beoordelen van de gerechten moet namelijk goed in beeld worden gebracht. Dus stukjes vlees en groente worden tig keer omgedraaid, ingezoomd en nog maar weer eens aan de vork geprikt. Ook hun reactie wordt meerdere malen gefilmd. Het is bijna ‘green screen acting’ wanneer Julius Jaspers aan de witte muur lijkt te vragen wat deze vandaag voor ons gemaakt heeft.

P3127807_dechefs_proeven2P3127811_gerecht_inbeeldP3127853_beoordeling

De Topclass
Terwijl de filmploeg te allen tijde in de gaten houdt dat de kandidaten buiten gehoorafstand blijven – de uitslag moet wel spannend zijn – starten twee medewerkers van De Leest met de voorbereidingen voor de Topclass. Ze zetten alle ingrediënten voor hun chef en de kandidaten klaar. Jacob Jan zal een ‘signature dish’ bereiden die de kandidaten hierna zo goed mogelijk na moeten maken. Geen eenvoudige opdracht. Helemaal omdat deze tweesterrenchef een gerecht met langoustines en heel veel verschillende bereidingen in gedachten heeft. Zijn uitleg boeit dan ook iedereen: de kandidaten, zijn collega’s Julius Jaspers en Robert Kranenborg en de filmploeg.

P3127950_voorbereiding_masterclassP3127959_start_masterclassP3127968_masterclass2

De uitslag
Uiteindelijk breekt het spannendste onderdeel van de dag aan, de uitslag. De kandidaten horen het finale eindoordeel van de drie chefs: wie mag er door? Dit is voor iedereen spannend. Omdat je de spanning op de gezichten van de kandidaten maar één keer kunt filmen – wanneer deze er ook echt is – wordt de tekst voor de chefs uitgeschreven. Er staat speciaal iemand, met deze tekst op z’n ipad, naast de cameraman. Dit onderdeel van het programma moet namelijk echt in een take goed gaan! Gelukkig doen de filmploeg en de chefs dit niet voor het eerst. Na vier seizoenen weten ze zelfs heel precies hoe ze de spanning op kunnen bouwen. Ondanks de wellicht verrassende uitslag voor de kandidaten, eindigt dit alles voor De Leest in Vaassen zoals elke andere dag… met een flinke vaat!

P3127931_kandidatenP3127938_eliminatie_plusbordP3127939_dechefsP3127875_vaat

Je kunt de uitzending – het uiteindelijke resultaat – hier bekijken.

Culy.nl liep nog een dag mee achter de schermen van Topchef, maar dan in de studio. Hierover lees je snel meer!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.