Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 19 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Culinaire ASMR: deze eetgeluiden klinken je wél als muziek in de oren

Een memorable eetervaring vinkt alle vakjes aan. Niet alleen smaak; ook structuur, kleur, geur en omgeving moeten kloppen. De overtreffende trap hierin is ASMR: je weet wel, die geluiden waar je helemaal lekker op gaat, of waar juist de rillingen van over je rug lopen. Dit zijn culinaire ASMR geluiden ten top.

Je kent ze sowieso allemaal.

Een lijstje van culinaire ASMR: geluiden waar je honger van krijgt

Eerlijk is eerlijk: wanneer wij denken aan eetgeluiden zijn de eerste associaties niet meteen de smakelijkste. Smakken, met open mond eten, je kent het wel – of hopelijk juist niet. Maar compleet het tegenovergestelde, daar praten we wel graag over. Van die geluiden die in reclames dik worden aangezet, omdat je gewoon weet: hier krijg je honger – of dorst – van.

Op YouTube

Nu gaan wij even in op de wat ons betreft – laten we het ‘commerciële’ ASMR-geluiden noemen. Maar er zijn, zoals in vrijwel alle ASMR-categorieën, ook volledige YouTube kanalen aan gewijd. Gemaakt en bekeken door de echte fanatiekelingen. Alles komt aan bod: van seafood tot gefrituurde kip en van slurpen tot kauwen. Mocht je er blij van worden, dit kanaal over food ASMR heeft maar liefst 9,5 miljoen (!) abonnees.

Knisperend vers

Veel aangename ‘culinaire’ geluiden gaan over structuur en dan met name in de categorie knisperend. Denk aan een hap van een baguette met een krakend verse buitenkant, een hap uit een appel of een chocoladereep die breekt. Of wie herinnert zich niet het geluid van de eerste hap van een Magnum: ASMR in volle glorie.

Maar ook zonder een hap te nemen kan een geluid al indruk maken: denk aan het smeren van boter op getoast brood.

Baguettes
Bron: Bas Peperzak

Het magische proces

Doen we een paar stappen terug, dan gaat het om het proces van het bereiden. Ook hier gaan de geluiden alle kanten op. Het is niet voor niets dat kinderen met open mond kijken naar hoe mais popcorn wordt in de pan of magnetron: het poppende geluid heeft iets magisch. Of kroepoek: een heerlijk rustgevend geluid wanneer de ongebakken kroepoek het vet raakt en plots zich vermenigvuldigd in volume.

Maar ook ingrediënten die sissen wanneer ze de pan raken doen het goed: een biefstuk bijvoorbeeld, of een hete wok die behendig wordt geschud waardoor de ingrediënten keer op keer sissend de bodem raken. Kortom: ook op geluidsniveau valt genoeg te beleven tijdens het koken én tijdens het opeten van je diner.

Meer over ingrediënten met smakelijke geluiden:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.