Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 9 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Zo kies je de perfecte wijn voor je kerstdiner

Kerst is het moment om all-out te gaan. Dat geldt al helemaal voor je kerstdiner. Want zeg nu zelf: wat is er fijner dan met z’n allen aan tafel te lachen, eten en borrelen aan tafel? Een overheerlijk menu is dan een pre, maar voor de wijnliefhebbers onder ons is er nog iets nodig: de perfecte wijn.

Het fijne van wijn is dat je het goed kunt combineren met verschillende gerechten. Dan moet je wel maar net weten welke wijn nu goed werkt bij welk eten. Als je op een simpele manier je kerstdiner naar een hoger niveau wil tillen, kun je verschillende soorten wijn kiezen voor het voor-, hoofd- en nagerecht.

Wijn matchen met je gerecht

Maar: hoe kom je erachter wat de perfecte wijn is? Daar helpt Vinify bij, de online wijnspecialist met restaurantwijnen voor thuis. Ideaal voor kerst; zo kun je het restaurantgevoel thuis ervaren. De sommeliers van Vinify leggen stap voor stap uit hoe je de ideale wijn voor je gerecht kiest.

Stap 1: wees er zeker van dat de wijn lekker is

Er zijn zo veel verschillende wijnen met verschillende smaken, dat het bijna onmogelijk is om ze allemaal lekker te vinden. Smaken verschillen en dus kun je met kerst het beste voor een fles kiezen waarvan je weet dat je ‘m heerlijk vindt. Ga dus voor eentje die je zelf al hebt geprobeerd, of laat je adviseren. Je kunt natuurlijk ook voor een bestsellerpakket gaan, zodat je zeker weet dat er iets lekkers tussen zit. Met dit wijnpakket voor kerst zit je altijd goed.

Stap 2: kies vanuit de wijn of vanuit het gerecht

Wat speelt de hoofdrol bij je kerstdiner: de verschillende wijnen of de gerechten? Heb je bijvoorbeeld al een lekkere fles in huis die je wil combineren met gerechten? Of heb je een recept op het oog en wil je weten welke wijn daar goed bij gaat? Als je weet vanuit welke basis je iets zoekt, kun je daar de smaken op aanpassen. Een gerecht met kruiden en een volle smaak is bijvoorbeeld goed te combineren met een intense rode wijn. Probeer bijvoorbeeld eens een favoriete kerstwijn van Vinify: de Rolland & Galarreta Ribera del Duero.

Stap 3: bepaal een logische volgorde

Voor zowel eten als drinken geldt: ga eerst voor iets lichts en bouw op qua volheid van smaak. Om die reden is een goed voorgerecht lichter van smaak dan het hoofdgerecht; als het andersom zou zijn, zou de smaak van het hoofdgerecht minder uitgesproken zijn. Zo werkt het ook bij wijn. Als je een combinatie van witte en rode wijn wil, dan is het goed om met een witte te beginnen. Kies je alleen voor witte wijn bij je kerstdiner? Dan kun je beginnen met een frisse en naar een vol, houtgelagerd exemplaar toewerken.

Stap 4: match de wijn met smaakgevers

Wat is het belangrijkste ingrediënt of product van je gerecht? Is dit een bepaald stuk vlees? Of misschien juist een groente? Andere ingrediënten worden inzet om het hoofdingrediënt te ondersteunen, maar zijn daardoor niet minder belangrijk. Toevoegingen als sauzen en kruiden zorgen juist voor een karakteristieke smaak. Het is dus een goed idee om je wijn te matchen met deze toevoegingen. Hulp nodig? Doe de kerstquiz op Vinify en ontdekt de perfecte match bij jouw kerstdiner.

Stap 5: kijk op Vinify voor specifieke matches

Bovenstaande tips kun je zelf uitvoeren, maar welke wijn past nu bij welk specifieke gerecht? Vinifiy geeft concrete tips op haar website. Bij een biefstuk kun je bijvoorbeeld gaan voor een vol en krachtige Italiaanse Cabernet Sauvignon. Bij zalm uit de oven kun je het beste voor een fruitige en levendige Chardonnay kiezen. Check hier precies welke wijn bij welke spijs past. Of kijk voor meer tips de video hieronder.

In samenwerking met Vinify

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.