Redactie
Redactie Inspiratie 4 jun 2014
Leestijd: 3 minuten

4 Europese foodfestivals om van te watertanden

Onlangs schreven we over onze favoriete foodfestivals in Nederland. Maar door heel Europa worden er culinaire evenementen georganiseerd die zeker het bezoeken waard zijn. Deze vier Europese food festivals zijn om van te watertanden.

met dank aan GoEuro

Pizza fest, Napels – 26 t/m 30 mei

Het Pizza fest in Naples brengt jaarlijks een ode aan Italië’s bekendste eten: pizza. Dit festival in de geboortestad van de pizza is de grootste ter wereld en een perfecte manier om kennis te maken met de Italiaanse cultuur. Natuurlijk wordt er tijdens dit feest ook besloten wat de beste pizza van de wereld is, en het publiek mag meebeslissen. Dus voel je vrij om zoveel soorten pizza te eten als je op kan zodat je genoeg vergelijkingsmateriaal hebt.

Naast dat er overal in de stad pizza wordt aangeboden, zorgen ook concerten, optredens en cabaret voor een gezellige sfeer. Maar de deeg-gooiende pizzabakkers opzichzelf zorgen ook al voor een groot schouwspel. Dus neem een stuk pizza en een kopje koffie of glaasje limoncello en geniet van ‘la dolce vita’ in Napels.

Bron: Flickr

Fête de la Gastronomie, heel Frankrijk – 19 t/m 21 september

Dit is het enige landelijke culinaire festival van de hele wereld. Al is ‘festival’ misschien niet de goede benaming voor dit evenement, want het is veel groter dan dat. Dit jaar wordt alweer voor de vierde keer het ‘Fête de la Gastronomie’ georganiseerd.

Drie dagen lang worden er duizenden activiteiten door heel Frankrijk georganiseerd om de diversiteit van de Franse keuken te vieren. Want zoals bekend, houden Fransen van hun cuisine en trekken ze dus ook alles uit de kast om tijdens het festival je de lekkerste gerechten voor te schotelen. Met verschillende festivalmenu’s, kookdemonstraties op straat, marktjes, picknicks, rondleidingen en bijzondere eetlocaties wordt heel Frankrijk voor drie dagen omgetoverd tot één groot foodfestival.

Bron: Facebook

Festa Do Marisco, O Grove, Spanje – 2 t/m 12 oktober

Voor visliefhebbers is het festival Festa Do Marisco de hemel. In de haven van het kleine plaatsje O Grove, in de regio Galicië wordt de schoonheid van de lokale keuken gevierd. Twee weken lang staat de hele stad in het teken van het festival en komen er 200.000 bezoekers naar de stad. De haven biedt een prachtig decor voor het festival met al zijn stalletjes en traditionele dansvoorstellingen.

Elk jaar worden er veertig verschillende soorten zeevruchten verkocht voor erg schappelijke prijzen. Daarnaast is er elk jaar een wedstrijd voor het meest innovatieve mosselgerecht. Dus als je van seafood houdt, is dit foodfestival in O Grove de ‘place to be’.

Bron: Flickr

York Food and Drink Festival, York, Verenigd Koninkrijk – 20 t/m 29 juni en 19 t/m 28 september

Het jaarlijkse foodfestival in York bestaat dit jaar niet uit één, maar twee delen: van 20 tot 29 juni ‘Yorkshire Produce and French Flavour’ en van 19 tot 28 september ‘Quaff and Scoff through York’. Twee weekenden lang genieten van de lokale lekkernijen en specialiteiten.

De grootste zorg die je zult hebben, is of je nog een extra hoofdgerecht neemt of alvast begint aan het dessert. Van ‘s ochtends vroeg tot laat in de avond is er entertainment in de vorm van kookworkshops, muziek, theater, cook-offs of verschillende programma’s zoals het populaire ‘Dine at my table’. Voor maximaal acht mensen, in een intieme setting, laat een chefkok zijn kookkunsten zien.

Bron: Flickr

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.