Redactie
Redactie Inspiratie 20 apr 2013
Leestijd: 6 minuten

23 x onverwachts eten dat in de magnetron kan

De magnetron behoort wellicht tot de beste uitvindingen van de afgelopen eeuw, want wat zouden we zonder moeten?

Niet alleen voor het opwarmen van je maaltje van gister, maar ook voor het ontdooien of zelfs bereiden van gerechten is ‘ie ideaal. Hoewel er genoeg trucjes zijn waarvan je al wist dat ze werkten, zette Realsimple er nog 23 op een rijtje. Sommige reeds bekend, anderen een stuk minder.  

1. Boter smelten

Leg een bakje met in stukjes gesneden boter in de magnetron en smelt deze in intervallen van 30 seconden op 500 watt. Kijk iedere keer of de boter al gesmolten is, of snijd de stukjes nog kleiner zodat ze sneller smelten. Pas wel op dat de boter niet te heet wordt, dan kan ‘ie namelijk verbranden of nog erger: ontploffen.

2. Chocolade smelten

Ook chocolade kan je smelten in de magnetron en wel op dezelfde manier als boter. Let ook hierbij goed op dat je de chocolade in de gaten houdt omdat deze nóg makkelijker verbrandt.

3. Roomkaas zachter maken

Soms wil roomkaas of mascarpone zó koud zijn dat je er werkelijk niets mee kan doen. Leg een bakje met voor zover mogelijk in stukjes gesneden roomkaas in de magnetron en verwarm in intervallen van tien seconden op 750 watt. Roer iedere tien seconden de roomkaas goed door om te kijken hoever ‘ie is.

4. IJs zachter maken

Oei, brainfreeze! Als er iets vervelend is tijdens het eten van ijs is dat het wel. Maak daarom je ijs nét iets zachter door het in een bakje of de papieren beker waar het al in zet in intervallen van 10 seconden op 750 watt licht te verwarmen. Hoe kleiner de porties zijn, hoe kleiner de kans dat de buitenkant volledig zal smelten en het midden nog bevroren zal zijn.

5. Suiker los krijgen

Soms wil (oude) suiker zo hard zijn als een stuk baksteen, dit kan ontstaan door vocht maar ook omdat je het te lang niet hebt gebruikt. Leg de suiker in een bakje met een theelepel water (ongeacht de hoeveelheid suiker) en bedek met een magnetrondeksel of bordje.

Zet de magnetron aan op de laagste stand en laat onder zo nu en dan doorroeren één minuut staan.

6. Tortillas opwarmen

Warm je tortillas (lekker bij bijvoorbeeld taco’s of chili con carne) op in de magnetron door ze eerst in een vochtig gemaakt stuk keuken- of bakpapier te verpakken. Zet de magnetron gedurende 40-60 seconden op 750 watt aan en controleer of de wraps warm genoeg zijn.

7. Honing verwarmen of losroeren

Niets is lekkerder dan een verse kop muntthee met een flinke portie honing. Om te voorkomen dat je in één keer een enorme klodder in je kop krijgt, kan je de honing eerst verwarmen. Zet een magnetronbestendig bakje met honing in de magnetron en verwarm gedurende intervallen van tien seconden op 750 watt.

8. Vers broodkruim of paneermeel roosteren

Hak in een keukenmachine oud brood fijn en leg op een bord of schaal. Leg in de magnetron en rooster de kruimels 2-3 minuten tot ze goudbruin beginnen te worden. Roer ze om de minuut los om vastkleven te voorkomen.

9. Rooster verse kokos

Rooster verse kokossnippers in je magnetron door net als bij het boodkruim de snippers te verspreiden over een bord of schaal. Rooster in 2-3 minuten tot het goudbruin begint te worden en roer het om de minuut los. Besprenkel koekjes, ijs, warme chocolade melk of bijvoorbeeld brownies met de geroosterde kokos, jum!

10. Amandelschaafsel of pijnboompitten roosteren

Wist je dat je heel gemakkelijk pijnboompitten en amandelschaafsel kan roosteren in de magnetron? Geen gedoe met ovens die te heet staan of pannen die (te) warm blijven waardoor ze verbranden. Verspreid een portie over een bord of schaal en rooster op 750-1000 watt in intervallen van één minuut. Roer ze om de minuut even los. Het duurt ongeveer 4-5 minuten totdat ze mooi bruin zijn.

11. Bak bacon 

Het klinkt misschien gek, maar ook bacon of andere speksoorten kan je bakken in de magnetron. Leg 6 plakjes tussen twee dubbele lagen keukenpapier en bak gedurende 4-5 minuten op 750-1000 watt.

 

12. Groenten stomen

Leg een pond asperges of sperzieboontjes in een kom met 1-2 eetlepels water en bedek met een magnetrondeksel, plastic folie of bord. Stoom de groenten in 3-4 minuten op 750 watt en controleer of ze gaar zijn. Haal direct het deksel, bord of folie van de kom om doorgaren te voorkomen.

13. Wortels stomen

Leg net als bij de vorige tip een pond in stukjes of plakjes gesneden wortels in een kom met 1-2 eetlepels water. Bedek de kom en stoom gedurende 4-6 minuten op 750 watt. Controleer of de stukjes gaar zijn en haal ook hierbij gelijk de deksel van de kom.

14. Stoom artisjokken

Leg 2 schoongemaakte verse artisjokken in een kom met een eetlepel water en bedek met een deksel. Stoom ze in tien minuten gaar op 750 watt.

15. Pompoen stomen

Ook pompoen kan je stomen! Heerlijk en vetvrij doordat je geen extra olie hoeft toe te voegen zoals je bij roosteren doet. Leg de pompoen in plakken van twee centimeter dik in een magnetronbestendige schaal. Zet de schaal in de magnetron en stoom gedurende 10-13 minuten (voor een pompoen van 1,5 kg) op 750 watt.

16. Appelmoes

Nu komt het punt dat je écht gaat beseffen hoe handig de magnetron wel niet is. Je kan namelijk zelfs appelmoes maken. Het enige wat je hoeft te doen is een pond geschilde en in stukjes gesneden stevige appels (Goudreinet, Jonagold of jonge Elstar) samen met 60 ml water, 2 theelepels suiker en een snufje kaneel in een kom te mengen. Bedek en zet in de magnetron gedurende 8-10 minuten op 750 watt tot de appels goed gaar zijn.

Maak de moes af door de appels met een pureestamper of vork te prakken.

17. Aardappels bakken

Wrijf een aardappel in met olijfolie en leg op een bordje in de magnetron. Bak gedurende 15 minuten op 750 watt tot de aardappel gaar is en een mes er makkelijk uit komt.

18. Maïs koken

Leg maïskolven met de bladeren er nog om, of ingepakt in bakpapier op een bord en “stoom” in zes minuten gaar op 750 watt. Laat de maïs nog vijf minuten liggen en pak ‘m dan uit.

19. Zalm pocheren

Kruid een moot zalm zonder huid met zout en peper en leg i neen schaal. Besprenkel me twee eetlepels witte wijnazijn of rijstazijn en genoeg water tot ‘ie halverwege onder staat. Bedek met vershoudfolie en stoom gedurende 3-4 minuten op 750 watt.

Ook goddelijke polenta kan je bakken in de magnetron. Meng 75 gram polenta met 750 milliliter water en een snufje zout in een schaal en bedek met vershoudfolie. Kook de polenta gedurende drie minuten op 750 watt en roer goed door. Kook de polenta totdat deze een stuk dikker is geworden en het water heeft opgenomen, dit duurt waarschijnlijk nog drie minuutjes. Roer er tot slot een eetlepels ongezouten boter door en eet smakelijk!

21. Rijst koken

Doe een deel rijst met twee delen water en een snuf zout in een kom en kook gedurende 15-18 minuten op 750 watt in de magnetron. De rijst is klaar wanneer deze gaar is en al het water is geabsorbeerd.

22. Popcorn maken

Leg 100 gram mais in een kon en besprenkel met een eetlepel olie. Bedek met een deksel en pof de popcorn in 3-5 minuten op 750 watt totdat alle popcorn “uitgekomen” is.

23. Boter zacht maken

Maak je boter net iets zachter en beter handelbaar door stukjes boter in een kommetje te verwarmen in interallen van 20 seconden op 350 watt. Check steeds of de boter zacht genoeg is.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.