Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 9 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Alles over Almdudler: de kruidige wintersportlimonade

Ben je een fanatiek wintersporter, dan is de Almdudler je vast en zeker bekend. Een ijskoud glas van de Oostenrijkse kruidenlimonade bovenop een besneeuwde berg en je kunt er weer tegenaan. Maar wat is Almdudler nu eigenlijk? Met andere woorden: wat zit erin? Wij doken in de wereld van de Oostenrijkse kruidendrank en vertellen je er meer over.

Wat is Almdudler?

Ben je wel eens op wintersport geweest, of überhaupt in Oostenrijk, dan ben je Almdudler vast tegengekomen. Het is namelijk een erg populaire Oostenrijkse kruidenlimonade op natuurlijke basis. De Almdudler slogan “Wenn die kan Almdudler hab’n, geh’ i wieder ham!” (“Als ze geen Almdudler hebben, ga ik weer naar huis!”) is wereldwijd bekend en hangt vaak groots afgebeeld in verschillende apres-ski hutten op de Oostenrijkse pistes. Best logisch, want de kruidenlimonade is dé dorstlesser tussen het skiën door.

Almdudler
Bron: Pixabay

Hoe smaakt Almdudler?

De smaak van Almdudler is interessant. Het drankje bevat namelijk 32 verschillende soorten Alpenkruiden. Wat je daarbij moet verwachten? Onder andere salie, gentiaan, vlierbloesem, salie, citroenmelisse en zonnehoed. Maar hoe zou je dan de algehele smaak van dit drankje omschrijven…?

Stel je eens een glas Rivella in de zon voor. Het drankje is ietwat opgewarmd waardoor het frisbitter van smaak is. Hij smaakt nog steeds fris kruidig, maar dat eerste pittige is verdwenen. Bedenk daarbij een beetje karamel dat het geheel iets warmer en harmonieuzer maakt en je hebt de smaakomschrijving van een Almdudler. Fris kruidig door de Alpenkruiden, maar niet zo fris dat je ‘m ‘s winters niet wil drinken, integendeel. Maar onze beste tip is om ‘t zelf eens te proberen. Wintersport of niet!

Almdudler
Bron: Unsplash

Verschillende varianten

Door de stijgende populariteit van de Oostenrijkse kruidenlimonade, zijn er de laatste jaren heel wat nieuwe varianten op het drankje op de markt gekomen. Aan de ingrediëntenlijst is in de basis niets veranderd, maar aan het resultaat wel. Zo kwam er de light variant zonder suiker, maar ook de G’Spritzt waar meer koolzuur in zit.

Ook is er een still variant waar weer helemaal geen koolzuur in zit en de nieuwste aanwinst op de markt is de Almradler: een mix van half bier en half Almdudler. Deze variant werd gelanceerd om het drankje iets minder intens te maken en het door te laten gaan als zomerdrankje voor als de pistes nog niet besneeuwd zijn.

Waar komt Almdudler vandaan?

Almdudler werd in 1957 ontwikkeld in Wenen. Sindsdien is er in de receptuur niks veranderd en bevat ‘ie nog steeds 32 verschillende soorten Alpenkruiden. Ook het uiterlijk van het koppel voorop het flesje is niet veranderd. Zij schitteren nog steeds in hun Oostenrijkse klederdracht.

Wel is het sinds 1994 mogelijk om ook buiten Oostenrijk Almdudler te drinken. Oké, het is zoals bij elk vakantiedrankje “op vakantie smaakt alles lekkerder,” maar af en toe een flesje Almdudler is best eens fijn. En dat blijkt, want per jaar wordt er maar liefst 80 miljoen liter Almdudler geproduceerd. Daar moet je heel wat alpenkruiden voor plukken.

Waar is het verkrijgbaar?

Hoewel de Oostenrijkse kruidenlimonade sinds 1994 ook geproduceerd wordt in Duitsland, Polen, Zwitserland en België, is het nog steeds niet overal verkrijgbaar. Toch zijn er steeds meer Nederlandse supermarkten waar Almdudler in de schappen staat. Grote vestigingen van supermarktketen Jumbo bijvoorbeeld. Maar je vindt Almdudler sinds kort ook bij online supermarkt Crisp en andere webshops waar frisdranken worden verkocht zoals Drankerij.

Culy ontdekt… Oostenrijkse Krautinger (helende schnaps!)

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.