Redactie
Redactie Inspiratie 9 okt 2012
Leestijd: 4 minuten

Culy interviewt: hoofd-barista van De Koffie Salon in Amsterdam

Maandag 10 september presenteerde Misset Horeca de Koffie Top 100 2012; een lijst van zaken met de beste koffie in Nederland. De Koffie Salon op de Utrechtsestraat in Amsterdam staat dit jaar met stip op nummer 1, voor Culy reden om een bezoekje te brengen en te genieten van ‘de lekkerste koffie van Nederland’.

Culy’s Liselotte sprak met opper-barista en general manager Richard Jennings over het winnen van deze fantastische titel, wat de Koffie Salon uniek maakt en hoe je uiteindelijk de beste koffie van het land zet.

Waarom De Koffie Salon heeft gewonnen

De Koffie Salon heeft een duidelijk beeld voor ogen. De kwaliteit moet constant zijn, niet alleen wat betreft de koffie, maar ook de perfect gestoomde melk, de heerlijke broodjes van bakkerij Lanskroon en hele goede service. En dat is te merken.

Het maakt niet uit wanneer je komt, in de ochtend of ’s middags, op een dinsdag of op zondag, de kwaliteit is altijd van zeer hoog niveau. En dat dat wordt gewaardeerd, zo merkt Richard: “Sommige mensen komen voordat ze naar hun werk gaan, tijdens hun werkdag en als ze vrij zijn op zaterdagmiddag. De koffie is namelijk altijd goed en dat is iets waar je voor terug komt.”

What you see is what you get, en dat vinden we fijn. Het draait om de koffie, de klanten en goede service. Geen speciale drankjes met verschillende smaken, maar lekkere koffie zoals je die het liefste drinkt,  gemaakt met aandacht voor het vak, 365 dagen per jaar. Oja, ze bieden dagelijks 12 verschillende kranten aan, aan leesvoer dus geen gebrek!

Koffiesalon5

De koffie

Bij De Koffie Salon maken ze de koffie van bonen van het Italiaanse merk Buscaglione, fluweelzacht met een rijke smaak. Dat het lekker moet zijn staat voorop, hoewel over smaak uiteraard niet te twisten valt. Er is voor Buscaglione gekozen omdat hun koffie altijd goed is en door het grote publiek lekker wordt gevonden, hoewel het een unieke smaak heeft zijn er geen eigenaardigheden te proeven. Kortom: toegankelijke bonen.

Aan latte art doen ze niet, het draait immers om het perfecte schuim zonder poespas, ze richten liever hun aandacht op de kwaliteit van het product zelf dan de rest erom heen.

We zijn verkocht!

Dat De Koffie Salon écht de beste koffie van Nederland maakt merken we meteen, al vanaf het eerste slokje van de perfecte cappuccino zijn we verkocht. De koffie is zacht, rond en heeft een niet al te uitgesproken smaak en het schuim, tsja… Daar zijn geen woorden voor.

Koffiesalon7

Tips voor de thuisbarista

Tegenwoordig is het maken van een perfect kopje koffie ook thuis mogelijk. De beste apparaten zijn niet alleen maar weggelegd voor horeca-professionals, iedereen kan ze kopen, of je nou werkt met vers gemalen bonen, filterkoffie, cups of pads; het is voor iedereen mogelijk. Richard gaf ons niet alleen tips voor  het maken van het perfecte bakkie leut, maar vertelde ook waar je op moet letten bij het kopen van een apparaat, iets waar de meeste mensen mee de mist in gaan.

Richard: “Begin bij het begin, ofwel het kopen van een apparaat. Kies iets wat goed bij jou past en niet alleen wat mooi staat in je keuken. Een espressoapparaat kan nog zo leuk klinken, maar houd wel rekening met het feit dat het ontzettend veel onderhoud en schoonmaakwerk vergt. Kijk goed naar wat jouw levensstijl is, hoe vaak je koffie drinkt, hoeveel tijd je er aan wilt besteden en wanneer. Soms zijn de simpelste apparaten, bijvoorbeeld een cafetière, het beste. Ze vergen weinig tot geen onderhoud en je hoeft weinig energie te steken in het “leren” gebruiken. Zorg in ieder geval ten alle tijden dat de koffie die je gebruikt van goede kwaliteit is en vooral niet oud.”

Zelf gebruikt Richard een koffiemaker van het Italiaanse merk Alessi, deze maakt heerlijke koffie, mits je goede bonen gebruikt, en is wat betreft onderhoud ook prettig. Melk schuimt hij op in een pannetje op het vuur met een simpele melkopschuimer. Zo houdt hij het beste de temperatuur in de gaten en heeft hij de meeste invloed op het schuim dat hij zo dik en vol mogelijk wil hebben.

alessi

“Wanneer je zelf melk wilt opschuimen gebruik dan een thermometer, de temperatuur mag beslist niet hoger zijn dan 70 graden, het liefst niet meer dan 65 anders verandert de smaak en dat is écht niet lekker.” Tot slot geeft Richard als ultieme tip: “zorg dat je altijd de beste kwaliteit koffie en melk in huis hebt, wij gebruiken biologische volle melk en Buscaglione bonen, die je overigens ook gemalen en ongemalen bij ons kunt kopen.”

Conclusione

Na een leuk gesprek in het mooie, oude pand op de Utrechtsestraat, vergezeld met de beste cappuccino die we in tijden hebben gedronken, zijn we het eens: De Koffie Salon maakt de beste en vooral lekkerste koffie van Nederland. De service is super en ook de sfeer is fijn, geen geïrriteerde mensen, géén hordes mensen met laptops (ze hebben bewust geen WiFi meer om dit soort taferelen te voorkomen) en geen koffiesnobs. Gewoon heerlijke koffie die altijd goed smaakt, niets meer en niets minder.

De Koffie Salon is 7 dagen per week, 52 weken per jaar geopend van 7 tot 7 en heeft drie locaties in Amsterdam: op de Utrechtsestraat 130, de 1e C. Huygenstraat 82 en hun nieuwste aanwinst in de Pijp op de 1e van der Helststraat 66

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.