Redactie
Redactie Inspiratie 11 mei 2013
Leestijd: 4 minuten

Culy Italia: Vijf vakantietips voor vleesliefhebbers

Voor de Culy Italia rubriek schrijft Saskia Balmaekers, Italië-expert en blogger van Ciao Tutti haar favoriete Italiaanse recepten, hotspots en tips. 

Strand of cultuur? Met de auto of het vliegtuig? In een hotel of op de camping? Pindakaas mee of ter plekke alle plankjes van de supermarkt afstruinen? Voor wie nog twijfelt over zijn vakantiebestemming geven we komende weken bijzonder goede redenen om naar Italië te reizen, met vandaag vijf vakantietips voor vleesliefhebbers.

Hoewel elke regio zijn eigen specialiteiten kent, is Toscane het vleeswalhalla bij uitstek. De reden? De koning aller carni: de bistecca alla fiorentina (de Italiaanse variant op de T-bone steak). Een waar zwaargewicht: een portie bistecca kan namelijk met gemak meer dan 600 gram wegen! Je bestelt (en betaalt) dan ook meestal per 100 gram.

Ciaotutti

Deze bijzondere bistecca wordt gemaakt van Chianina-runderen, parelwitte rasrunderen die beroemd zijn om de rijke, volle smaak en het vetarme, hormoonvrije vlees. De strenge, traditionele fokmethode en de zorg en de toewijding van de boeren die de Chianina-runderen houden, zorgen voor kwalitatief zeer goed vlees – dat daarmee tot het duurste en meest exclusieve van Italië behoort.

Voor wie een bistecca wil eten in of net buiten Florence, tippen we drie goede adressen:

1. All’Antico Ristoro di Cambi

Dit restaurant, dat in de wijk San Frediano ligt, aan de overkant van de Arno, is volgens veel Florentijnen het beste adres voor het proeven van bistecca alla fiorentina.

Via San Onofrio 1r, Florence

2. Trattoria Mario
De rij Florentijnen en toeristen die hier elke middag voor de deur staat (Mario doet namelijk alleen maar aan pranzo, lunch) zegt genoeg. En hoewel niet iedereen voor de bistecca alla fiorentina komt, gaan er in een week toch heel wat kilo’s Chianina-vlees doorheen!

Via Rosina 2r, Florence

Mario

3. La Casa del Prosciutto
Hoewel de naam van deze trattoria hoog boven Florence wellicht anders doet vermoeden, is de bistecca alla fiorentina hier een van de beste uit de wijde omgeving. Tel hier de geweldige ontvangst bij op – plus de tafeltjes op de veranda buiten als de zon schijnt – en je biefstuk kan niet dik genoeg zijn.

Via Bosconi 58, Fiesole

4. Antica Macelleria Cecchini

Een omvangrijker vleeswalhalla vind je in Panzano, een van de Chiantidorpjes. Alhoewel, walhalla – als je eigenaar Dario Dante hoort citeren, lijkt het eerder alsof je de hel betreedt. ‘Lasciate ogni speranza o voi che entrate: siete nelle mani di’ macellaio’ – ‘Laat elke hoop varen, gij die hier binnentreedt: jullie zijn in handen van de slager.’ Een slager die als we binnenkomen net het mes in een flink stuk vlees zet. Dat Dario de vijfde generatie van een slagersfamilie komt is duidelijk te merken; de liefde voor het product is hem met de paplepel ingegoten en zit diep, heel diep. ‘Een slager is eigenlijk net een priester,’ zo stelde Dario ooit. ‘Slagers vertegenwoordigen eveneens bloed, leven en vlees. Wij begrijpen het vlees door en door, de zonden die het begaat, de lust die het opwekt…’

Dario nodigt ons uit aan tafel in een van zijn restaurants, waar je allerlei lekkers uit de slagerij kunt proeven. Dario maakt namelijk niet alleen een van de beste bistecche van heel Toscane; ook van alle andere stukken vlees maakt hij de lekkerste gerechten. ‘Mijn filosofie is dat er niets wordt weggegooid,’ zo legt hij uit. ‘Ik gebruik elk stukje vlees, uit respect voor zowel het dier als de Toscaanse traditionele keuken, die veel gerechten met ingewanden kent.’ Na zes gangen kunnen we geen pap meer zeggen. Gelukkig is er dan nog een glaasje Grappa Cecchini e Cordiale dell’Esercito Italiano om de spijsvertering een handje te helpen.

Via XX Luglio 11, Panzano

Ciaotutti2

Foto door Alain Intraina

5. Antica Macelleria Falorni

Een bezoek aan de Chianti sluiten we last but not least af bij Falorni, een waar feest voor foodies die watertanden bij het zien van verse worsten, gedroogde hammen en speciale pecorino. In hun macelleria in Greve in Chianti (die al sinds 1729 bestaat!) vind je een overdaad aan de lekkerste hammen, worstjes van cinta senese (een klein zwart/wit varkentje uit de omgeving van Siena), van Grigio-varkentjes, van wild zwijn, bereid met kruiden, venkel of met Chianti Classico.

Niet voor niets is dit een van de favoriete adressen van de Koninklijke familie als ze vakantie vieren in de Toscaanse heuvels. De specialiteiten zijn stuk voor stuk meer dan een omweg waard. Overigens kun je er ook genieten van een keur aan wijnen, geserveerd met de heerlijkste hapjes uit eigen keuken, ideaal voor als je eerst wil proeven of na een toertochtje door de Chianti even bij wil komen voor je je slag slaat.

Piazza Giacomo Matteotti 71, Greve in Chianti

FalorniFalorni2

Foto’s door Martijn Bak en Willemijn van Dijk.  

Volgende week de tweede etappe, met tips voor een wijnvakantie deep down Italy!

Van Saskia krijgen Culy-lezers wekelijks een Italiaanse culinaire tip, van een nieuw koffieadresje in Rome tot het beste wijnbarretje van Venetië. Tussendoor kun je je dosis Italiaans op peil houden via Ciao Tutti. A presto!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.