Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 12 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Alles over vino azul: wijn met een natuurlijke blauwe kleur

Witte wijn, rode wijn, rosé: het klassieke wijnlandschap is allang niet meer wat ‘t ooit geweest is. Want naast groene wijn (vinho verde) en glitterwijn is er nu ook vino azul: blauwe wijn. Culy dook in de wereld van de vino azul en leerde alles over deze wijn met een natuurlijke blauwe kleur.

Wat is blauwe wijn?

We kunnen ons goed voorstellen dat je bij de naam van dit fenomeen denkt: “Wéér van die bocht.” Want de laatste jaren zijn de experimentele wijntjes niet per se goed uit de verf gekomen. Toch is dat bij vino azul anders. Aan deze wijn wordt namelijk niet gesleuteld met smaakjes en andere effecten. Deze wijn is op geheel natuurlijke wijze, blauw.

Heb je een flesje vino azul in handen, dan zul je direct denken aan de witte stranden met helderblauwe zee. Het roept namelijk een enorm zomergevoel op. Geen wonder: de wijn vindt zijn oorsprong in Spanje. Daar waar het (bijna) altijd zomer is.

Hoe smaakt vino azul?

Zoals een echte wijn, zal iedereen de smaak van de blauwe wijn anders interpreteren evenals de geur. Ook zijn er verschillende varianten. De ‘eerste’ vino azul die op de markt kwam van het merk Gik was namelijk gemaakt van een deel rode en witte druiven. De geur is fris en mineraal zoals een witte wijn, maar proef je ‘m dan is hij zoet en ‘dik’ zoals een rode wijn.

Toch zijn er steeds meer andere wijnhuizen die experimenteren met een blauwe wijn. Wat wel (bijna) altijd het geval is, is dat ze gebruikmaken van een Chardonnay-druif. Verwacht dus een makkelijk drinkbare, frisse wijn.

vino azul blauwe wijn pexels stock
Bron: Pexels

Hoe komt de blauwe wijn aan zijn kleur?

Toen wij deze blauwe wijn voor het eerst zagen, was het eerste dat we dachten: “Daar zit een scheut kleurstof door.” Toch is dat niet zo. En nee, er is ook niet aan de haal gegaan met Glassex of ander blauw schoonmaakmiddel.

De blauwe wijnen komen namelijk geheel natuurlijk aan hun blauwe kleur. De blauwe kleur bevindt zich namelijk in de schil van rode druiven. Nu zitten die rode druiven (meestal) niet in de blauwe wijn en daarom wordt er een fractie van het blauwe extract toegevoegd in het maakproces. Hierom mag je blauwe wijn ook eigenlijk geen echte wijn noemen. Maar ach, ‘t komt in een wijnfles, het smaakt als wijn en ziet er gezellig uit. Dan zijn ook wij de minste niet!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.