Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 11 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

‘Oma Jo maakte de lekkerste atjar op gevoel’

Buiten je eigen comfortzone wachten verrassingen. En wie is er nu niet gek op een lekkere verrassing? In deze rubriek leren we samen met Valle del Sole iedere keer een nieuwe keuken kennen. Deze keer: Molukse atjar.

Nina Tomasoa (34) daagt Culy-redacteur Winnie Verswijvel (26) uit om aan de slag te gaan met het recept voor Molukse atjar. De druk ligt hoog, want Nina heeft het nog nooit ergens zo lekker gegeten als bij haar oma Jo.

Pannetjes pruttelen

“Mijn moeder is Nederlands, mijn vader Moluks. Hij kwam als tweejarige met zijn ouders naar Nederland en mijn opa zei: ‘We moeten hier een bestaan opbouwen, dus het is belangrijk om de taal goed te leren en te integreren’. Mijn opa kreeg een goede baan en samen met oma kreeg hij hier nog negen kinderen. Oma Jo was een heel lieve, pittige huisvrouw. Zo’n oma die er altijd voor je was. Onze familie is groot, dus ik was een van de vele kleinkinderen, maar ze gaf ons allemaal het gevoel dat we even speciaal voor haar waren.

Ik ben heel Nederlands. Naar de Molukken ben ik één keer geweest, maar de Molukse cultuur zit wel in mij. Ik vind mijn Molukse roots vooral in het eten en de gastvrijheid die daarbij hoort. Niet eten omdat het moet, maar omdat je dan gezellig met elkaar bent. Mijn Nederlandse oma kon ook lekker koken hoor, maar bij mijn Molukse oma stonden echt áltijd de pannetjes te pruttelen. En dan kookte ze niet voor tien mensen, maar voor veertig man. Elk weekend. Ik heb al stress als er vijf mensen komen eten!

Foto: Iris Planting

Oma’s atjar

Mijn all time favorite is de atjar van mijn oma. Ik eet al vegetarisch vanaf mijn achtste, maar oma Jo maakte allerlei heerlijke gerechten voor mij met groenten, ei en noten. En haar atjar was de lekkerste versie ooit! Ik heb het na haar dood – nu tien jaar geleden – nooit meer ergens zo lekker gegeten. Ik weet niet eens precies wat haar geheim was, want als ik naast haar stond en vroeg hoe ze het maakte, zei ze: ‘Gewoon een beetje van dit en een beetje van dat, een beetje zus doen en een beetje zo doen’. Ze maakte het op gevoel en stopte er veel liefde in.

Mensen zeggen weleens: ‘O atjar, ja dat ken ik wel’. Meestal denken ze dan aan zo’n potje uit de supermarkt. Maar nee, dat is het echt niet; de atjar van mijn oma lijkt er niet eens op. Het is zo’n smaakvol gerecht vol groenten, met allerlei kruiden, noten, bamboescheuten en kokosmelk. Als ik het ruik, brengt het me meteen weer terug naar vroeger en denk ik aan die weekenden waarin we met de hele familie bij oma aten. Het lekkerste aan de Molukse keuken is dat er altijd zo veel gerechten op tafel staan. Dus niet alleen één groente, wat aardappels en vlees, maar allerlei groentegerechten, verschillende soorten rijst, vlees en vis.

Eigen draai

Voor mijn vriend kook ik ook weleens Moluks, want ik wil hem dat stukje van mij meegeven. Ik vind het leuk om nieuwe dingen te proberen of een eigen draai aan een gerecht te geven, maar de atjar maak ik het liefst zoals oma Jo dat deed.

Ik weet precies hoe haar atjar moet smaken en ik kom intussen in de buurt. De smaak helemaal evenaren lukt me vast nooit, dat komt waarschijnlijk door die dosis liefde die mijn oma erin stopte. Ik ben benieuwd hoe Winnie mijn variant van oma’s atjar vindt smaken. Selamat makan!”

Benieuwd naar het recept of wil je weten wat Winnie ervan heeft gebrouwen? Je leest het via deze link!

In samenwerking met Valle del Sole

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.