Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 20 nov 2025
Leestijd: 4 minuten

Bottenbouillon maken: dit is waarom één flinke pan je hele week beter maakt

Elke zondag zet Culy’s Melvin standaard een pan op het vuur. Geen spektakel, geen haast, gewoon water met karkassen of groenteresten die langzaam smaak afgeven. Die pan bouillon is het huiselijke fundament onder alles wat hij doordeweeks kookt. Rijst wordt geuriger, groentes smaken voller en een simpele saus krijgt plots de diepte die je normaal in een restaurant gewend bent. Geloof ons: als je één gewoonte wil overnemen, laat het dan die van bottenbouillon maken zijn.

Wat bouillon zo fijn maakt, is dat je zelf de regie houdt over zout, vet en smaak. In een potje uit de supermarkt zit vaak veel zout en een vlak aroma. Thuis begin je neutraal en bouw je stap voor stap. Een kippenkarkas, restjes van afgesneden groenten en geroosterde botten geven je ronde smaken die overal bij passen.

Groentebouillon is ideaal als je vegetarisch kookt. Uienschillen, preigroen, wortelschillen en peterseliestelen leveren verrassend veel op. Paddenstoelen steeltjes geven umami zonder dat het zwaar wordt.

Zelf bouillon maken: hoe doe je dat? Dé tips & tricks

Persoonlijk verzamel ik gedurende de week al mijn afsnijdsels van groentes en ik bewaar ze in een bak in de vriezer. Aan het eind van de week haal ik ze eruit, water erop en rustig laten trekken. Zo makkelijk was bouillon maken nooit.

zelf bouillon maken
Bron: Unsplash

Bottenbouillon maken

Zin in serieuze diepte? En heb je wat extra geduld? Dan is runderbouillon je basis. Persoonlijk gezien mijn ultieme favoriet. Waarom? Botten geven kracht, gelatine en die volle smaak die stoof, jus en soep laat glanzen.

Begin met een hete oven op hoge temperatuur en rooster de botten en groente tot ze donker kleuren. Precies dat geeft je bouillon de diepte waar je naar verlangt.

Vraag aan je slager of er wat botten zijn die je mag hebben. Vaak kost het niets of een paar euro omdat het zelfs voor de slager afval is. Natuurlijk zal hij zelf ook een deel gebruiken, maar geloof me: hij heeft meer karkassen voorhanden dan hij zelf zal gebruiken.

Belangrijk! Begin altijd met koud water en laat het héél rustig aan de kook komen om vervolgens gelijk het vuur terug te draaien.

Zo tover je een kant-en-klare bouillon (van een bouillonblokje) om tot iets goddelijks

Laat het zacht trekken zodat het helder blijft. Vaak laat ik de pan een hele dag op het vuur staan. Schep tussentijds schuim weg, geef het tijd en laat de pan zijn werk doen.

Zelf voeg ik nooit zout toe aan de bouillon. Met een reden. Als je de bouillon later gaat inkoken tot glace, zal ‘ie nooit té zout worden. Op smaak brengen met zout kun je dan altijd op het moment van serveren doen.

Botten bouillon maken
alp aksoy via Adobe Stock

Bouillon bewaren in de vriezer of koelkast

Zeef je bouillon door een fijne zeef, koel het snel af in een bak koud water (ik zet m’n pan vanaf het najaar op het balkon) of zet je pan in de gootsteen met ijs en zet daarna in de koelkast.

Een nacht later kun je het gestolde vet eraf halen voor een schone smaak. Gooi dat trouwens niet weg; je kunt er fantastisch aardappels in bakken.

In de koelkast blijft bouillon drie dagen goed. In de vriezer een paar maanden. Je kunt het verdelen in diepvrieszakjes van een liter zodat je gemakkelijk hoeveelheden uit je viezer kunt pakken.

Ook handig: giet een deel in ijsblokvormen of gebruik kleine bakjes en label met datum, dan grijp je nooit mis.

@bamboooyah

homemade beef bone broth . the only ingredients you really need are bones and water, but here’s what I use to add more flavor! + 4 lbs beef bones + onion + garlic + green onions + celery + carrots + ginger + bay leaves + jujubes + black peppercorns + splash of apple cider vinegar + water . cook this in the crock pot on low for 24 hours then strain it and refrigerate overnight. this allows the fat to solidify so it’s easier to remove. enjoy! . #bonebroth #beefbroth

♬ Where Roses Bloom – Voice Memo Clip – Teesa

Waar gebruik je bouillon allemaal voor?

De lijst van dingen waar je bouillon voor kunt gebruiken, is bijna eindeloos. Kook er rijst of granen in en je krijgt vanzelf meer smaak. Roer het door je risotto voor échte diepgang, blus er aangebakken paddenstoelen of kip mee af voor een snelle panjus en laat nog even inkoken met een klontje boter.

Maak noedels met lente ui en chili en giet er dampend hete bouillon op met wat miso. Kook je groentes in bouillon of pocheer een stukje vlees in de pan.

Begin klein. Bewaar je groenteresten in een zak in de vriezer, spaar kippenkarkassen als je een hele kip braadt en bewaar de botten als je de barbecue hebt aangestoken.

Op een avond dat je thuis bent, laat je de pan rustig werken. Het kost je geen moeite en geeft je de rest van de week kook-zin. Dat is het echte voordeel. Eén pan bottenbouillon maken is eindeloos rendement.

Jus maken | zelfgemaakte jus recept
Ogechi Chibueze voor Culy

Onze populairste artikelen van deze week:

  1. De 20-minuten ovenschotel waar ik voor kies op een drukke avond
  2. Rodewijnsaus saai? Dit geheime ingrediënt tilt ‘m naar een hoger niveau
  3. Dit is waarom jij je vis altijd te ver doorbakt (en dit is hoe je het wél moet doen)
  4. Kip jambalaya (een Southern klassieker)
  5. Op en neer naar de culinaire hoofdstad van de wereld (binnen 3,5 uur ben je in Parijs!)

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.