Culy
Culy Inspiratie 3 sep 2014

9 x handige tips voor het invriezen van eten

Kook- en keukenfoutjes: we maken ze allemaal. Dit geldt ook voor het invriezen van eten en daarom zetten wij negen handige tips voor je op een rij. Lees je mee?

1. De juiste temperatuur
De beste temperatuur voor je vriezer en het bewaren van eten is maximaal -17 graden, en mag zelfs lager! Zet hem daarbij altijd op je laagste stand en controleer eventueel met een speciale thermometer. Bang dat je ijs te hard wordt? Gebruik dan deze of deze handige tip.

2. Houd je vriezer vol
Waar veel mensen niet aan denken is dat een volle vriezer beter koud blijft dan een lege. Wanneer je de deur opent verlies je namelijk aardig wat kou. Maar is je vriezer vol? Dan werkt de inhoud als een soort koelelement┬áwaardoor je vriezer minder hard hoeft te werken om weer op temperatuur te komen. Een t├ę volle vriezer werkt overigens ook niet goed: de lucht moet kunnen circuleren om zo koud mogelijk te blijven.

3. Ook in de vriezer bestaat een houdbaarheidsdatum
Dat je iets invriest (hoe koud je vriezer ook staat), betekent nog niet dat het eeuwig houdbaar is. Schrijf daarom op bakjes, pakketjes en zakjes wanneer je ze er in hebt gedaan en check om de zoveel tijd wat niet meer goed is.

4. Pak alles zo goed mogelijk in
Of je nu plasticfolie of diepvrieszakjes gebruikt, probeer zoveel mogelijk lucht eruit te halen en pak alles zo goed en strak mogelijk in. Gebruik je plastic bakjes? Vul ze dan tot ongeveer een centimeter onder de rand, zodat het eten nog ruimte heeft om uit te zetten als het bevriest.

Vriezer maaltijden
Bron: Flickr

5. Gebruik een bakje om overzicht te bewaken
Een stukje vlees, een beetje groente of dat restje deeg dat je nog wil bewaren: allemaal kleine pakketjes die makkelijk verdwalen in de vriezer. Bewaar ze daarom in een apart bakje zodat je het overzicht behoudt.

6. Wat als de stroom uitvalt?
Zoals we eerder al beschreven werken bevroren items als een soort koelelement. Als de stroom uitvalt kun je daarom het beste de vriezer dichthouden, en wanneer de stroom weer terug is sorteer je alles op basis van of het ontdooid is of niet. Als iets nog volledig bevroren is kun je het bewaren, en anders moet je het gelijk opeten of weggooien. Twijfel je? Gooi het dan alsnog weg.

7. Vries alles zo vers mogelijk in
Hoewel invriezen een handige manier is om producten langer te kunnen bewaren, maakt het de ingredi├źnten er niet verser op. Vries daarom alles zo vers mogelijk in en je proeft een wezenlijk verschil.

8. Ontdooi het liefst in de koelkast
Het klinkt misschien gek, maar je kunt het beste diepgevroren producten in de koelkast ontdooien. Hierdoor ontstaat een minimale kans op de groei van bacteri├źn, die bij het ontdooien op kamertemperatuur vele malen hoger is.

9. Voorkom grote bonken bevroren voedsel
Sommige ingredi├źnten, zoals bijvoorbeeld hamburgers, koekjes(deeg) en aardbeien, worden snel een grote bonk in de vriezer waardoor het moeilijk wordt een enkele portie te pakken. Vries daarom aparte porties (bijvoorbeeld per stukje vlees, of fruitsoorten apart) los van elkaar op een bakplaat in. Haal ze na een paar uur eruit en bewaar vervolgens in een druk-en-sluit zakje of bakje. Zo kun je altijd precies pakken wat je nodig hebt.

Stock vriezer bramen

Wat eten we met Kerst? Download het gratis Culy Kerst Kookboek!

Schrijf je in de voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox

Reageer op artikel:
9 x handige tips voor het invriezen van eten
Sluiten