Dit is waarom we het liefst in de herfst naar Parijs gaan (foodie heaven)
Parijs is in de herfst op z’n lekkerst. De stad koelt af, de bistro’s warmen op. Wat ons betreft hét moment voor de klassieke Franse keuken: uiensoep met een kaasdeken, boeuf bourguignon die de tijd heeft gekregen, oesters die weer op hun top zijn en keukens ontdekken die je in Nederland minder tegenkomt. En het mooiste van alles? Met Eurostar reis je binnen drie uur en dertig minuten vanuit Nederland naar het hart van de Franse hoofdstad voor de lekkerste stedentrip denkbaar.
Het seizoen op je bord
Natuurlijk eten we op de Culy-redactie met de seizoenen mee. En iedere keer kijken we met grote jaloezie naar al die enorme markten in Parijs. De mooiste producten liggen uitgestald, terwijl de geur van vers gepofte kastanjes overal vandaan komt.
Herfst is de periode waarin de markt opschuift naar diepe smaken. Denk aan cèpes (eekhoorntjesbrood) en girolles (cantharellen) die niets anders vragen dan Franse roomboter (souvenirtip!). Of wat dacht je van de beste paddenstoelen die je er in ontelbare varianten vindt?
Parijs in de donkere maanden staat in het teken van wild. Zin in patrijs met druiven, fazant met room en cognac of een stoof van everzwijn? Bij zo’n beetje iedere bistro kom je aan je trekken en vind je gerechten die in Nederland moeilijk te vinden zijn.
Voor zoetekauwen is Parijs natuurlijk het walhalla. Niet alleen de restaurants koken graag met de seizoenen mee, maar de patissiers laten ook zien wat de herfst waard is. In deze periode vind je er baksels die je maar een korte periode van het jaar in de vitrines ziet liggen.
Wat dacht je van Mont Blanc met kastanjeroom, speciale appelgebakjes of millefeuille met pompoencrème? Niemand kijkt raar op als je er twee kiest. Eén om direct op te eten, en één voor in de trein terug.
Minder drukte, meer smaak
Herfst in Parijs betekent meer ruimte. Waar de stad in de zomer vooral overspoeld wordt door toeristen, is de herfst het moment dat de locals weer terugkeren in de stad. En dat merk je. Je staat korter in de rij bij geliefde bakkers.
Je krijgt vaker een tafel op fijne tijden. Marktkramen hebben tijd om je te laten proeven. De terrassen zitten vol mensen in truien, niet in paniek om schaduw.
Kortom: de herfst is hét moment om rustig langs die adressen te hoppen zonder stress.
Waarom Eurostar werkt voor foodies
Met de trein naar Parijs is zonder twijfel de meest relaxte manier van reizen. Je reis begint zodra je zit. Geen vliegveld buiten de stad. Geen stress over een maximaal aantal kilo’s in je koffer.
Sterker nog: het liefst nemen we extra lege tassen mee en vullen die in Parijs met potten jam, mosterd, sardines in blik, koekjes in mooie dozen en minstens een halve kilo Comté voor thuis.
Comté kaas: dit is alles wat je erover moet weten, én wat je ermee kan
Wist je dat je bij Eurostar een uur voor vertrek nog makkelijk je ticket kunt omboeken? Wel zo makkelijk als dat extra diner tóch lukt. Nog een voordeel van vertrekken uit de stad is dat je gemakkelijk langs een delicatessenzaak of een wijnzaak kunt om proviand te scoren.
Arriveren in Parijs is net zo makkelijk. Je rolt je koffer Gare du Nord uit en staat meteen tussen de adressen waar je wilt zijn.
Volle koffers vol lekkers
Stouw je het liefst je bagage vol met eetbare souvenirs? Met Eurostar mag het. Kaas vacuümverpakt. Droge worst. Blikjes sardines, ansjovis en makreel. Calissons, nougat, koekjes in blik. Mosterd, cornichons en een potje kastanjepuree voor snelle desserts. Stop er een theedoek omheen, zet het rechtop in je koffer en je bent thuis meteen weer in Parijs. Zie het als een lekkere verlenging van je stedentrip.
De herfst is hét moment
Samen met culinair journalist en influencer Mooncake hebben we de stad geproefd en één ding is duidelijk: Parijs hoort bij de herfst en de herfst hoort bij Parijs. De stad is rustiger. Je eet beter en ontspant sneller. Ons advies voor een stedentrip naar Parijs: boek voordelig met Eurostar, kies een weekend in november, plan twee zekerheden en laat de rest open.
De beste happen vind je onderweg. Dankzij de snelle reis, het vertrek en aankomst in het hart van de stad, de ruime bagageregeling en de mogelijkheid om flexibel te omboeken, draait het hele weekend om wat er op tafel komt. Precies zoals wij dat het liefst hebben.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F02%2FMelvin-sturm-culy.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F10%2FParijs-16.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F10%2FCuly-X-Mooncake-in-Parijs-19.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F10%2FDSC02046.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F10%2FCuly-X-Mooncake-in-Parijs-28.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F10%2FCuly-X-Mooncake-in-Parijs-14.jpg)