Redactie
Redactie Drinken 20 apr 2013
Leestijd: 2 minuten

Mr. Vino ontdekt wijnland Brazilië

Met Mr. Vino heeft Culy een eigen wijnkenner in huis. Regelmatig zal hij jullie verblijden met de laatste trends op wijngebied, geeft hij tips & trucs hoe wijn te drinken én te combineren met gerechten. Vandaag ontdekt hij wijnland – ja, echt – Brazilië.

Brazilië is niet het eerste land waaraan je denkt als het om wijn gaat. Maar de afgelopen jaren is wijn uit Brazilie enorm in opkomst. En terecht. Brazilië herbergt maar liefst 1162 wijnhuizen verdeeld over ruim 82.000 hectares.

De meeste wijngaarden van Brazilië bevinden zich in de Rio Grande do Sul. Deze heuvelachtige deelstaat bevindt zich in het zuiden van Brazilië en wordt gekenmerkt door groene valleien, kleurrijke tuinen, prachtige watervallen en een subtropisch klimaat. De belangrijkste wijnstreek van Rio Grande do Sul is Serra Gaúcha, ook wel ‘Uva e Vinho’(druif en wijn) genoemd. Deze streek is verantwoordelijk voor 85 procent van de wijnproductie.

Naast de Serra Gaúcha zijn er in het zuiden nog twee belangrijke wijnstreken, namelijk Campanha en Serra Catarinense. Campanha staat bekend om de mogelijkheden rondom ecotourisme. De wijnstreek Serra Catarinense is één van de weinige plaatsen in Brazilië waar het wel eens sneeuwt. Ook in deze streek is eco-toerisme een belangrijk onderdeel van de toeristische mogelijkheden.

De wijnstreek Vale do São Francisco bevindt zich in het noordoosten van Brazilië. De combinatie van een droog klimaat en veel zonneschijn zorgt voor druiven met een hoog suikergehalte, het resultaat is een zeer fruitige wijn. Deze streek staat bekend om gerechten met geit, cari (een soort kreeft), tilápia en meerval. En daar is dus prima een passende wijn bij te drinken.

Wijnland Brazilië ontdekken, kun je doen door er ‘simpelweg’ naar toe te reizen. Het is een fascinerend land met een enorme diversiteit aan natuur, cultuur, lokale cuisines etc. Een diversiteit die je ook terugziet in de wijn: van droge witte, tot volle rode en zelfs mousserende. Past Brazilië niet binnen je vakantiebudget? Loop je toch gewoon binnen bij de Gall&Gall (heerlijke witte Braziliaanse Chardonnay) of winkel je online bij Albert Heijn en bestel je een proefdoos van de Miolo Winery.

Santé.

culy0001culy0002culy0003

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.