Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 19 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Alles over de porrón: die glazen wijnkruik die een echt feestnummer is

Als op de Culy redactie de porrón ter sprake komt, doen we steevast allemaal een schortje om en maken we onze borst figuurlijk nat. Deze Spaanse glazen wijnkruik is namelijk een echt feestnummer én een knoeikont. Omdat wijn drinken uit een glas ook zo gewoon is, zocht Culy uit wat een porrón eigenlijk is, wat ‘ie voor je wijn doet, maar ook: hoe je eruit drinkt. Linea recta uit de kruik, ja.

Wat is een porrón

Wie fan is van Spaanse tapasrestaurants weet het: samen eten is leuk, maar samen hetzelfde eten delen is nog leuker. Het geeft een gevoel van verbroedering en daar houden wij van. Naast eten hechten de Spanjaarden ook veel waarde aan samen drinken. En dan bedoelen ze niet met z’n allen aan de liters Clara, maar samen drinken uit hetzelfde ‘glas:’ de porrón.

Een porrón is eigenlijk niets anders dan een karaf. Oké, we geven toe: de looks zijn wel wat intimiderend, maar uiteindelijk doen beide hetzelfde – ons voorzien van de nodige drank.

De porrón komt van oorsprong uit Catalonië, waar men wel houdt van gezelligheid. Het Catalaanse karaf heeft een hele spitse schenktuit die je gebruikt om wijn in je glas te schenken. Of – en daar komt de fun – direct in iemands mond. De regel daarbij is dat de wijn de mond in moet gaan zónder de mond aan te raken. Zo heeft iedereen hygiënisch porrónpret. Behalve je kleding dan.

Wat serveer je in de porrón

We raden je aan eens te beginnen met water. Zo zitten niet al je witte overhemden of zomerjurkjes direct onder de Spaanse rioja. Mocht je eenmaal een geleerd drinker zijn, kun je overstappen op de wijn. Daar is de Catalaanse karaf namelijk voor bedoeld. Is het dan eigenlijk een decanteerkaraf om je wijn op smaak te laten komen, horen we je denken? Nee. Want hoewel je de wijn er best een tijdje in op temperatuur kunt laten komen, voegt de porrón qua smaak niks toe.

Misschien is het juist wel de slechtste manier om wijn te drinken omdat je én enorm knoeit, maar de wijn ook direct achterin je keel giet. Smaakpapillen zijn dus echt passé met de porrón. Je moet de Catalaanse karaf eigenlijk vooral zien als een fancy bierglas (zoals dat van de Pauwel Kwak) voor wijn. Gebruik het in ieder geval níét voor sangria, want dan zal de schenktuit verstopt raken door het fruit.

Zelf drinken uit de porrón

Durf je het aan? Zoek dan deze zomervakantie eens een gezellig Spaans tapasrestaurant op. Geheid dat ze een porrón klaar hebben staan. Hiermee bezorg je niet alleen jezelf, maar gelijk de hele toko een wilde avond.

Mocht je het liever iets dichter bij huis zoeken, kijk dan eens bij je plaatselijke wijnhandel of ze een porrón op voorraad hebben. Wees gewaarschuwd: gebruik oude kleren. Culy’s Nancy weet hier alles van na een enerverende porrón-ervaring bij restaurant Blanca in New York. Voorlopig houden wij het dan ook bij een gewoon glas.

Heeft de vorm van een wijnglas invloed op de smaak: het verlossende antwoord

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.