Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 29 apr 2023
Leestijd: 6 minuten

8x heerlijke culinaire leesboeken + WIN dé nieuwe culinaire thriller!

We raken maar niet uitgepraat en uitgelezen over eten. Soms vallen we zelfs in slaap met een nieuw kookboek op het nachtkastje, maar ook culinaire proza gaan we niet uit de weg. Daarom verzamelden we 8 heerlijke culinaire leesboeken voor je. Van roman tot thriller én je kunt er één winnen.

Deze boeken wil je echt niet missen!

8x heerlijke boeken over eten

1. Het dolgelukkig Montessori varken – Marjoleine de Vos

Hoewel de titel misschien vraagtekens oproept, mag je dit boek niet laten liggen als je ‘m in de boekhandel tegenkomt. Het dolgelukkig Montessori varken is namelijk zo’n culinair leesboek dat je niet weg kunt leggen. De korte verhalen van Marjoleine de Vos doen je verlangen naar een gekookte aardappel met een paar vlokken zeezout. Je krijgt zin om worsten te maken en om overal een extra klontje boter in te doen.

Soms ietwat opstandig geschreven (want mensen die tijdens het bezoek zeggen dat ze maar even blijven, wil je eigenlijk direct je huis weer uitzetten na alle gedane culinaire moeite), maar vooral lekker vlot, grappig en smaakvol. En dat laatste is precies waarom we dit boek niet weg konden leggen.

dolgelukkig montessori varken bol.com
Bron: Bol.com

> Het dolgelukkig Montessori varken, € 29,50 via Bol.com

2. Crying in H Mart – Michelle Zauner

Dat familierecepten troostend, krachtgevend en min of meer heilig zijn, bewijst ook Michelle Zauner in het Koreaanse culinaire leesboek Crying in H Mart. Het boek, autobiografisch geschreven, gaat over het leven van Michelle in Eugene, Oregon. Hier groeide ze op als een van de weinige Aziatisch-Amerikaanse meisjes, wat de nodige strubbelingen gaf.

Als haar moeder – wanneer Michelle 25 is – te horen krijgt dat ze ongeneeslijk ziek is, krijg je pas echt door hoe belangrijk familiegeschiedenis en culinaire roots zijn. Aan de hand van Koreaanse familierecepten, odes aan de Koreaanse cultuur en andere heerlijke culinaire referenties, krijg je een beeld van Michelles leven, dat op sommige momenten érg treurig is en je in tranen achterlaat.

Geen lezer? Crying in H Mart wordt op dit moment verfilmd.

crying in h mart bol.com
Bron: Bol.com

> Crying in H Mart, € 12,49 via Bol.com

3. Ansjovis – Petra Possel

Lang geleden zwom de ansjovis door Nederlandse wateren. Toch is het vette visje – mede door de komst van de Afsluitdijk – vertrokken uit Nederland. In de rest van Europa vind je ‘m nog wel: Italië, Spanje, Frankrijk of Griekenland (waar er zelfs een ansjovisfeest wordt gehouden.) In Malaga begraaf je een ansjovis bij het slot van het carnaval en de Basken en de Fransen voerden ooit zelfs een ansjovisoorlog.

Genoeg te schrijven over dat visje dus! Zo vond ook culinair journalist Petra Possel, die het spoor volgde van het onvoorspelbare trekvisje dat eens pal voor haar voordeur in Friesland zwom. Op dit moment is er nog maar één familie in Nederland die op ansjovis vist, en de vangst? Die blijft nihil, zo lees je het nieuwe culinaire leesboek van Petra Possel, Ansjovis.

ansjovis petra possel bol.com
Bron: Bol.com

> Ansjovis, € 22,99 via Bol.com

4. Heat – Bill Buford

Benieuwd hoe het is om in de keuken te werken? Of beter: te leven. Het boek Heat (ook verkrijgbaar als Hitte) van Bill Buford geeft je een kijkje achter de schermen in horecaland.

Je leest hoe stressvol het is om ergens te beginnen als keukenhulp of stagiair. Hoe je een wortel in godsnaam brunoise snijdt in gelijke stukjes van een millimeter bij een millimeter (eenieders nachtmerrie) en over Bills eigen weg in verschillende restaurantkeukens. Waarschuwing: eenmaal aan begonnen, moeilijk weg te leggen.

heat bill buford bol.com
Bron: Bol.com

> Heat, € 11,09 via Bol.com

5. Smaakpalet van de Lage Landen – Janny van der Heijden

Heeft Nederland een eetcultuur?, vroegen Teun van de Keuken en Yvette van Boven zich in een aflevering van hun podcast Etenstijd af. Kun je zeggen dat aardappels en gehaktballen een eetcultuur zijn? Of is onze eetcultuur juist dat we van alles van over de grens eten?

Janny van der Heijden ging hier ook naar op zoek en trof toch wel degelijk een grootse eetcultuur aan. Op schilderijen nota bene! Geen wonder dat de grote musea volhangen met prachtige schilderijen met kreeften, groentes, fruit en etende mensen. Waar onze eetcultuur vandaan komt en wat ‘t nou precies omvat, lees je in het grote culinaire leesboek Smaakpalet van de Lage Landen.

smaakpalet van de lage landen bol.com
Bron: Bol.com

> Smaakpalet van de Lage Landen, € 49,99 via Bol.com

6. Kitchen – Banana Yoshimoto

Het boek Kitchen stamt al uit 1988. Toen het destijds verscheen, stond de wereld op zijn kop en werd het boek een megahit. In 2022 is het vernieuwd en in een ietwat hippere kaft gestopt, maar de inhoud bleef hetzelfde. Logisch!

Het boek is tijdloos, gaat over rouw, opgroeien, de eenzaamheid van de grote stad en de liefde voor eten. Je kunt het eigenlijk zien als een ode aan de meest troostrijke, gelukkige, vernieuwende en spectaculaire plek van elk huis: de keuken. Van het boek zijn wereldwijd meer dan vijf miljoen exemplaren verkocht. Dat zegt volgens ons genoeg!

kitchen banana yoshimoto bol.com
Bron: Bol.com

> Kitchen, € 22,50 via Bol.com

7. Lotus – Jermain de Rozario, Bart Hoffman

Hij zat aan de drugs, had torenhoge schulden en werkte een tijd lang als vuilnisman. Maar Jermain de Rozario vond uiteindelijk troost en zingeving in de keuken. Twee jaar nadat hij zijn eigen restaurant opende, haalde hij een Michelinster binnen en moet hij op topniveau blijven presteren.

In Lotus vertelt de chef niet alleen over zijn successen en angsten, hij praat ook over het harde regime in de keuken, vervelende gasten en de manier waarop gerechten tot stand komen. Een boeiend boek dat je van begin tot eind pakt en amper weg te leggen is.

lotus jermain de rozario bol.com
Bron: Bol.com

> Lotus, € 21,99 via Bol.com

8. De gouden lepel – Jessa Maxwell

Combineer Heel Holland Bakt met de horrorfilm Knives Out en je hebt het boek De Gouden Lepel. Als de productie van het 10e seizoen van de razend populaire bakwedstrijd Bake weer begint, lijkt alles op rolletjes te lopen. De deelnemers staan te popelen, maar als de wedstrijd start gaat het mis. Eerst slechts sabotage (suiker vervangen door zout, je kent ‘t wel), maar dan is er plots iemand dood en is iedereen verdacht.

Win een exemplaar van De Gouden Lepel!

De Gouden Lepel is een verrukkelijke thriller voor alle liefhebbers van moordmysteries én bakprogramma’s. En helemaal leuk, Culy mag 3 exemplaren van het boek weggeven.

Wat je daarvoor moet doen? Mail je naam en adresgegevens naar [email protected] met in het onderwerp: Winactie De Gouden Lepel. Ook doe je er goed aan om je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Mensen die meedoen aan de winactie én ingeschreven zijn, maken namelijk extra kans.

Meedoen aan de winactie kan t/m woensdag 10 mei. Winnaars krijgen bericht per mail. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. 

de gouden lepel bol.com
Bron: Bol.com

> De gouden lepel, € 21,99 via Bol.com

Culy’s selectie van ultieme culinaire films

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.