Redactie
Redactie BBQ, Grill 24 dec 2013
Leestijd: 5 minuten

Julius Bar & Grill

Julius Jaspers, bekend van tv-programma’s als Topchef en zijn fijne kookboeken, opende begin december zijn eigen restaurant in Amsterdam: ‘Julius Bar & Grill’. Culy nam uiteraard een kijkje en prikte een vorkje mee.

De zaak zit aan de Ceintuurbaan in de Amsterdamse Pijp, in het pand waar eerst restaurant Witteveen gevestigd was. Een mooie, grote zaak met plek voor lange tafels voor grote groepen, maar ook voor intieme tweepersoonszitjes aan een wandvullende chesterfieldbank.

Jaspers is dol op barbecuen en schreef er zelfs een boek over: Smart BBQ. Bij ‘Julius Bar & Grill’ staat de barbecue dan ook in de hoofdrol. Letterlijk, want midden in de zaak zit een grote, open keuken met een aantal grills. Dat ruik je als je binnenkomt, maar het is niet zó extreem dat je kleding na afloop naar een steengrilltent ruikt. Gelukkig maar.

Drukte op vrijdagavond

Wij eten er op een vrijdagavond, en het is druk. Echt heel erg druk. De tent zit tot de nok toe gevuld en zelfs bij het ontvangstgedeelte aan de voorkant van de zaak staan zeker dertig mensen staand te borrelen. Dat geeft een rommelig effect en onnodig veel rumoer in de zaak; wat ons betreft mogen ze zich hier beperken tot alleen zittende en etende gasten, en geen barhangers. Overigens zitten er ook mensen te eten aan de bar rondom de open keuken, zó vol zit het restaurant.

De drukte heeft ook zijn effect op het personeel. De veelal jonge meisjes lijken zich geen raad te weten met de hectiek van deze vrijdagavond. Tot een aantal keer toe worden verkeerde bestellingen afgeleverd en weer teruggehaald, er wordt niet gevraagd wat we (opnieuw) willen drinken, middenin vragen loopt het personeel weg. Je merkt dat ze het goed bedoelen, het is geen klant-onvriendelijkheid, het is gewoonweg de drukte.

Pulled pork en goddelijk gepofte aardappels

Maar dan het eten. Daar komen we voor. Het menu is overzichtelijk, helemaal passend binnen het thema en werkelijk álles klinkt aanlokkelijk. We gaan als voorgerecht voor het buikspek op Vietnamese wijze met zoetzure komkommer en een Vietnamese dressing, genaamd nuoc mam cham (€9,50), en de pulled pork sandwich met spekbokkingcrème (€9,25). Het spek is goddelijk, goed op smaak en prachtig gegrild. De komkommer is helaas niet echt ingemaakt, maar waarschijnlijk een paar minuten voor serveren in een zoetzure dressing gelegd. Die smaak komt dus niet goed door.

IMG_6049

De pulled pork komt in een flinke hoeveelheid voor een voorgerecht, maar wát een smaken. Bijna zoveel smaak, dat je vergeet wat je ook alweer eet. Maar prachtig gemaakt. Minpuntje is dat het op een keihard stukje crostini ligt dat volgezogen is met veel olijfolie. Het varkensvlees is zelf al nogal vet, dan is een gestoomde bun wellicht een betere keus.

IMG_6052

Dan het hoofdgerecht. Het is te makkelijk om alleen vlees te eten, dus naast het lamsrack met Provençaalse kruiden (€ 22,75) bestellen we de yellowfin tonijn met een salsa van olijven, tomaat en knoflook (€ 20,75). Beide gerechten worden geserveerd met een perfect gepofte aardappel en wat salade; voor de tonijn een rucolasalade met frisse dressing, bij het lamsrack zit een knapperige coleslaw. We smullen van de hoofdgerechten, de smaken zijn tiptop in orde en de garing is zeer goed. De tonijn miste van zichzelf smaak, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door de geweldige mediterrane salsa. Over de aardappel raken we maar niet uitgepraat: wat was dié goed.

IMG_6056IMG_6058

Over het dessert kunnen we kort zijn: de frozen Pina Colada met verse ananas, ananasgel, kokosijs en kokosschuim (€ 7,25) valt vies tegen. Meer een kinderijsje dan een volwassen afsluiting van zo’n stoer menu. Maar wellicht moeten we terug voor onze tweede keus, de homemade vanilleyoghurt met gezouten karamel. Next time.

IMG_6067

Waar is de whisky?

De menukaart is zeer uitgebreid, en de wijnen hebben stuk voor stuk een eerlijke prijs. Naast twaalf basiswijnen, die ook per glas verkrijgbaar zijn, worden er ook exclusievere flessen aangeboden. Wat wij absoluut misten, was een kaart met andere dranken: sowieso bier, maar wellicht ook whisky of wodka. Want ga je bij een bord spareribs waar je je vingers letterlijk bij aflikt, een glas wijn drinken? Dat kan, maar een speciaal biertje was ook prettig geweest. Whisky food pairing is ook iets van de laatste tijd, en had zeker niet misstaan in deze zaak. Gemiste kans wat ons betreft.

Homemade sauzen

Overigens een tof detail: op tafel staan drie homemade sauzen: ketchup, curry en BBQ, in een hippe knijpfles zoals we die kennen van luxe beautymerken. Deze sauzen zijn overigens ook te koop voor € 7,50 per stuk. De BBQ-saus is onze absolute favoriet.

Photo 20-12-13 20 13 35

Prijzen

Waar we echt blij van worden, is de prijs-kwaliteit verhouding. Want hoewel Jaspers duidelijk kwaliteit nastreeft in zijn zaak, is het wel een toegankelijk en zeer betaalbaar restaurant geworden. Voorgerechten rond de 10, hoofdgerechten rond de 20 euro, desserts rond de 7. Heel erg netjes, en een slimme zet in deze tijd.

Conclusie

Julius Bar & Grill is een absolute aanrader als je van de bekende grillsmaak houdt, maar ook verfijning zoekt, en graag goede ingrediënten op je bord krijgt. De ambiance is super, en als de tent strakjes wat langer open is, kan het personeel vast beter omgaan met de drukte. Want dat het hier druk blijft, is een ding wat zeker is. Hier kom je niet voor een lichte salade of een biet in acht structuren, maar voor stoere gerechten met karakter en veel smaak. Om maar af uit te sluiten met een quote die we vanuit het tafeltje naast ons opvingen: “Het is hier echt slécht lekker.”

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.