Megin Kimmijser
Megin Kimmijser Inspiratie Bijgewerkt: 15 aug 2025
Leestijd: 3 minuten

Lekkere lectuur: 10 heerlijke boeken over eten waar de Culy-redactie van genoot

Zin om deze zomer eens echt ergens je tanden in te zetten? Laat dat een goed boek zijn – over eten natuurlijk. Van persoonlijke eetmemoires tot culinaire essays, en van restaurantverhalen tot filosofie over smaak: deze boeken over eten raadt de redactie van Culy je aan. Perfect leesvoer voor op vakantie, in de tuin of gewoon op de bank met een glas wijn.

Culy tipt: 10 heerlijke boeken over eten

1. Crying in H Mart – Michelle Zauner (engelstalig)

Een ontroerende en prachtig geschreven memoire over rouw, identiteit en troost vinden in Koreaans eten. Michelle Zauner (bekend als frontvrouw van de band Japanese Breakfast) schrijft in Crying in H Mart over de gerechten die haar verbinden met haar moeder. Het wordt as we speak verfilmd – en dus niet zonder reden.

crying in h mart bol.com
Bron: Bol.com

Butter – Asako Yuzuki (engelstalig)

Wat als een beruchte vrouwelijke seriemoordenaar via haar liefde voor boterige, huisgemaakte maaltijden je kijk op het leven verandert? Deze Japanse roman Butter – losjes gebaseerd op een waargebeurd verhaal – is zinnenprikkelend, maatschappijkritisch en vol culinaire details.

Kitchen – Banana Yoshimoto

Een kleine klassieker uit Japan over rouw, liefde en de helende kracht van koken. Yoshimoto schrijft in Kitchen subtiel en poëtisch over hoe de keuken, letterlijk en figuurlijk, een plek van geborgenheid wordt.

Taste: My Life Through Food – Stanley Tucci (engelstalig)

Acteur en schrijver Stanley Tucci (wie houdt er niet van ‘m?) vertelt in dit levendige boek vol zelfspot over zijn leven in en rondom de keuken in Taste. Van zijn Italiaanse jeugd tot filmsets en operadiners: alles draait om eten. Je hoort bijna zijn stem terwijl je leest.

Alles van Ruth Reichl

Voormalig restaurantcriticus van The New York Times, Ruth Reichl, schrijft met warmte, humor en een scherp oog voor detail. Garlic and Sapphires (engelstalig) is volgens Culy’s Megin haar heerlijkste boek: een inkijkje in haar werk als recensent, inclusief de vermommingen waarmee ze incognito restaurants bezocht. Maar al Reichl’s boeken over eten zijn een grote tip.

Garlic & sapphires
Bron: bol.com

Eat a Peach – David Chang

Een rauwe, eerlijke en geestige autobiografie van de chef achter Momofuku. Chang schrijft in Eat a Peach (vertaald in het Nederlands) openhartig over zijn worstelingen met mentale gezondheid, ambitie en perfectionisme, maar ook over de creativiteit en kracht van koken.

The Language of Food – Dan Jurafsky

Wat zeggen woorden over onze smaak? Taalkundige Dan Jurafsky duikt in The language of food de oorsprong van culinaire termen en gerechten. Waarom heet ketchup ketchup? Hoe is het woord ‘toast’ ontstaan? Slim, vermakelijk en verrassend leerzaam.

Over eten en koken – Harold McGee

Over eten en koken is een standaardwerk voor iedereen die wil snappen wat er gebeurt in de pan. Harold McGee duikt diep in de chemie achter koken, van karamelisatie tot emulgatie. Ideaal voor de foodnerd die wil weten waarom iets werkt.

De mens is een plofkip – Teun van de Keuken

Journalist Teun van de Keuken onderzoekt in De mens is een plofkip hoe ons voedselsysteem ons heeft gevormd – en hoe we daar zelf weer grip op kunnen krijgen. Kritisch, grappig en (bijna ongemakkelijk) herkenbaar.

Uit eten in Amsterdam: Vier eeuwen culinaire geschiedenis – Charlotte Kleyn

Uit eten in Amsterdam neemt je mee op een reis door de geschiedenis van het uit eten gaan in Amsterdam, van de 17e eeuw tot nu. Van eenvoudige herbergen en gaarkeukens tot luxe restaurants en exotische eethuizen, Amsterdam heeft altijd een bruisende en diverse restaurantcultuur gehad.

Uit eten in Amsterdam
Prometheus

Op zoek naar meer leestips?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.