Redactie
Redactie Budgetrecepten 25 jan 2015
Leestijd: 3 minuten

9 x tips om betaalbaar te bakken

Koken en bakken kan nog zo leuk zijn, een goedkope hobby is het (over het algemeen) niet. We willen allemaal de lekkerste dingen maken met de mooiste ingrediënten en de beste apparatuur. De lekkerste vanillepeul, de beste bakvorm…

Hoe je ervoor kunt zorgen dat de kosten niet de spuigaten uitlopen? Wij geven je negen tips voor bakken met een budget.

1. Investeer in kwaliteit
De eerste keer kost het misschien iets meer, maar investeer in kwalitatief goede producten zoals vanille extract, goede chocolade en verse specerijen. Je hebt er vaak maar heel weinig van nodig omdat het veel sterker is en over het verschil in smaak hoeven we het niet eens te hebben.

2. Til ingrediënten die je al in huis hebt naar een hoger niveau
Gebruik ingrediënten die je al in huis hebt en geef ze nog meer smaak door bijvoorbeeld boter te bruinen, noten en specerijen te roosteren en wel gedroogd fruit in een scheutje alcohol. Het is zo simpel, maar ook hierbij is het effect zó groot.

beurre noisette recept
Culy.nl

3. Bak met restjes uit de koelkast
Hiervoor moet je een beetje creatief zijn, maar met het internet kom je al een heel eind. Gebruik restjes uit de koelkast en maak op basis daarvan de lekkerste gerechten.

Wist je dat (zoete) aardappels en pompoen ideaal zijn voor het maken van broden en taarten? Of gebruik overgebleven eiwitten voor het maken van meringues, restjes brood voor broodpudding en een geopende fles wijn voor het pocheren van peren.

4. Koop duurdere producten niet kant-en-klaar, maar maak ze zelf
Er zijn zo ongelooflijk veel producten die je gemakkelijk zelf kunt maken en waardoor je flink kan besparen op de kosten. Denk bijvoorbeeld aan amandelmeel (fijngemalen amandelen), notenpasta’s (fijngemalen noten), zelfrijzend bakmeel (niet het duurste product, maar het scheelt wel), vanillesuiker en zelfs vanille extract.

5. Let op aanbiedingen
Voor de hand liggend, maar houd aanbiedingen in de gaten en vries producten desnoods in als je ze niet direct nodig hebt. Tijdens feestdagen geven veel supermarkten korting op bakproducten en met name budgetwinkels als Lidl en Aldi zijn hierbij goed om in de gaten te houden.

Culy’s Liselotte koopt bijvoorbeeld haar verse vanille bij Lidl en ook producten als noten en zacht fruit zijn hier vaak stukken goedkoper. Pas hierbij wel op dat je niet klakkeloos alles uit de reclamefolder in huis haalt, want dan is de kans dat je juist meer geld uitgeeft dan nodig heel groot.

6. Zin om te bakken? Maak brood!
Als je nog nooit zelf brood hebt gemaakt vragen we je dit alsjeblieft een keer te doen, want dit is ongeveer het goedkoopste wat je kunt bakken en zó lekker! Zorg dat je altijd voldoende bloem en gist in huis hebt, en eventueel smaakmakers als gedroogd fruit, noten, zaten, olijven en gedroogde tomaatjes.

7. Maak gebruik van je vriezer
Je vriezer is niet alleen handig voor diepvries fruit (minstens net zo lekker als vers fruit en ideaal om te verwerken in gerechten), maar ook voor het bewaren van porties deeg en beslag.

Zorg dat je het goed verpakt, in vershoudfolie of druk-en-sluit zakjes, en je kunt te allen tijde iets lekkers bakken zonder enige moeite te hoeven doen of extra geld uit te geven.

8. De groothandel is je beste vriend
Sta je ingeschreven bij een groothandel? Maak daar vooral gebruik van. Grote verpakkingen zijn namelijk veelal een stuk goedkoper dan de kleine zakjes in de supermarkt.

Onze tip: let op de kiloprijs, in plaats van de prijs voor de aangeboden hoeveelheid. Dit staat bijna overal vermeld en geeft je een beter beeld van of het product wel écht goedkoper is.

9. Bak alleen hoeveel je nodig hebt
Als je weet dat je de komende dagen niet thuis bent, bij niemand op bezoek gaat en ook niet langs je werk moet: maak dan niet te veel. We kennen allemaal het moment dat we die prachtige taart of schaal brownies uit de oven halen, maar het is zo zonde als je het weg moet gooien!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.