Redactie
Redactie Inspiratie 7 apr 2013
Leestijd: 3 minuten

9 tips voor een georganiseerde keuken

Koken is leuk, en al helemaal wanneer niets je in de weg staat. Zorg er dan ook zoveel mogelijk voor dat je keuken er netjes bij staat en je schoon te werk gaat. Op TheKitchn vonden we handige tips voor een georganiseerde keuken, van glazen potten tot opruimen op basis van functie.

Ben je nog op zoek naar handige tools & hulpjes voor een opgeruimde keuken, onder de 25 euro? Klik dan hier.

1. Gooi al je plastic bakjes weg, en bewaar je voorraad in glazen potten. Er is geen mooier aangezicht dan een voorraadkast vol glazen potten, bovendien is het een stuk handiger omdat je in één oogopslag ziet wat je nog hebt. Kies daarom voor glazen potten (verkrijgbaar bij o.a. Hema, Ikea en Xenos) die gelijk een opgeruimde look creëren, in tegenstelling tot stapels verschillende plastic bakjes.

kast

2. Organiseer je la met keukengerei. Winkels als Ikea verkopen handige verdelers voor in lades, zo zie je gelijk welk keukengerei waar ligt en wat je wel en niet hebt. Handig is dat je ze kan verstellen naar wens, ga je voor meerdere kleine vakken? Of vind je lange, grote vakken fijn? Alles is mogelijk. Ook handig: gebruik kleine metalen bakjes zonder deksel om je lades te verdelen.

kast2

3. Scheid je afval in de keuken en maak een schoonmaakstation onder je wasbak. Gebruik verschillende prullenbakjes voor je verschillende soorten afval als plastic, glas, papier en groen. Zet alles netjes onder je wasbak of in een ander kastje, of nog handiger: in een diepe la.

Maak daarnaast een “schoonmaakstation” onder je wasbak, zodat je altijd gemakkelijk bij je schoonmaakspullen kan, zonder het hele kastje overhoop te hoeven halen.

kast3

4. Gebruik ook je muren optimaal. Als je weinig (kast)ruimte in je keuken hebt, maak dan gebruik van je muren. Hang bijvoorbeeld je pannen en mokken aan spijkers of rekjes met haken.

kast4

5. Gebruik een tijdschriftenrek voor het bewaren van je deksels. Als er iets is wat bij zo goed als iedereen altijd in de weg ligt, zijn het deksels wel. Je kan ze niet of nauwelijks stapelen en als je ze op je pannen legt, liggen ze alleen maar in de weg. Hang daarom een tijdschriftenrek aan een loze muur, de binnenkant van een kastje of aan de deur van je voorraadkast. Ideaal voor het opbergen van deksels.

kast5

6. Koop of bewaar de basics en gooi de rest weg. De nummer één vijand van een nette, georganiseerde keuken is het hebben van teveel spullen. Haal je basics en andere essentiële keukentools en -hulpjes tevoorschijn en gooi of geef de rest weg. Heb je een ruime kelder, zolder of garage? Bewaar daar dan de spullen die je echt niet weg wilt doen, maar niet wekelijks gebruikt.

kast6

7. Organiseer keukengerei op basis van functie. Je keuken werkt het fijnst wanneer alles op de goede plek staat. Organiseer daarom je keukengerei (alleen de essentiële dingen, zie stap 6) op basis van functie zodat dezelfde groepen bij elkaar staan. Denk hierbij aan het bij elkaar zetten van je kruiden, oliën en specerijen naast of bij je fornuis, en je planken en messen bij je aanrecht. Het klinkt wellicht overbodig, maar het zijn de kleine details die  het verschil maken en veelal het meeste plezier opbrengen.

kast7

8. Houd je kookboekencollectie onder de duim door een “een in, een uit”-beleid. Zorg dat je niet omkomt in de nutteloze kookboeken door voor ieder nieuw kookboek, een oude weg te geven of gooien. Kan je niet kiezen? Of zijn er kookboeken die je echt niet kan missen omdat “dat ene recept” erin staat? Kopieer dan je favoriete recepten en geef ‘m alsnog weg.

kast8

9. Tot slot: beter goed gejat, dan slecht bedacht. Klik hier voor wat fijne inspiratie op het gebied van georganiseerde keukens.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.