Redactie
Redactie Inspiratie 17 nov 2012
Leestijd: 2 minuten

Culy Italia: Bitterballen op z’n Florentijns

Voor de Culy Italia rubriek schrijft Saskia Balmaekers, Italië-expert, blogger van Ciao Tutti en redacteur van De Smaak van Italië, haar favoriete Italiaanse recepten, hotspots en tips. 

Vlakbij de markt van Sant’Ambrogio, waar de Florentijnen uit de buurt hun inkopen doen, staat een klein kraampje dat alleen maar lampredotto en trippa verkoopt, Florentijnse specialiteiten van koeienmaag of -pens die op een broodje of als piatto unico worden gegeten.

Florence-2-0352

Alhoewel ik alleen al gruwel bij de aanblik van deze ingewanden – al dan niet klaargemaakt – moest ik er laatst aan geloven. Tijdens mijn culinaire wandeling door Florence met het team van Campinglife (op 22 december te zien), moest ik van kok René Pluijm toch echt kennismaken met deze Florentijnse culinaire traditie. En dat ook nog eens op de vroege ochtend, ver voor lunchtijd.

Campinglife-Florence-11Campinglife-Florence-8

Het viel mee gelukkig, maar ik besloot René op mijn beurt mee te nemen naar Il Magazzino, in de wijk Oltrarno, aan de overkant van de Arno. Hier maken ze namelijk bitterballen van lampredotto – die een stuk beter smaken dan de stukjes gekookte lampredotto bij de kraampjes op de markt.

Na een voorzichtige hap laadt ook René enthousiast zijn bord vol met de kruidige balletjes, die net iets meer bite hebben dan zhun Hollandse voorbeeld. De lampredottoballetjes gingen overigens vergezeld van carpaccio van tong (iets minder geslaagd) en stukjes koeienuier met pesto (wel weer erg lekker).

Campinglife-Florence-57Campinglife-Florence-54

Voor wie echt dol is op deze ingewanden wordt er bijvoorbeeld ook ravioli van lampredotto of gefrituurde trippa als hoofdgerecht geserveerd. Gelukkig is er ook voor vegetariërs volop keuze; van linguine met pesto van cavolo nero (een soort boerenkool), melanzana alla parmigiana, groentetaartjes of tomino (kaas uit Piemonte) met verschillende seizoensgroenten.

gerechten-Il-Magazzino-Florence

Echt een aanrader dus, zeker als je de Florentijnse specialiteit bij uitstek eens anders wil eten dan de marktlui doen. Wel even reserveren, want Il Magazzino is ook bij de Florentijnen erg geliefd!

Il Magazzino, Piazza della Passera 2/3, Florence
0039-055215969

Van Saskia krijgen Culy-lezers wekelijks een Italiaanse culinaire tip, van een nieuw koffieadresje in Rome tot het beste wijnbarretje van Venetië. Tussendoor kun je je dosis Italiaans op peil houden via Ciao Tutti. A presto!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.