Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 21 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Alles over lamingtons: iconische kubusvormige gebakjes uit Australië

Nieuwe gerechten, recepten en ingrediënten uit andere landen leren kennen: wij doen niets liever. In gedachten zien we onszelf al culinair genieten in het land in kwestie. Dat overkwam ons weer toen we lazen over Australische lamingtons, waar we liefst nú onze tanden in zouden willen zetten.

Australische lamingtons

Over de geschiedenis van lamingtons is een heel boek geschreven. Letterlijk. Dat komt omdat er verschillende versies bestaan over de oorsprong van de gebakjes, waardoor Maurice French, auteur van het boek, zich op een gegeven moment terecht afvroeg “waar lamingtons nu ECHT vandaan komen”.

280 pagina’s aan onderzoeksmateriaal later concludeert hij dat we in ieder geval zeker kunnen zijn van het volgende: de naam van het cakeje verwijst naar Lord Lamington, voormalig gouverneur van de Australische provincie Queensland (in 1896 tot 1901). Óf naar zijn vrouw, Lady Lamington. Waar nog steeds twijfel over bestaat, is over het genie dat de cakejes voor het eerst heeft bedacht. Tot op heden is daar nog geen duidelijk antwoord op.

Luchtig, luchtiger, luchtigst

Wat we gelukkig wél weten, is dat lamingtons fantastisch luchtige gebakjes zijn, bestaande uit sponscake (of botercake), chocolade en kokosrasp.

Daarnaast zijn lamingtons ontegenzeggelijk bekend vanwege van hun vorm: ze zien eruit als vierkante blokjes die volledig omhuld zijn met chocolade en kokos. In het midden heb je dan de sponscake, die af en toe nog gevuld is met een laagje botercrème en/of jam (al zijn de meeste lamington-puristen het daar niet over eens).

Geen wonder dat ze intussen uitgegroeid zijn tot een nationaal Australisch icoon. Ze zijn zelfs zo populair dat de Australiërs op 21 juli National Lamington Day vieren om de nationale lekkernij te eren. Zoek je even op #nationallamingtonday, dan weet je dat de Australische bevolking deze dag behoorlijk serieus neemt.

Zelf lamington maken

Zelf lamingtons maken is redelijk rechttoe rechtaan en de ingrediënten zijn snel te vinden en toegankelijk. Bakheld Rutger (de allereerste winnaar van Heel Holland Bakt) heeft bijvoorbeeld een goed recept, of je kan natuurlijk ook Australische sites raadplegen om te zien hoe zij het doen.

Met andere woorden: alwéér een tof bakproject voor op de lijst.

Op je bucket list: deze ‘wood fired custard’ uit Australië

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.