Redactie
Redactie Inspiratie 15 jul 2013
Leestijd: 6 minuten

Culy interviewt: Rutger van Heel Holland Bakt

Wekelijks kijken er meer dan een miljoen mensen naar Heel Holland Bakt, de Nederlandse variant van The Great British Bake Off op Omroep MAX. Ook de Culy redactie is groot fan van het programma, en dan met name van deelnemer Rutger.

De 26-jarige Rutger uit Hilversum, in het dagelijks leven verpleegkundige, bakt in de wedstrijd alsof zijn leven er vanaf hangt. Macarons, hartige taarten, meringue: hij draait er zijn hand niet voor om. Tijd om hem eens aan de tand te voelen én zijn beste baktips te ontfutselen!

Rutger, hoe kwam je op het idee je op te geven voor HHB?
Ik was al fan van de Great British Bake Off, de originele Engelse versie.

Toen ik op Culy.nl de oproep zag om je aan te melden als kandidaat voor Heel Holland Bakt, hoefde ik niet lang na te denken.

Ik dacht, ik kan het toch op z’n minst proberen, kijken hoe ver ik kom…

Je bakt al jarenlang fanatiek thuis. Hoe is dat zo begonnen?
Van kinds af aan werd er al veel gebakken bij ons thuis. Iedere vrijdag werd er wel wat gemaakt voor het weekend: een cake, appeltaart, boterkoek of wat anders zoets. Dan zat ik op het aanrecht, wachtend tot ik de gardes af mocht likken. De laatste vijf jaar is mijn passie voor bakken echt toegenomen. Inmiddels heb ik een behoorlijke collectie bakboeken en vul ik menig vrij uurtje met het bakken en uitproberen van (doorgaans zoete) lekkernijen.

Je grote droom is een eigen patisseriezaak te openen. Als je HHB wint, denk je dat je deze droom dan waar gaat maken?
Wat ik vooral graag zou willen is meer bezig zijn met mijn grote passie; bakken! Een eigen patisseriezaak zou natuurlijk geweldig zijn, maar in deze tijd ook wel heel moeilijk op te starten. Ik hoop wel dat ik mij door dit programma verder kan ontwikkelen in de bakwereld. Het lijkt mij ook fantastisch om te werken aan een bakboek of anderszins bezig te kunnen zijn met patisserie. Het zou natuurlijk tof zijn als iemand mij bezig ziet in Heel Holland Bakt en denkt: ‘in die jongen wil ik wel investeren…’

Hoe was het om mee te doen aan HHB?
Mijn deelname aan Heel Holland Bakt was vooral een hele leuke en leerzame tijd. In het begin waren we nog met zoveel kandidaten dat het wedstrijdgevoel voor mij minder aanwezig was.

Het waren vooral hele gezellige, lange en vermoeiende weekenden waarin we bezig waren met onze gezamenlijke passie: bakken.

Naarmate er minder kandidaten overbleven, werd de concurrentie heftiger en begon het voor mij toch echt wel meer als een wedstrijd te voelen. De onderlinge sfeer was van begin tot eind top. We hebben dan ook vooral veel van elkaar geleerd.

Hoe reageerde je omgeving op je deelname aan het programma?
In mijn omgeving was niemand verbaasd dat ik door alle voorrondes heen kwam. Mijn moeder zei na het opsturen van het aanmeldformulier al dat ik er wel door heen zou komen. Men weet om mij heen hoe veel ik bezig ben met bakken en iedereen vond Heel Holland Bakt op mijn lijf geschreven.

heel-holland-bakt-1.622.415.s

Krijg je veel reacties op je deelname?
Al vrij snel werd ik op mijn werk door patiënten herkend (Rutger is verpleegkundige, red.). Die werden dan wakker bij mij op de uitslaapkamer in het ziekenhuis, en het eerste wat ze zeiden: ´Jij bent toch die bakker!´. Ook buiten mijn werk, in de supermarkt of op straat, word ik soms aangesproken of aangestaard. Dat is best wel bijzonder als je dat niet gewend bent. De reacties op internet zijn ook overweldigend. De meeste zijn positief en leven met mij mee. Het is heel bijzonder om te lezen dat mensen de baksels die ik heb gecreëerd zo mooi en lekker vinden, dat doet mij goed!

Wat is de mooiste ervaring die je in het programma hebt gehad? Op welke creatie ben je écht trots?
Op mijn macarontoren was ik heel erg trots. Een jaar geleden ben ik voor het eerst macarons gaan bakken, dat kostte mij in het begin zo veel moeite. Weken heb ik geoefend om maar die perfecte macaron met zijn voetje en glanzende huid te krijgen. Ik was heel blij dat ik deze vaardigheid al beheerste toen we deze opdracht kregen, ik ben super tevreden dat ik er zo’n spektakelstuk van heb kunnen maken. Wat deze opdracht compleet maakte was natuurlijk de uitspraak van Janny van der Heijden over mijn frambozenmacarons: ‘Met deze macaron verdien je een plekje in de macaronhemel’.

Culy.nl 2013-07-15 om 10.49.25Culy.nl 2013-07-15 om 10.49.19

Daarnaast was ik heel trots op mijn slaapmuts. Binnen 3,5 uur bladerdeeg maken, de slaapmuts bouwen, bakken en leeghalen en een ragout bereiden was heel pittig. Ik was de eerste die de vulling uit mijn slaapmuts ging halen. Ik geloof dat er al wel 12 mensen stonden te kijken naar het resultaat: camera- en geluidsmannen, medekandidaten, de regisseur, eindredacteur, verslaggeefsters, en natuurlijk Martine. Dat was heel spannend en ik was ook heel opgelucht dat de vulling er zonder een scheurtje van het bladerdeeg uit kwam.

Er gaat natuurlijk ook wel eens wat mis. Wat was je grootste blunder in het programma?
Moeten we het daar nu echt over hebben? Die heb ik al zo vaak voorbij zien komen inmiddels! Het was de aflevering van de desserts; de broodpudding. De opdracht sprak mij al weinig aan, ik had er geen ervaring mee en vind het ook niet echt lekker. Bij het bedenken van het recept had ik weinig inspiratie en tijdens het uiteindelijke bakken laat ik hem ook nog eens uit mijn handen glijden. Dus een gevallen broodpudding die, om met de woorden van Robert van Beckhoven te spreken, wel wat weeïg was. Eger kon het voor mij op dat moment niet.

Kun je met de Culy-lezers een aantal van jouw bakgeheimen delen?
Ik vind het belangrijk om eerst de basis van een recept of techniek goed te beheersen voor je verder gaat experimenteren. Ga bijvoorbeeld niet beginnen met een heel complex gevuld en gedecoreerd brood als je nog nooit een brood hebt gebakken. Begin met een simpel brood. Als je de basis eenmaal in de vingers hebt, kan je van daaruit veel gemakkelijker verder gaan ontwikkelen en experimenteren. De resultaten zijn volgens mij dan ook veel beter.

Verder moet je vooral veel spelen met de baktijd en temperatuur van de oven. Elke oven is anders en de tijden die in recepten staan vermeld zijn meestal maar richtlijnen. Gebruik je gevoel en ervaring en ga het vooral veel doen!

Ga de keuken in en bak! Het is zo leuk en het geeft je zoveel voldoening. Wat is er nou leuker dan een zelfgebakken taart aan je gasten te kunnen serveren! Jurylid Robert van HHB zou zeggen: ‘veel bakkilometers maken’.

Volgende week lees je op Culy.nl Rutgers favoriete bakrecept!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.