Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 28 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Trend: beurre blanc met een twist – kan het nóg lekkerder?

Er zijn van die sauzen die je tijdens het maken het liefst in één teug naar binnen zou willen slaan. Voor velen – ja, voor ons ook – hoort beurre blanc daar 100% bij. Het is lastig om van deze klassieke Franse saus af te blijven en dat wordt nu alleen maar moeilijker, aangezien beurre blanc weer in toenemende mate op menig menukaart te vinden is. Met een twist, dat wel.

En wij doen er met alle liefde aan mee.

Trend: beurre blanc met een twist

Eerst even terug naar de basics: want wat maakt beurre blanc nou zo ongelooflijk lekker? Zoals bij veel klassiekers, is ook deze saus zo lekker in al haar eenvoud. Met slechts drie basisingrediënten creëer je een pannetje vol complete luxe. Boter, sjalotjes en witte wijn: drie favorieten in een perfecte balans. Uiteraard hebben we een recept voor een klassieke beurre blanc voor je klaarstaan op Culy.

Basisrecept beurre blanc
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Met een twist

Aan klassiekers moet je vaak niet zitten, maar omdat de basis zo simpel is, krijg je met een enkele toevoeging – afgestemd op de overige componenten op je bord – een saus die je helemaal steil achterover doet slaan. We zagen al verschillende versies voorbij komen in menig restaurant, dus we hebben de opties voor het gemak onderverdeeld.

Fruit

Wellicht niet het eerste extra ingrediënt waar je aan zou denken bij een beurre blanc, maar dat maakt het des te leuker. Het fruit geeft een frisse wending aan het boterige geheel. Denk aan grapefruit, limoen, sinaasappel of de iets meer voor de hand liggende citroen. Erg lekker bij vis, met wat groente als venkel of zeekraal. Een recept met grapefruit vind je bij onze collega’s van Food52.

Kruiden

Iets minder verrassend is het toevoegen van kruiden. Je kunt natuurlijk voor klassieke varianten kiezen als laurier, dragon, peterselie of tijm, maar wij worden ook erg enthousiast van deze beurre blanc met hibiscus van Saveur.

asperges met een Japanse twist (asperges met sojasaus beurre blanc, garnalen en furikake)
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Aziatische smaakmakers

Door naar waar we al langer een hoop beurre blanc plezier uit halen bij Culy: het toevoegen van Aziatische smaakmakers. Zo maakte Culy’s Winnie eens asperges met garnalen en sojasaus beurre blanc en ging Culy’s Nancy bij haar asperges voor een miso beurre blanc, vergezeld door kabeljauw en doperwten. Helaas is daar wel een risico aan verbonden: namelijke een acute behoefte om zowel je bord, je bestek als je vingers af te likken.

Overige beurre blancs met een twist

Nu kun je de wijn natuurlijk ook (gedeeltelijk) vervangen met wat anders, om je beurre blanc een upgrade te geven. Bon Appétit deed dit bijvoorbeeld met het vocht van mosselen, maar ook door wijn te vervangen door Champagne. Het resultaat van die laatste optie: een nog luchtigere maar minstens zo boterige saus. Voor ons drie porties graag.

Meer lekkere sauzen:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.