Redactie
Redactie Inspiratie 21 sep 2013
Leestijd: 2 minuten

Culy tip: zo check je of je oventemperatuur klopt

Hoewel we vaak blindelings uitgaan van de aangegeven oventemperatuur, blijkt deze vaak genoeg niet overeen te komen met de daadwerkelijke temperatuur binnenin. Check daarom regelmatig of je oven nog goed werkt aan de hand van deze tips. 

Of je nu bakt op 180 of 200 graden, dat kan toch niet zo’n groot verschil zijn?! Ja hoor, echt wel! Denk eens aan de delicate biscuitdeeg of aan een quiche die langzaamaan gaar van binnen moet worden, terwijl de buitenkant nog kan wachten met bruinen.

IJkpunt

De meeste ovens werken aan de hand van een ijkpunt, vanaf hier wordt het verschil in temperatuur aangegeven en zou hij dus de juiste moeten aangeven. Maar staat hij verkeerd ingesteld, dan krijg je nooit de gewenste hoeveelheid warmte.

Test daarom de warmte van je oven door hem bijvoorbeeld te verwarmen tot 200 graden. Leg er een oven- of kernthermometer in en laat een kwartier tot half uur de temperatuur meten. Kijk vervolgens of hij de gewenste temperatuur aangeeft. Is dat niet het geval? Lees dan goed de handleiding door en stel, wanneer hij volledig (!) is afgekoeld, het ijkpunt bij.

4 handige tips

1. Naast dat je zo nu en dan je ijkpunt kunt bijstellen, kan je ook enigszins voorkomen dat hij weer verandert. Dit doe je door het deurtje van je oven nooit dicht te ‘gooien’, maar er meer voorzichtig mee om te gaan. Door het dichtslaan verspringt het ijkpunt namelijk altijd een beetje, en doe je dit een paar een paar keer achter elkaar? Nou, tel uit je winst (of juist verlies).

2. Check of het deurtje van je oven goed sluit en of de eventuele rubberen randjes wel goed passen. Bij elk klein gaatje of spleetje verliest hij al warmte, hartstikke zonde dus.

3. Controleer regelmatig of er genoeg geventileerd wordt. Soms gebeurt het dat restjes eten blijven liggen en de ventilatoren in je (hete lucht)oven verstopt raken waardoor het een stuk warmer dan gepland kan worden.

4. Tot slot: plaats je baksels altijd, tenzij anders vermeld, in het midden van je oven. Hier is de warmte namelijk het meest consistent en kun je dus ook de meeste invloed uitoefenen op het bakproces en het uiteindelijke resultaat.

De test

Handig als deze tips zijn, ging de Culy redactie zelf ook thuis aan de slag. En wat bleek? De aangegeven temperatuur klopte voor geen meter! Terwijl hij stond ingesteld op precies 200 graden, gaf de thermometer 182 op z’n max aan. Heel handig om te weten.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.