Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Dineren 2 nov 2017
Leestijd: 3 minuten

Danel in Utrecht: Pastis en heerlijke Franse gerechten

Het goede Franse leven, gegoten in een restaurant: dat is Danel. Onlangs zijn het stationsgebied en winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht stevig verbouwd, wat heeft geresulteerd in een levendig plein vol nieuwe restaurants. Restaurant Danel zit aan dat plein, onder concertzaal TivoliVredenburg. Wij gingen langs voor een avondje joie de vivre.

De naam van het restaurant is een verwijzing naar Quator Danel: een beroemd Frans strijkkwartet dat vaak in TivoliVredenburg heeft opgetreden. Danel is ook de achternaam van de eerste violist van het kwartet. Net als de violist is het restaurant Frans, stoer en verbonden met muziek.

Danel Utrecht

Tot laat eten

Omdat ze bij Danel kleinere gerechtjes serveren, kun je je tafeltje zo vol laten zetten als je wilt. Ideaal als je daarna nog naar een concert gaat bij het naastgelegen TivoliVredenburg, of de bloemetjes elders hebt buitengezet.

Óók ideaal: zelfs na het concert kun je bij Danel nog een hapje eten. De keuken is immers elke dag open tot 23:30 uur. Precies wat we nodig hadden in Utrecht.

Nog even een borreltje drinken aan de bar – met wat oesters of rillettes – kan er ook. En da’s dan weer precies waar je naar verlangt na een dagje shoppen. Danel heeft een paar hele fijne cocktails op de kaart staan die het proberen waard zijn.

Danel Utrecht

Pastis!

Over borreltjes gesproken: daar kun je natuurlijk ook gewoon mee begínnen. Zo worden we bij binnenkomst meteen enthousiast gemaakt met de aanwezigheid van verschillende soorten pastis.

Pastis is de aanduiding voor alcoholische anijsdrankjes die in Frankrijk vaak als aperitief worden gedronken. Puur, on the rocks of aangelengd met water. Danel gebruikt antieke lege pastis-flessen zelfs als waterflessen in het restaurant. Leuk!

Danel Utrecht / pastis

De enthousiaste bediening adviseert ons de hele avond leuk, vlot en kundig. Omdat gerechtjes meteen op tafel verschijnen als ze klaar zijn, krijgen we de tip om eerst gezamenlijk met 2 à 3 gerechtjes te beginnen. Daarna kijken we waar we op dat moment zin in hebben voor een volgende ronde.

Maar eerst moet er geproost worden met oesters: twee Gillardau die heerlijk zilt en zoet zijn.

oesters

Artisjok, coquilles en eendenborst

We kunnen haast niet kiezen van de kaart (te veel lekkers) en vragen de serveerster om raad. Toevallig noemt ze net een aantal gerechten die we zelf ook in gedachten hadden. Te beginnen met de artisjok met vinaigrette. Super Frans natuurlijk!

Danel / artisjok

Werkelijk onweerstaanbaar zijn de coquilles met beurre noisette en hazelnoten. Heerlijk zoet en notig.

Danel Utrecht / coquilles beurre noisette hazelnoten

Maar misschien wel onze favoriet is de eendenborst met zwarte olijf en saus van Xeres azijn. We gebruiken het hart van de artisjok – dat we na tips van de serveerster vakkundig uit de hele artisjok halen – om de rest van de saus op te dippen. Zálig.

Danel Utrecht / eend met zwarte olijven

Comfort food op z’n Frans

Na al die lekkere verschillende smaken en texturen gaan we voor comfort food op z’n Frans. Dus de gestoofde kalfswangen en Franse frietjes met mosterdmayonaise. De kalfswangen zijn heerlijk zacht van smaak en de saus doet haast aan als een lichte bolognese.

En voor de Franse frietjes alleen al zien wij onszelf nog wel een keer terugkomen na een concert. Verslavend lekker en de mosterdmayonaise geeft ze wat pit.

Danel Utrecht / kalfswangen

Daarna willen we nog de twee cocktail specials van Danel proberen: de ‘Danel Negroni’ en de ‘Danel Reviver’. “Oeh je durft de Reviver aan”, merkt één van de gastheren op als hij langs ons tafeltje loopt.

Deze sterke cocktail wordt ook wel de optimale hangover cure genoemd. Er gaat gin in, Chartreuse, Lillet, Absint en citroen. We bidden dat Danel ‘m nóóit van de kaart haalt, want sterk of niet, hij is fantastisch.

Danel Utrecht / cocktails

We sluiten af met een ultiem Frans toetje: île flottante. Licht, luchtig en heerlijk zoet. De perfecte afsluiter.

Danel / ile flottante

On y va à Danel!

Zoek je een stukje onvervalste Franse joie de vivre, dan word je hier op je wenken bediend. Danel is een heerlijke plek in Utrecht om te proosten met een lekker drankje, oesters te delen met je vrienden of je op heerlijke kleine gerechten uit de Franse keuken te storten.

Danel is elke dag vanaf 17:00 uur geopend tot na middernacht. Lunchen kun je hier op zaterdag en zondag. Reserveren kan online.

Culy ontdekt… restaurant Danel in Utrecht

Het goede Franse leven, gegoten in een restaurant: dat is Danel. Onlangs zijn het stationsgebied en winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht stevig verbouwd, wat heeft geresulteerd in een levendig plein vol nieuwe restaurants. Restaurant Danel zit aan dat plein, onder concertzaal TivoliVredenburg. Wij gingen langs voor een avondje joie de vivre.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.