Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 13 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Bij 180 Xurros in Portland eet je de goddelijkste churros van een topchef

Churros, dat zijn toch die gefrituurde deegslierten die toeristisch Amsterdam massaal weghapt? Eh ja. Maar ze zijn ook die zalige, knapperige, luchtige langwerpige donuts die de Spanjaarden in dikke, stroperige chocolade dopen. En die je, mits goed bereid, in culinaire extase kunnen brengen. Bij 180 Xurros in Portland eet je de goddelijkste churros, in bijzondere smaken.

Churros van een topchef

Het is de Spaanse chef José Chesa die deze churreria runt. Hij had al een restaurant in Portland, genaamd Ataula, dat op diverse lijstjes prijkt van de beste restaurants in de stad.

Bij 180 Xurros serveert hij churros die hij maakt naar klassiek Spaans recept. Ze gaan pas in de frituur als je ze hebt besteld (en worden dus kakelvers en heet opgediend). En o ja: die naam komt van de temperatuur waarbij ze worden bereid: 180 graden.

180 Xurros

Churros met pinda, gember en kokos-karamel

Naast de klassieke variant met kaneel en suiker, zijn er ook gevulde churros: churros rellenos. Met een vulling van bijvoorbeeld crema catalana en dulce de leche. Je kunt je verse churros daarnaast dippen in ‘House Xocolata’, karamel met geroosterde pinda’s, lemon curd of marshmallow swirl met sinaasappelrasp.

Niet alleen zijn dit hele goede churros, José gaat ook graag uit zijn creatieve koker met verrassende smaken. Hij experimenteert met smaken als witte chocolade met een vleugje citrus, afgemaakt met red velvet-kruim. Of wat dacht je van pinda-gember-kokos-karamel churros rellenos met chili en tijm? Ze zijn nog vegan ook.

Churros bij 180 Xurros in Portland

180 Xurros

En de chocolade, voor het dippen? Die gemaakt met chocolade van Cocanú: een chocolademaker uit Portland. Overigens zien we op de Facebook-pagina van 180 Xurros ook opvallend veel foto’s voorbijkomen met chocolade van onze eigen Amsterdamse chocolademaker: Tony’s Chocolonely

Proeven? Snappen we. Je vindt 180 Xurros aan 2218 NE Broadway Street in Portland, Oregon. Houd er wel rekening mee dat 180 Xurros verhuisplannen heeft en dus binnenkort waarschijnlijk op een ander adres is te vinden.

Trek in churros gekregen? Aan de slag!

Zo maak je zelf churros

Churros

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.