Redactie
Redactie Inspiratie 1 dec 2013
Leestijd: 2 minuten

Alles over wild

Elke maand lezen jullie een gastronomisch stukje leesvoer van Culy’s Kitchen Pirate, Ivo Prijs. Ivo is de drijvende kracht en daarmee kapitein van zijn eigen Kitchen Pirates. Deze maand vertelt Ivo alles over… wild! 

De nachten worden langer, de dagen worden korter en kouder. Het lijf ‘schreeuwt’ om stevige gerechten en fysieke warmte. Koolhydraten, puree, stoofpotten en overig lekkers. Vorige maand schreef ik over hart- en lichaam verwarmende  soepen. Deze maand snijden we het onvermijdelijke wild-onderwerp aan.

Bij wild denken we vaak aan kerst en andere chique gelegenheden richting het einde van het jaar. Een ‘wild’ kerstdiner is heerlijk, maar eet het eens wat vaker en maak het vooral lekker. Lees verder voor meer informatie over de verschillende bereidingswijzen.

wild3
Bron: Flickr

Gebakken

Bereiding als een biefstuk
Denk hierbij aan de mooie en sjieke gedeelten van het beestje; ree- of hertenbiefstuk, struisvogelfilet en ga zo maar door. We bakken deze mooie gedeelten kort aan in een pan met hete olie en boter en laten dit verder garen tot de gewenste ‘cuisson’ in de oven op een lage temperatuur.

Bereiding als een braadstuk
Deze stukken bereiden we zoals gewenst: lekker vullen, marineren, barderen (omwikkelen met spek) of larderen (doorrijgen met spek). We bakken deze stukken ook aan in wat boter met olie en garen ‘m verder in de oven op lage temperatuur. Vergeet de braadstukken niet af en toe te ‘arroseren’ (overgieten met braadvocht), want dit voorkomt uitdroging.

Bron: Flickr

Stoofgerechten

Voor dit type gerecht gebruiken we een mengsel van mooie en minder mooie gedeelten van het wild. Minder mooi in de zin van de wat minder malse gedeelten van het wild. Dit vlees moet je stoven, wil het lekker zacht worden. Vaak wordt dit wildmengsel verkocht onder de naam (vlees)goulash.

Het is heerlijk om dit vlees aan te bakken en te mengen met de door jou gekozen groenten, kruiden, specerijen en fond die jij geschikt vindt voor in je stoofvleesgerecht. Zorg er wél voor dat je dit gerecht een dag van tevoren maakt en dat je je huis er lekker naar laat ruiken. Als je gerecht zo een uur of zes heeft staan stoven, bind dan het resterende vocht met wat fijngesneden kruidkoek…succes en complimenten verzekerd.

Voor elk gerecht geldt dat je ze eet zoals jij dat lekker vindt. Ik wil je wél een dringend advies geven, want geloof mij lieve lezers; eet je wild onder meer met wat zoets en ‘aardse smaken’. Zoet in de zin van bijvoorbeeld stoofpeertjes, cranberrycompote, rode kool met appeltjes. ‘Aards’ als in knolselderijpuree met bladpeterselie of bijvoorbeeld pastinaakpuree. Je ‘wilt’ je wild nooit meer anders!

Bron: Flickr

Wijn

Wil je het diner helemaal compleet maken? Serveer er dan een bijpassende wijn bij. Culy’s Mr. Vino geeft je graag een paar handige tips bij het uitkiezen, klik hier voor het artikel.

Zelf aan de slag gaan? Kijk dan over twee weken op Culy.nl voor Ivo’s favoriete wildrecept. 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.