Redactie
Redactie Inspiratie 8 aug 2014
Leestijd: 2 minuten

4 x Ierse streekproducten om van te smullen

Italiaanse truffel, Franse confit de canard en Spaanse sardientjes in blik: een greep uit ‘s werelds meest geliefde delicatessen. Wij zijn het er meer dan mee eens, maar wist je dat ook Ierland het thuis is van een aantal waanzinnige streekproducten?

Rundvlees
We vinden het steeds belangrijker om te weten waar ons eten vandaan komt en of het wel (indien van toepassing) diervriendelijk is geproduceerd. Geloof ons als we zeggen dat je dan met Iers rundvlees helemaal goed zit. Deze koeien staan bijna het hele jaar buiten, eten niets anders dan gras en worden gefokt met als doel het beste vlees mogelijk te krijgen.

Dit is heel anders dan in de meeste landen waar ze vaak het merendeel van de tijd in een stal staan en leven op een dieet van maïs en granen. Daarbij is het vlees over het algemeen een bijproduct wat niet ten goede komt aan de kwaliteit en smaak. Ga dus naar je slager of betere supermarkt en vraag om een Iers stukje biefstuk!

Iers rundvlees

Lamsvlees
Ook voor het lamsvlees afkomstig uit Ierland geldt hetzelfde: door een dieet van vers gras krijgt het vlees een bijzonder lekkere smaak en dierenwelzijn staat hoog in het vaandel. En nee, dit geldt niet alleen voor een handjevol boeren, maar door de strenge regelgeving is iedereen verplicht om op deze manier te werk te gaan.

De smaak van het vlees is ook elk seizoen anders, omdat ze natuurlijk worden gevoed en opgroeien.

Iers lamsvlees

Kazen
Ja, de Fransozen kunnen er wat van, maar ook in Ierland snappen ze de kunst van het kaas maken. Zo kent elke streek zijn eigen ‘farmhouse cheeses’. Hierin zijn de smaakkarakteristieken per regio duidelijk te proeven en doordat melk niet wordt gezien als bijproduct, kan de smaak hiervan goed worden gereguleerd. Daarnaast hebben ze een perfect klimaat voor het rijpen ervan, met als resultaat goddelijke kaasjes, van jong tot oud.

Inmiddels verkopen steeds meer Nederlandse kaaswinkels Ierse kazen, dus schroom niet en vraag eventueel om wat verschillende soorten te proeven.

Ierse kazen

Schaal- en schelpdieren
Ierland bestaat voor een groot deel uit weilanden, maar wordt ook aan bijna alle kanten omgeven door water. Dankzij de warme Golfstroom is het er erg voedzaam en de ideale leefomgeving voor schaal- en schelpdieren. Zo exporteren ze talloze kilo’s zeeslakken, wulken en alikruikjes, maar ook coquilles, mossels en oesters.

Tot slot zijn ook de Ierse kreeften, garnalen en het krabvlees van top kwaliteit en zeker de moeite waard om een keer te proberen. Ideaal voor op een plateau heerlijke fruits de mer

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.