Redactie
Redactie Aziatisch 21 mei 2015
Leestijd: 3 minuten

Terpentijn in Amsterdam

Kort geleden aten we bij new kid in town Terpentijn. Een restaurant en late-night bar inéén van de ‘makers’ van Bar Italia, met een voorliefde voor de Aziatische en Franse keuken. 

In de bar beneden kun je genieten van cocktails en huisgemaakte snacks tot in de late uurtjes (tot 04:00 in het weekend). Er is een uitgebreide cocktailkaart en wanneer het zonnetje nog schijnt is het heerlijk toeven op het terras.

De kaart van het restaurant op de eerste verdieping is samengesteld door chef Robert de Balbiaan, eerder werkzaam bij pop-up Henk, en Alain Caron. Op het menu vind je een mix van gerechten met duidelijke invloeden uit zowel de Franse als Aziatische keuken. Per gang heb je de keuze uit vier gerechten, met een goede verhouding vis, vlees of vegetarisch.

Leuk weetje: de naam Terpentijn komt van de verhalen van Olivier B. Bommel, waarin Terpen Tijn één van de karakters is.

Culy ontdekt…

Vlak nadat we hebben plaatsgenomen aan één van de gezellige tafeltjes krijgen we een bordje met daarop twee (nog warme) mini baguettes, kimchi en vegetarische paté van sojabonen. Een leuk en vooral smaakvol begin.

Mini baguettes met kimchi en vegetarische paté

Erna volgen viskoekjes van zalm, koriander en yuzu, met daarbij een salade van papaya en meiraapjes. Minstens net zo smaakvol als de kimchi en zowel de koekjes als de salade zijn nog lekker crunchy.

Ernaast bestellen we de Asian style steak tartare (hoe kan het ook anders?) met koffie, hoisin, kwartelei en nashipeer. Het laatste is érg goed gevonden, maar de kok is iets te scheutig geweest met de sesamolie waardoor de rest moeilijk te proeven valt.

Viskoekjes van zalm met papaja en meiraapjes
Asian style steak tartare

Dan het hoofdgerecht: geroosterde eendenborst met sinaasappel, noodles en bok choy. De beloofde shiitakes en bamboescheuten zijn helaas ver te zoeken en verder is het gerecht ook een beetje saai. Het is zeker lekker, maar niet zo bijzonder als de rest.

Wat wel bijzonder is, is het buikspek met knolselderijpuree, worteltjes en teriyakisaus. Een prachtige samenwerking van Frankrijk en Azië met de heerlijk zoutige teriyaki en fluweelzachte puree. Het gerecht gaat helemaal op en als niemand kijkt nemen we zelfs nog een paar likjes van het bord. Yum!

Eendenborst met noodles en bokchoy
Buikspek met knolselderijpuree, worteltjes en teriyakisaus

Hoewel de porties vrij ruim zijn, besluiten we toch nog voor een toetje te gaan. We delen er twee en dat blijkt een goede keuze. De chocoladeganache met vanilleroomijs en dotjes goddelijke kokoscrème gaat op tot het laatste stukje en ook het lychee-ijs met frambozenmousse is waanzinnig!

Het is heel duidelijk dat de chef ervaring heeft in de patisserie, want zulk goed en vooral smaakvol ijs kan niet iedereen maken.

Chocoladeganache met vanille-roomijs en kokoscrème
Lychee-ijs met frambozenmousse

Wat vinden we ervan?

Terpentijn is wat ons betreft een mooie plek waar je heen gaat met je lief of een groep vrienden om te genieten van lekkere hapjes. Niet alleen het eten is smaakvol, ook de bijpassende wijnen zijn goed gevonden en de bediening is erg vriendelijk.

Je hebt het waarschijnlijk al een beetje door, Terpentijn is fijn! Op een paar kleine opmerkingen na zijn we erg enthousiast. Wel zou de kaart wat ruimer mogen, maar als ze regelmatig wisselen van gerechten is dat voor ons zeker geen probleem.

Terpentijn
Rokin 103, Amsterdam

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.