Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie Bijgewerkt: 20 nov 2025
Leestijd: 5 minuten

Smaakmakers met Friso en Martijn van Broodjestester: ‘Ingewanden van lam op een broodje is het smerigste ooit’

In Smaakmakers zetten we mensen in de spotlights die hun leven laten leiden door smaak en die ons culinaire landschap mee vormgeven. Van lokale foodhelden tot creatieve geesten. We willen weten waar ze graag eten, wat hun lievelingssaus is en wat er altijd in hun mandje ligt. Wij zorgen voor de vragen, zij serveren de antwoorden. Deze week Friso en Martijn Nelis van Broodjestester.

Wie wil weten waar je de allerlekkerste broodjes haalt, hoeft dat gelukkig niet meer zelf uit te zoeken. Friso en Martijn Nelis van Broodjestester doen dat al sinds 2013 voor ons, gewapend met honger, een eerlijke mening en een flinke portie broodjesliefde.

Debuutboek

Hun eerste kookboek, Het Ultieme Broodjesboek, staat vol ontdekkingen van een jarenlange broodjesjacht: van klassiekers tot TikTok-hypes, plus adressen van broodjeszaken door heel het land. Voor elke craving is er een broodje en ja, die kun je gewoon thuis maken.

Een broodje is pas echt goed als het fantastisch ruikt, er uitnodigend uitziet, niet uit elkaar valt bij de eerste hap en natuurlijk bomvol smaak zit.

Dat is in elk geval de meetlat van Friso en Martijn. De broers maakten van hun broodjesobsessie een serieuze missie. Wat begon als een blog groeide via Instagram en TikTok uit tot een heuse broodjesbeweging.

In Het Ultieme Broodjesboek delen ze hun favoriete recepten, hero-stories en tips voor de beste broodjeszaken per stad en provincie. We leren ze beter kennen in een nieuwe ‘Smaakmakers’.

> Het Ultieme broodjesboek van Broodjestester is te bestellen voor 27,99 euro

Broodjestester
Claudia Damen

Smaakmakers met Friso en Martijn van Broodjestester

Dit is onze meest gebruikte keukentool:

Friso: “Als een barbecue telt als keukentool: de Bastard PRO. Anders is een Japanse mandoline iets wat we heel graag gebruiken.

Martijn: ‘d’De waterkoker voor thee.”

Ons favoriete broodje waarbij groentes de hoofdrol spelen aten we bij:

“Verrassend genoeg in de schoolkantine van een ROC in Almere, die we bezochten tijdens een campagne die we deden met het Voedingscentrum.”

@broodjestester

Welke schoolkantine heeft het lekkerste broodje? We waren in Almere en we kregen een heerlijk warm belegd broodje. Kan deze op nummer komen? #broodjestester #broodjes #sandwich #lunch #gezondeschoolkantine

♬ origineel geluid – Broodjestester



Deze culinaire les is ons altijd bijgebleven:

“Boter is smaak.”

Dit koken we het liefst voor vrienden:

“Een goede hamburger werkt altijd.”

Een goed broodje moet voldoen aan…

“Het allerbelangrijkste: vers brood. Het liefst warm beleg, kwalitatief goede ingrediënten en een goede smaak. Het moet er niet alleen leuk uitzien, maar vooral goed eetbaar zijn.”

Dit dessert eten we het liefst ná een goed broodje:

Martijn: “Crème brûlée (uitspreken op z’n Engels als ‘Cream bruly’).”
Friso: “Voor mij is dat een lekkere brownie of cheesecake met Bastognebodem.”

Dit staat op onze culinaire bucketlist:

“Een broodjesstrip door Amerika en een donertour in Berlijn, die staat ook zeker op de planning.”

https://www.instagram.com/p/DQXCr56jPx0/?img_index=1

Dit is onze laatste ontdekking:

“Churro Breadsticks. Ze zijn zalig en supermakkelijk te maken. We hebben ze ook opgenomen in ons boek.”

Laatste stad waar we qua eten écht van onder de indruk raakten:

“Parijs. De steak frites op brood bij La Baguette du Relais. Must-try.”

Dit is ons eetmotto:

“Het zal je verbazen: het leven is te kort voor slechte broodjes.”

Dit product eten we het liefst overal bij:

“Mayonaise.”

Dit gerecht moet je volgens ons ten minste één keer in je leven geprobeerd hebben:

“Een goede Wagyu Katsu Sando. Flink aan de prijs, maar zalig mits goed bereid.”

@broodjestester

Dit is 1 van de meest bijzondere broodjes die we ooit hebben getest. De a4 wagyu katsu sandwich van Ranchi in Amsterdam, kost €70. Een unieke smaakervaring die, als je het kan, zeker een keertje wilt proberen. Voor ons zeker 5 sterren #broodjestester #wagyu #katsu #sandwich

♬ A moist healing song – Nez Tunes

Favoriete chef van dit moment:

“Gordon Ramsay.”

Dit was ons lievelingseten tijdens onze puberteit:

“De broodjes gezond in de kantine van de middelbare school.”

Dit drink ik het liefst na een drukke dag:

“Een lekker colaatje of een vers pilsje.”

Dit weten mensen niet over ons:

“Veel mensen weten niet dat we broers zijn.”

https://www.instagram.com/p/DOD61oFDHCH/?img_index=1

Als je in ieder geval één recept gaat maken uit ons boek, dan mag je deze niet missen:

“De Boneless Ribs Sandwich.”

Favoriete vis op een broodje:

“Dat is kreeft. Een goede lobsterroll is geweldig.”

@broodjestester

Welke stad moeten we na Marseille testen? #broodjestester #lunch #lobster #marseille #lobsterroll

♬ A moist healing song – Nez Tunes

Dit eten we nooit meer:

“Kokoretsi, dat zijn ingewanden van lamsvlees op een broodje. We hebben nog nooit zoiets smerigs gegeten.”

Dit broodje smeren we onderweg op vakantie:

“Een broodje met Kiri (Franse smeerkaas, red.) en salami.”

Dit is ons ultieme broodje op een brakke dag:

“Een lekkere, vette smashburger (overigens altijd goed).”

Favoriete buitenlandse keuken:

“De Amerikaanse keuken voor broodjes met onder andere de Philly cheesesteak en de pastrami-sandwich. Voor diner absoluut de Franse keuken.”

Beste broodje ooit at ik op deze plek:

“Daar is-ie weer: het broodje steak frites van La Baguette du Relais in Parijs.”

@broodjestester

Pakken we die Fransen ook morgen? Het Franse broodje is in ieder geval lastig te verslaan! De baguette steak frites met cafe de paris saus, wil je ‘m zelf maken.. check onze site voor het recept #broodjestester #sandwich #broodjes #steaksandwich #sandwichsunday

♬ original sound – Broodjestester

Naar deze plek hebben we vaak heimwee:

“Boer Geert.”

Ons ideale ontbijt ziet er als volgt uit:

“Ontbijt? Daar doen we meestal niet aan, zodat we extra veel kunnen lunchen.”

Dit eten we als we ziek zijn:

“Een broodje ei of iets anders kleins.”

De lievelingssaus van Broodjestesters:

“Mayonaise.”

Dit is onze culinaire held:

“Gordon Ramsay.”

Onze ultieme culinaire bestemming is:

“New York.”

Dit ingrediënt vind ik overschat:

 “Truffelmayo.”

Vanavond eten we:

“Iets bijzonders: wentelteefjes.”

@broodjestester

Wentelteefjes 2.0 voor Sandwich Sunday, deze moet je proberen! Super simpel maar erg lekker! #broodjestester #broodje #sandwich #sandwichsunday #wentelteefjes

♬ original sound – Broodjestester

> Het Ultieme broodjesboek van Broodjestester is te bestellen voor 27,99 euro

Onze populairste artikelen van deze week:

  1. De 20-minuten ovenschotel waar ik voor kies op een drukke avond
  2. Rodewijnsaus saai? Dit geheime ingrediënt tilt ‘m naar een hoger niveau
  3. Dit is waarom jij je vis altijd te ver doorbakt (en dit is hoe je het wél moet doen)
  4. Kip jambalaya (een Southern klassieker)
  5. Op en neer naar de culinaire hoofdstad van de wereld (binnen 3,5 uur ben je in Parijs!)

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.