Redactie
Redactie Inspiratie 2 nov 2013
Leestijd: 3 minuten

Culy Italia: 3 x de lekkerste Italiaanse restaurants in… Amsterdam!

Voor de Culy Italia rubriek schrijft Saskia Balmaekers, Italië-expert en blogger van Ciao Tutti, haar favoriete Italiaanse recepten, hotspots en tips.

Nederland kent tal van Italiaanse restaurants, de een beter dan de ander, maar welke kok beheerst het echte Italiaanse gevoel en is zo lekker dat je er terug wilt gaan? Saskia neemt je de komende weken mee op een Giro d’Italia door Nederland en vertelt over haar favoriete Italiaanse restaurants in de steden Amsterdam, Den Haag en Maastricht.

Ciro Passami L’Olio

‘Ciro, geef mij de olijfolie eens aan’ – zo luidt de naam van dit Italiaanse restaurant in Amsterdam. In het Italiaans klinkt dit natuurlijk veel mooier. Zeg Ciro Passami L’Olio en je begint ogenblikkelijk te watertanden. En terecht, want achter deze naam schuilt een op en top Italiaanse sfeer.

Het interieur, de muziek, de grotendeels Italiaanse medewerkers en de authentieke gerechten op de kaart zorgen ervoor dat je je midden in Amsterdam een klein beetje in het heerlijke Italië waant. Bij mooi weer kun je bovendien heerlijk dineren op het terras, wat de Italiaanse beleving nog intenser maakt.

De chefkok van Ciro Passami L’Olio werkt graag met verrassende streekproducten uit de laars, met verse ingrediënten van leveranciers dichter bij huis en versgemaakte pasta’s. Zo kun je als gast optimaal genieten van Italiaanse passie, de liefde voor het eten, de fantastische Italiaanse wijnen en de zeer goede service die hierbij wordt gegeven.

Ciro Passami L’Olio
Tweede Helmersstraat 3

ciro

L’Ozio

In het Italiaanse eetcafé L’Ozio kun je kiezen uit menu’s die per maand variëren. De wijnselectie bestaat uit lokale en regionale wijnen. Daarnaast biedt L’Ozio de keuze uit diverse aperitieven. De chefkoks bereiden diverse hapjes voor zowel lunch als diner, die zij je graag laten proeven.

De filosofie van de keuken van L’Ozio is: alles is huisgemaakt. Van voorgerecht tot hoofdgerecht, van de pasta tot het toetje, alles wordt met de hand bereid. Alle gerechten op het menu worden gemaakt door hun speciale Italiaanse culinaire staf. De recepten zijn afkomstig uit verschillende Italiaanse regio’s en naar eigen inzicht bewerkt.

Elke maand heeft L’Ozio een nieuw Menù Degustazione, zodat je op één avond verschillende gerechten kunt. Van maandag tot en met vrijdag is er een Italiaans lunchbuffet, dat elke dag vers bereid wordt. 

L’Ozio
Ferdinand Bolstraat 26

lozio

Spaghetteria

In februari 2012 opende Spaghetteria haar deuren in de Amsterdamse Pijp. De naam bevestigt eigenlijk elk vermoeden: hier eet men pasta. Verse pasta welteverstaan. Naar traditioneel recept worden verschillende soorten pasta gemaakt met biologische bloem uit Toscane en Emilia-Romagna.

Voorheen met de hand afgesneden, tegenwoordig geproduceerd in het eigen pastafabriekje om in de toenemende vraag te kunnen voorzien. Maar nog altijd op dezelfde eerlijke en verantwoorde manier zoals het ambacht voorschrijft. De zes dagelijks wisselende gerechten op de kaart bij Spaghetteria zijn recht voor zijn raap. Geen culinaire kunstwerkjes, maar gerechten die een zekere maakbaarheid behouden. Zoals de Italiaanse mamma zelf het bord op tafel zou kunnen zetten, op haar eigen unieke manier.

Spa4

Deze ruige manier van koken weerspiegelt zich ook in de bediening en sfeer van de pastabar. Met enthousiasme, gastvrijheid en een tikkeltje Italiaanse flair word je bij Spaghetteria ontvangen door jonge mensen met verstand van zaken. Je neemt plaats aan de grote tafel, drinkt een goed glas wijn bij een bord pasta en daarna een espresso bij de tiramisù. Orthodox Italiaans met een knipoog.

Op deze manier wordt een stukje van de Italiaanse traditie, een van de vele ingrediënten van de Italiaanse trots, naar Amsterdam gehaald. En binnenkort niet alleen in de Pijp, maar ook in Amsterdam West, waar op 1 januari 2014, bij de Ten Kate-markt, de tweede vestiging wordt geopend.

Spa2Spa6

Spaghetteria
Van Woustraat 123

Van Saskia krijgen Culy-lezers wekelijks Italiaanse culinaire tips, van een nieuw koffieadresje in Rome tot het beste wijnbarretje van Venetië. Tussendoor kun je je dosis Italiaans op peil houden via Ciao Tutti. A presto!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.