Redactie
Redactie Inspiratie 12 jun 2014
Leestijd: 3 minuten

5 x typisch Turkse hotspots in Istanbul

Onlangs vloog Culy’s Liselotte naar wereldstad Istanbul. Dit is niet alleen de enige stad ter wereld die op zowel het Europese, als het Aziatische vasteland ligt, maar ook de uitgelezen plek voor een culinaire citytrip.

Waar je nu écht heen moet voor de typisch Turkse smaken (behalve de bekende Spice Bazaar)? Wij nemen je mee op een culinaire tour door het Europese gedeelte van de stad. 

1. Lahmacun & pides bij Kebab Dünyasi

Twee bekende gerechten uit de Turkse keuken zijn lahmacun (ook wel Turkse pizza genoemd) en pide. Vooral deze laatste kom je op zo’n beetje elke straathoek tegen en is een soort naar binnen gevouwen pizza, belegd met alles wat je je maar kunt bedenken. Van vlees tot vis en van groenten tot kruiden.

Wij aten zowel de lahmacun als de pide bij Kebab Dünyasi, gelegen aan de Istiklal Caddesi nummer 13 (één van de hoofdstraten van de stad). De bediening is er attent, de smaken explosief en de prijzen zijn vriendelijk.

Bron: Flickr

2. Authentiek Ottomaans bij Matbah Restaurant

Turkije kent een rijke geschiedenis, waaronder de tijd van het Ottomaanse rijk. Dit rijk besloeg onder andere een groot deel van het huidige Turkije en streefde naar ‘overvloed’ en ‘welzijn’. Naast dat ze een andere manier van bestuur kenden, was ook de keuken anders dan die van Turkije nu.

De beste manier om kennis te maken met deze rijke geschiedenis, is naar onze mening met een diner in het authentieke restaurant Matbah, om de hoek van de Aya Sophia. Hier proef je de Ottomaanse cultuur op alle mogelijke vlakken en worden prachtige gouden decoraties afgewisseld met veel turkoois en sierlijke tierlantijntjes. Noem het kitsch, noem het authentiek. Adembenemend is het zeker.

Ook de kaart ademt de pijlers van het voormalige rijk en je kunt dan ook veel lekkers op je bord verwachten. Denk bijvoorbeeld aan luxe mezze, mals lamsvlees, rijke sauzen, gevulde appeltjes met rijst en desserts met bijvoorbeeld rozenwater.

Matbah

3. Turks fruit en baklava bij Hafiz Mustafa

When in Turkey… Eat Turkish delight & baklava! Je kunt er niet aan ontkomen: o-ve-ral wordt het verkocht, in de mooiste verpakkingen en in de schattigste boetiekjes. Wij genoten van een tafel vol zoetigheden bij Hafiz Mustafa en konden onder het genot van een glaasje appelthee alles proeven.

Naast dat dit de uitgelezen plek is voor Turks fruit en baklava, kan je er ook genieten van de mooiste taartjes (in Turkije zijn ze daar ook een ster in!). Kies een plekje op het balkon en je geniet niet alleen van het eten, maar ook van het uitzicht.

Turks fruit

4. Sjiek uiteten met uitzicht op de Bosporus

Hoewel er tal van gezellige kleine tentjes in Istanbul te vinden zijn, is een avondje op sjiek ook niet vervelend. En waar kun je beter vis eten dan recht aan de rivier de Bosporus? Bij restaurant Feriye Lokantasi is dit mogelijk en zit je letterlijk aan het water. Als het weer het toelaat gaat het dak er letterlijk van af en kun je genieten van een prachtige sterrenhemel.

Bij Feriye eet je de lekkerste vis en dat staat dan ook in overvloed op de kaart. Vooral de zeebaars is een aanrader, maar ook het vlees smaakt zeker goed.

Feriye

5. Döner bij Donerci Sahin Usta

Donerci Sahin Usta is een klein tentje, verscholen in een achterliggend straatje, maar mán-o-man: wat haal je hier lekkere döner! Naast lahmacun en pide is dit één van de bekendste street food gerechten uit de Turkse keuken en je kunt als foodie het land dan ook eigenlijk niet verlaten, zonder een broodje te hebben geproefd.

Ga in de rij staan naast de locals en geniet van een snelle, maar super smaakvolle hap.

Bron: Flickr

Dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door Turkish Airlines.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.