Redactie
Redactie Inspiratie 31 aug 2013
Leestijd: 3 minuten

Culy Italia: een feestelijk culinair najaar

Voor de Culy Italia rubriek schrijft Saskia Balmaekers, Italië-expert en blogger van Ciao Tutti, haar favoriete Italiaanse recepten, hotspots en tips.

Italianen zijn meesters in feestvieren. Tijdens de vele feesten, culinaire festivals en bijzondere evenementen die het hele jaar door worden georganiseerd, halen ze alles uit de kast. Schitterende kostuums, prachtig versierde beelden, spectaculair vuurwerk, spannende wedstrijden en natuurlijk lekker eten en drinken. In Italië viert men feest met een hoofdletter F – ook, of misschien wel juist, in crisistijd.

Uiteraard laten de Italianen graag zoveel mogelijk mensen meegenieten. Maar wanneer moet je nu waar zijn om aan te kunnen schuiven om de lekkerste bistecca te eten, de eerste wijn te proeven of op een kaasbeurs de lekkerste formaggi van 250 verschillende kaasmakers te proeven?

Culy Italia6

Om de mooiste, leukste en meest bijzondere feesten niet te hoeven missen als je in Italië bent – of om je reisje af te stemmen op een van de culinaire proeverijen – heeft Ciao tutti een unieke verzameling gemaakt van al die geweldige feesten en festivals. Deze Ciao tutti-special, die je voor slechts € 2,99 kunt downloaden, staat garant voor vele uurtjes lees- en kijkplezier en een instant Italië-hunkering.

Speciaal voor Culy-lezers vandaag een voorproefje met drie evenementen om komend najaar je vingers bij af te likken:

Chocoladeparadijs Perugia

Van 18 tot en met 27 oktober voelen inwoners en bezoekers van Perugia zich een paar dagen als Sjakie in de chocoladefabriek. De stad staat dan namelijk helemaal in het teken van chocolade, met elke dag verschillende proeverijen en andere evenementen met chocolade in de hoofdrol.

Het thema van 2013 is Evergreen – la sostenibile dolcezza dell’essere (‘de duurzame zoetheid van het zijn’). Voor echte duurzaamheid neem je ook een souvenir mee. Het enige dilemma: wat te kiezen? Bonbons of een stel repen, simpel melk of puurder dan puur, gevuld met peper, met likeur of met nootjes?

Culy Italia4

Törggelen in Zuid-Tirol

Als de tamme kastanjes – in Zuid-Tirol keschtn geheten – begin oktober rijp zijn, gaan op de wijnboerderijen de deuren van de gezellige boerenkamers en kelders open. Hier serveren wijnboeren eigen geproduceerde wijnen en zelfgemaakte specialiteiten.

Törggelen is een heerlijke herfsttraditie waarbij je na een wandeling door de Zuid-Tiroolse dalen bij de boeren kunt genieten van jonge wijn en seizoensproducten uit de Zuid-Tiroolse keuken, zoals stevige schotels met gepekeld varkensvlees, wild, zuurkool, diverse worstsoorten, knödels en in het bijzonder vers gepofte kastanjes. Het traditionele ‘törggelen’-seizoen duurt tot eind november.

Culy Italia2

Het witte goud van Toscane

Tijdens het tweede, derde en vierde weekend van november staat het stadje San Miniato (Toscane) helemaal in het teken van la sagra del tartufo bianco, het feest van de witte truffel. Maar liefst 25% van de Italiaanse witte truffels komt uit dit gebied en vooral in november worden ze volop gezocht – en gevonden.

Je kunt hier witte truffel ruiken, kopen en proeven, maar er zijn ook volop producten te koop die met witte truffel zijn bereid, zoals olijfolie, grappa, pecorino en salami. Daarnaast bieden de restaurants in San Miniato en omgeving speciale truffelmenu’s aan.

Nog meer feestelijke Italiaanse inspiratie opdoen? Download dan hier voor slechts € 2,99 de Ciao tutti Special Festa!

Culy Italia3

Van Saskia krijgen Culy-lezers wekelijks Italiaanse culinaire tips, van een nieuw koffieadresje in Rome tot het beste wijnbarretje van Venetië. Tussendoor kun je je dosis Italiaans op peil houden via Ciao Tutti. A presto!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.