Redactie
Redactie Afhalen 23 jul 2014
Leestijd: 2 minuten

Par Hasard

Als Brabantse in Amsterdam wordt Culy’s Monique regelmatig gevraagd: “waar haal je de beste friet?” En dan blijft het lang stil. Want in veel restaurants zijn de frietjes prima, soms zelfs super, maar om af te halen? Aii, da’s lastig. Friet in Amsterdam is ondergewaardeerd. Maar dat is verleden tijd sinds de komst van Par Hasard, een bourgondische friterie middenin De Pijp.

De Maastrichtenaar Xander Hasaart miste de bourgondische sfeer, de goede gastvrijheid én lekkere friet in onze hoofdstad. Naast de ‘friettent’ vind je een laagdrempelig café. Alles samen genaamd Par Hasard (“per toeval”, en heel toevallig ook nog eens een variant op Xanders achternaam).

Afhalen

Bij Par Hasard kun je friet en snacks afhalen voor thuis, maar ook aan een van de krukjes oppeuzelen. Of je wacht met een goed glas wijn op je bestelling (kom daar maar eens mee aan bij Lucky Snacks of de Febo). Natuurlijk staat er friet, frikandellen en kroketten (deels zelfgemaakt, deels van Holtkamp) op de kaart.

Maar er is meer: een hamburger van MRIJ (Maas, Rijn en IJssel) rund, Limburgs zuurvlees, Luikse ballen in jus de veau en fish & chips. En een heleboel fijne sauzen, van huisgemaakte mayonaise tot tartaarsaus tot picallilly mayo.

Frites uit Zuyd 01

Het restaurant

Wil je wat langer blijven zitten en meer eten dan friet, dan ga je naar het restaurant. Je voelt meteen de zuidelijke sferen in de zaak, en dan bedoelen we niet Spanje, maar Limburg, België en Frankrijk. Een gezellige inrichting in plaats van moeilijk hip, oprecht geïnteresseerd en lief personeel, toffe kunstwerken aan de muur (van Guy Olivier) en Gilbert Bécaud en Adamo over de speakers. Jeugdsentiment uit vakanties naar Frankrijk.

Water komt op tafel en brood met boter, zoals het hoort, net als in het zuiden. En niet zoals meestal in ‘de grote stad’, waar je expliciet moet vragen om kraanwater, wat vervolgens op de rekening staat.

Het menu is niet groot, maar dat vinden we wel fijn. Je kunt hier lunchen, borrelen en dineren. Dat laatste deden we uitgebreid: met steak tartare met buikspek (lekker dik aangemaakt, perfecte garing van de buikspek), verschillende kroketjes (allemaal lekker) en diamanthaas met Béarnaisesaus, geserveerd met lekker klassiek garnituur, zoals haricot verts met spek en knolselderijpuree. Net als vroeger in Brabant. En uiteraard wordt bij alle hoofdgerechten friet geserveerd, in een echte tuut (dat is een puntzak friet, voor lezers boven de rivieren :-)).

Let op: reserveren kan hier niet. Loop dus gewoon even binnen en heb je pech, dan neem je gewoon lekker wat mee naar huis aan de friterie-kant. Je loopt gegarandeerd met een grote glimlach naar buiten.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.