Redactie
Redactie Inspiratie 5 okt 2013
Leestijd: 3 minuten

Culy Italia: Buon Appetito!

Voor de Culy Italia rubriek schrijft Saskia Balmaekers, Italië-expert en blogger van Ciao Tutti, haar favoriete Italiaanse recepten, hotspots en tips.

Als Italiëliefhebber ben ik niet alleen dol op het land, de schitterende bezienswaardigheden (van grote musea tot kleine kerkjes), de mensen en de taal, maar ook en vooral op de Italiaanse keuken. Je mag me ’s nachts wakker maken voor een Italiaanse gelato en na een Italiaanse zomeravond dansen aan het strand, doe ik me het liefst te goed aan spaghetti aglio, olio e peperoncino. Ik ontbijt met cappuccino en een cornetto in een barretje en weet zo af en toe zelfs de lokale gerechten met ingewanden te waarderen.

Een special over de Italiaanse keuken kon dan ook niet uitblijven, ook omdat ik van Ciao tutti-lezers vaak vragen krijg over hoe het nu precies zit met die pasta (moet er nu wel of geen olijfolie bij het kookwater), het roeren in de risotto of over waar de tiramisù nu echt vandaan komt. De antwoorden – en heel veel meer – vind je in deze special. Meer dan 175 pagina’s over de Italiaanse keuken liggen op je te wachten.

Recepten heb ik nog niet opgenomen; daar wijden we later in deze reeks een aparte special aan. De special bevat wel alle ingrediënten die onmisbaar zijn als je in Italië lekker wilt eten en/of koken. Uiteraard heb ik daar niet zomaar een opsomming van gemaakt, als ware het een boodschappenlijstje, maar heb ik al die heerlijkheden gegarneerd met culinaire verhalen, wetenswaardigheden en mooie foto’s waar het water je van in de mond loopt.

Ik vertel hoe het ook alweer zit tijdens una giornata italiana (wanneer bestel je een cappuccino, wat zijn de gangen van een Italiaanse cena, vergeet niet pasta met alleen je vork te eten…) en wat de lekkerste kaas- en vleessoorten zijn (met voor de liefhebbers ook de specialiteiten met ingewanden). Daarnaast bied ik je woordenlijstjes op elk culinair gebied, zodat je nooit met je mond vol tanden staat, en wijden we je in in wijn en olijfolie, gevolgd door zoeter dan zoete lekkernijen.

Buon-Appetito-3Buon-Appetito-6Buon-Appetito-1

Hoewel ik af en toe een regionale specialiteit uitlicht, kan ik we niet van elke regio àlle lekkernijen opsommen. De special is een breed beeld van de Italiaanse keuken, die schatplichtig is aan Pellegrino Artusi. Dankzij hem zijn de twintig regionale keukens namelijk verenigd onder het groen-wit-rood. Zijn kookboek La Scienza in Cucina e l’Arte di Mangiar Bene, een verzameling Italiaanse recepten uit de regionale keukens, was het allereerste Italiaanse kookboek. Hiermee bracht Artusi in 1891 voor het eerst gerechten, verhalen en recepten uit verschillende regio’s bijeen.

Ik ben trots dat ik ruim 120 jaar later met deze special een klein beetje in zijn voetsporen mag treden, waarbij ik net als Artusi hoop dat de liefde voor de Italiaanse keuken met elke pagina groter wordt. Net als de lekkere trek ;-)

Geniet ervan, buon appetito!

Saskia
Ciaotutti.nl

Bestel de special hier voor €3,99. 

Buon-Appetito-4Buon-Appetito-5

Van Saskia krijgen Culy-lezers wekelijks Italiaanse culinaire tips, van een nieuw koffieadresje in Rome tot het beste wijnbarretje van Venetië. Tussendoor kun je je dosis Italiaans op peil houden via Ciao Tutti. A presto!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.