Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 1 mrt 2019
Leestijd: 4 minuten

Dit is waarom je voor de ultieme chocoladebeleving in Vlaanderen moet zijn!

Of je nou van puur, melk of wit houdt (of de nieuwere varianten ruby en blond): iedereen weet dat Belgische chocolade als de beste chocolade ter wereld wordt gezien. Ben je ook dol op chocolade, wip dan eens iets vaker de grens over naar Vlaanderen om de lekkerste chocolade in te slaan én inspirerende bezoekjes te brengen aan de beste chocolatiers.

Als echte foodies reizen we gerust naar Japan om de beste ramen te proeven. Of naar New York voor de beste burgers. En hebben we trek in chocolade, dan kunnen we het gelukkig dichter bij huis zoeken: naar Vlaanderen moeten we. Niet alleen vind je daar fijne steden voor een citytrip, je kunt je er ook onderdompelen in de ultieme chocoladebeleving.

Chocoladebeleving in Vlaanderen

Chocoladebeleving in Vlaanderen

Chocolade zou voor het eerst zijn gespot in de Vlaamse stad Gent, in 1635. De productie van chocolade was toen een soort side hustle van apothekers; die verkochten het als een medicijn. In 1831 opende de eerste chocoladefabriek van België zijn deuren, in Antwerpen. Pas in 1840 gingen de Belgen chocoladerepen maken: chocolatier Berwaerts was toen de eerste. Daarna ontstonden ook beroemde chocoladebedrijven als Neuhaus, Côte d’Or, Jacques en uiteindelijk Callebaut.

Al met al is het niet zo gek dus dat Vlaanderen ook wel wordt gezien als hét chocoladewalhalla. Wat heet: het wordt zelfs de bakermat van de chocolade genoemd, met name omdat je er twee van de grootste chocoladefabrieken ter wereld vindt (Callebaut en Puratos). Het stikt er ook nog eens van de meest fantastische chocolatiers. Van Brugge tot Gent, Leuven en Brussel: chocoladefans kunnen hun hart ophalen tijdens een bezoekje aan deze Vlaamse steden. Leuk om een keer op chocoladereis te gaan naar onze zuiderburen!

Chocoladebeleving in Vlaanderen

Activiteiten in Vlaanderen rondom chocolade

Wil je je chocolade-trek achterna reizen, dan kun je in Antwerpen allereerst het hele jaar door terecht bij Chocolate Nation. Dit is het grootste (!) Belgische chocolademuseum ter wereld. Een waar ‘belevingsmuseum’, dus reken maar dat al je zintuigen hier worden getrakteerd op een laagje choco. Je ziet hoe Belgische chocolade wordt gemaakt, leert over de geschiedenis van onze favoriete lekkernij en de tradities. 

De stad Brugge beschikt dan weer over een écht choco-comité: het Brugse chocoladegilde. De rockster van de chocoladewereld – Dominique Persoone is de voorzitter, dus dan weet je wel dat chocolade voor dit gilde serious business is. Zij organiseren ondermeer elk jaar ‘Bruges in Choc‘: een chocoladefestival waarmee de stad Brugge zich als chocoladestad profileert.

Chocolademuseum Chocolate Nation in Brugge

Antwerp Chocolate Week

Zet in je agenda met een grote cirkel eromheen: van 8 t/m 17 maart staat Antwerpen in het teken van Antwerp Chocolate Week. Een week lang kunnen chocofans een route lopen langs meer dan 20 deelnemende chocolatiers. Ondertussen spot je de mooiste plekken van Antwerpen en loop je binnen bij de beste chocolademakers van de stad.

Om deel te nemen, koop je een Chocolate Pass van € 10,-. Die bevat 10 coupons die je kunt inwisselen bij deze choco-hotspots. Als je je bonnetjes inwisselt, krijg je de lekkerste choco-creaties (die stiekem een hogere waarde hebben dan de bonnen).

Chocolade in Vlaanderen

De beste chocolatiers in Vlaanderen

Verder is het natuurlijk klip en klaar dat je de beste chocolatiers in België – en specifiek in Vlaanderen vindt. Gault&Millau maakte zelfs een gids met ‘the finest chocolatiers in Belgium and Luxemburg’, waarin ze 73 zaken hebben opgenomen die volgens hen een bezoek waard zijn.

Ook benoemden zij 3 chocolatiers tot ‘Chocolatier of the Year’. In Vlaanderen ging chocolatier Zuut uit Leuven er met de prijs vandoor. In Brussel moet je zeker even langs bij Frederic Blondeel om te checken of die chocolade echt zo lekker is als Gault&Millau beweert.

Culy heeft natuurlijk ook een lijstje met favoriete chocolatiers in Vlaanderen. Op deze interactieve kaart kun je ze allemaal vinden. Lekker voor je volgende reisje naar Vlaanderen!

Chocolade proeven in Vlaanderen

Wil je ook lekker chocolade gaan proeven in Vlaanderen? Met de Thalys ben je vanaf Amsterdam in een uur en 15 minuten al in Antwerpen, maar je kunt ook de intercity Amsterdam – Brussel nemen, waarmee je al binnen twee uur in Brussel kunt zijn. Met de auto ben je in een kleine twee uur in Vlaanderen.

Toerisme Vlaanderen heeft nog veel meer info voor je over je trip naar Vlaanderen. Veel plezier!

Chocoladebeleving in Vlaanderen

In samenwerking met Toerisme Vlaanderen

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.