Chocoladedecoraties maken (zonder te temperen!)
Chocoladedecoraties zijn prachtig om een taart of cake mee op te fleuren. Normaliter moet je daarvoor chocolade temperen, wat een tijdrovend en ook niet al te gemakkelijk klusje is. Van de patissier van het merk Gü kregen we de volgende tip.
Stap 1: smelt chocolade (wit, melk, puur…) au bain-marie. De chef gebruikte 60 % pure chocolade.
Stap 2: laat de gesmolten chocolade een paar minuutjes afkoelen en giet deze dan in een spuitzak. Knip er een klein stukje af; hoe kleiner het puntje, hoe fijner je kunt werken. Je kunt hier ook ideaal plastic druk & sluitzakjes voor gebruiken.
Stap 3: leg een plastic vel op een bakblik of snijplank. Je kunt speciale non-stick vellen halen bij de kookwinkel, maar insteekhoesjes van bijvoorbeeld HEMA werken ook perfect! Zorg wel dat ze heel schoon zijn.
Stap 4: nu kun je figuurtjes spuiten, bijvoorbeeld een kerstboompje, of een spiraaltje. Wat je maar wilt!
Stap 5: leg het vel (op een bord of bakblik) in de koelkast en laat hard worden. Na een tijdje kun je ze los halen van het vel en gebruiken op een taart.
Variatietip 1: leg een lollystokje in je chocoladecreatie en laat deze mee hard worden. Hallo chocoladelolly’s!
Variatietip 2: strooi gemalen kokos over de chocoladedecoratie voor wat extra crisp.