Redactie
Redactie Restaurants 6 jan 2018
Leestijd: 4 minuten

Culy ontdekt… UMAMI by Han in Amsterdam

UMAMI by Han is terug in Amsterdam. Culy’s Monique at zes jaar geleden bij dit conceptrestaurant en proefde onlangs in hoeverre de gerechtjes van Han Ji nu geëvolueerd zijn.

Als de naam Han Ting je bekend voorkomt, kan dat kloppen. Even een kleine recap. Chefkok Han Ji begon in 2009 het Haagse fine-diningrestaurant HanTing Cuisine.

Het kreeg een ster, was en is razend populair, maar gaat in mei dit jaar verder onder een nieuwe naam en met een nieuw concept: Zhēng. Daarom raakten ze onlangs ook hun Michelinster kwijt – zo werkt dat nu eenmaal bij de bandenboer.

Ongeveer 6 jaar geleden opende Han tevens een shared dining concept, onder de naam UMAMI, met vestigingen in Den Haag, Maastricht, Rotterdam, Eindhoven en Amsterdam. Je at er Aziatische gerechten met een Franse twist, in drie gangen, met per gang twee gerechten. Een tafel vol lekkers in 3 gangen, voor € 19,95 per persoon.

Wij aten er begin 2012 en schreven toen deze recensie; excuses voor de verschrikkelijk slechte foto’s, maar puur voor de vergelijking met UMAMI anno nu, hebben we dit fossiel online laten staan voor jullie…

Enfin. De Amsterdamse vestiging aan de Nieuwezijds Voorburgwal 161 hield destijds niet zo lang stand; inmiddels zit all you can eat-concept Miu in het pand. Maar er is goed nieuws, want UMAMI is weer terug in de hoofdstad! En wel aan de Overtoom, in het gebouw waar eerder conceptstore Friday Next huisde.

Culy ontdekt…

Dus, op naar de Overtoom. Dit ‘filiaal’ hanteert nog steeds het shared-dining-principe met Aziatische fusion gerechten, alleen heeft chefkok Han de afgelopen tijd het culinaire niveau in Amsterdam nog verder opgeschroefd. Er staat hier dan ook een team dat deels heeft gekookt bij HanTing Cuisine en deels bij UMAMI by Han in Beijing.

De menukaart van Amsterdam is identiek aan die van de andere vestigingen in ons land, alleen betaal je in de hoofdstad nét 1 euro meer voor het menu (€ 27,50 ten opzichte van € 26,50). Daarvoor krijg je (net als wij destijds in 2012) 3 gangen, waarbij je per gang nog steeds twee gerechtjes per persoon mag kiezen. Kortom: aan het eind van de avond heb je met z’n tweetjes 12 bordjes gezien.

Mocht je geen zin hebben om zelf te kiezen tussen de vele gerechtjes – formaat voorgerecht – dan is er ook een vast menu. Het “Menu Gastronomique”, alleen te bestellen als de hele tafel mee doet, is er in 3, 4 of 5 gangen (respectievelijk € 31,95, € 39,95,  en € 44,95). Een wijnarrangement is per glas erbij te bestellen.

Je kunt in Amsterdam overigens ook lunchen; voor de zakelijke eter wordt een 40 Minute Lunch geserveerd, maar ook een uitgebreider lunchmenu in de varianten vlees/vis/vegetarisch. Ook is er een Afternoon Tea menu met verschillende bijpassende koffie- of theesoorten.

En, hoe is het ‘nieuwe’ UMAMI by Han?

Allereerst de inrichting. Was het interieur 6 jaar geleden nog vooral, ehh, paars, met diffuus licht, grote nepplanten en rijen met dezelfde tafeltjes, anno nu is de zaak warm, luxe en comfortabel, maar allesbehalve stijfjes. Er zijn allerlei verschillende zitjes gecreëerd, van kleine tweetjes aan een vierkante tafel tot grotere tafels aan de grote leren zitbank.

Onze maitre Robert is een uitstekende gastheer, die zowel veel van het menu als de zaak zelf af weet. Hij loodst ons door zowel het eet- als drankmenu; die wijnkaart is overigens helemaal top.

En dat is meteen een groot verschil met het ‘oude’ UMAMI: bestelde je daar nog gewoon een colaatje bij je menu, hier wil je écht een keuze maken uit de wijnen. Zo smaken de Spätburgunder en de Sancerre ons bijvoorbeeld allebei fantastisch.

Wat proeven we?

Wij gaan voor de ‘klassieke’ diner ervaring: 3 gangen, 2 gerechtjes per persoon per gang. Net als destijds. De keuze is wederom reuze; bij elke gang is er keuze uit meer dan 10 items. Dat beslissen blijkt dus nog best lastig; gelukkig krijgen we er een Yahtzee-achtige bestellijst bij waar we onze keuze op kunnen aankruisen. Klinkt tacky, is eigenlijk belachelijk handig.

Vervolgens komen in tamelijk rap tempo steeds vier gerechten op tafel. Robert blijft onze glazen vullen en snapt het ook als we tussen twee gangen door even wat langer rust willen. Na de derde gang zijn we al helemaal voldaan, dus het dessert skippen we.

En het eten? Dat is goed. Sommige items op het menu zijn héél goed, zoals de twee tartaren (tonijn en lam), de coquilles met krokant panko-korstje, en de heilbot in miso (alleen jammer van dat doodgekookte kwarteleitje erbij).

Het is vooral allemaal consistent en smaakvol, en we kunnen de gerechten niet anders beschrijven als ‘echte allemansvrienden’. Dit is eten dat zowel je lover, je moeder als je tante die uit het buitenland overkomt lust.

Exclusievere ingrediënten als king crab, tonijn en black angus rund worden bijvoorbeeld toegankelijker gemaakt door vooral wat zachtere en zoetige condimenten. Daardoor is geen enkele dish heftig: niet enorm pittig, niet wangentrekkend zuur.

Is dat saai? Mwoah, dat zeker niet. Het is smakelijk en goed en zeker voor € 27,50 een bizar goede prijs-kwaliteitverhouding. Daarnaast is het vooral ook gewoon een lekkere tent om te zitten met vrienden. Maar als je toch nóg meer spanning op je bord eist, dan moet je naar HanTing Cuisine in Den Haag, of vanaf mei, naar Zhēng.

Hieronder volgt nog een extra impressie van de gerechten die we aten (klik op de foto’s voor een vergroting).

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.