Redactie
Redactie Inspiratie 21 okt 2012
Leestijd: 3 minuten

Culinair genieten op Malta: wat & waar?

Malta is een smeltkroes van culturen. Met buitenlandse invloeden door de eeuwen heen is de diversiteit van Malta sterk terug te vinden én proeven in de gastronomie. Maltees eten kenmerkt zich door de eclectische mix van overwegend Mediterraans koken. Culy geeft je graag wat meer tips!

Maltese klassiekers

Traditioneel Maltees eten is puur natuur en gebaseerd op de seizoenen. Echte Maltese klassiekers zijn stoofpotjes van konijn,Lampuki (hartige vistaart), Bragioli (vleesolijven), Kapunata, (Maltese ratatouille) en de zogenaamde ‘widow’s soup’, waarin een heerlijk klein rondje Gbejniet zit (schapen- of geitenkaas). Snacks die je moet proberen tijdens een bezoek aan Malta zijn hobz biz-zejt en pastizzi. Hobz biz-zejt is brood gedoopt in olijfolie, besmeerd met verse tomatenpuree en gevuld met een mix van tonijn, ui, knoflook, tomaten en kappertjes. Pastizzi zijn knapperige pakketjes bladerdeeg gevuld met ricotta of tuinbonenpuree.

1-Olive-oil_B0

Voor elke dag een vis

De zee zorgt voor een constante aanvoer van verse vis op de Maltese eilanden. Bezoek op zondagochtend de bekende markt van Marsaxlokk en sta versteld van het enorme aanbod en de gevarieerdheid van verse vis: allerlei soorten baars, witte zeebrasem, steenvis, zwaardvis, tonijn, octopus en inktvis zijn (seizoensgebonden) volop verkrijgbaar. Een heerlijk Maltees visgerecht is Aljotta; een vissoep die op smaak wordt gebracht met knoflook. Kijk hier voor een goed Aljotta recept.

5-Seafood-Credit-Malta-Tourism-Authority-Alexis-Sofianopoulos_B0

Goede wijn op Malta

Malta staat van oudsher niet zozeer bekend om haar wijnproductie, zeker niet in vergelijking met haar noorderburen Italië en Frankrijk. Maar de laatste jaren wordt de wijnproductie steeds belangrijker. De Maltese druifsoorten Gellewza en Ghirghentina produceren stevige wijnen met uitgesproken smaken. Daarnaast groeien ook internationale druifsoorten zoals Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Grenache, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Carignan, Chenin Blanc en Moscato op de Maltese eilanden.

Leuke tip: veel wijnboerderijen organiseren tours en wijnproeverijen.

6-Wine_B0

Frisdrank van Malta: Kinnie

Een echte Maltese topper is het frisdrankje Kinnie. Kinnie bestaat dit jaar 60 jaar en is inmiddels met recht een Maltees icoon geworden. Na de Tweede Wereldoorlog veroverden frisdranken als Coca Cola en Pepsi de wereld. Anthony Micelli Farrugia, een Maltese zakenman, wilde een tegenhanger op deze zoetige drankjes maken en bedacht het geheime recept van Kinnie. Kinnie bestaat uit natuurlijke extracten van sinasappel en een mix van aromatische kruiden die Kinnie haar bitterzoete smaak geven. Binnen korte tijd oversteeg Kinnie het succes van andere dranken en sindsdien is Kinnie ongekend populair bij de Maltese bevolking en haar vele bezoekers.

Cactuslikeur

Tip van Culy-lezer Linda: “Bajtra! Dat is een likeurtje dat gemaakt wordt van cactusvruchten. Het is er in verschillende smaken, en je kunt het overal op Malta krijgen en kopen. Vooral op het eiland Gozo zijn die cactussen veel te vinden.”

Restauranttips

Smaakt al dit lekkers naar meer? Ga dan bij je volgende bezoek aan de Maltese eilanden eten bij één van de volgende restaurants:

Ta’ Marija staat alom bekend om het fantastische Maltese eten en is al 7 jaar op rij bekroond met de prijs voor Best Maltese Food Restaurant: tamarija.com/home.html

Geniet van heerlijk eten en de bijzondere ambiance in de omgebouwde boerderij Ta Frenc op Gozo: tafrencrestaurant.com/

Kijk uit over de baai bij Gululu restaurant in St. Julians: gululu.com.mt/

Proef de Maltese wijnen bij wijnbar Del Borgo in Birgu: delborgomalta.com/

Schermafbeelding 2012-09-26 om 16.24.04

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.