Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants Bijgewerkt: 17 okt 2025
Leestijd: 2 minuten

Cul Sec Resto (Culemborg): eet je landschap in deze relaxte wijntuin

Een bord landschap en een glas uit de natuur: in de wijntuin van Cul Sec in Culemborg tafel je tussen de fermenten. Zowel knus binnen als sfeervol buiten. Dit leuke restaurant van de mensen achter Fruitslagers opende afgelopen mei en is ook deze herfst dé plek om heerlijk te eten en drinken, terwijl je bijdraagt aan een gezonde voedselketen.

Complex en logisch tegelijk

Producten met de lekkerste complexe smaken maken en ondertussen de voedselproductie logischer maken door van-kop-tot-staart te werken: de Fruitslagers zijn op dreef.

Onder de naam Roze Bunker maakten ze eerst de leukste frisdranken op basis van gered fruit en kruiden en inmiddels zijn daar ook non-alcoholische spirits met de naam Field Guide, alcoholvrije natuurwijnen onder de titel Cul Sec (met o.a. een verrukkelijke ‘Balade minerale’ die verrijkt is met oesterschelpen) en een tempeh die ze de ‘entrecote van het plantenrijk’ noemen (en die je ook in hun eigen crispy chili oil vindt). Allemaal producten die gekmakend lekker zijn, en waaraan stiekem hartstikke slimme activistische oplossingen ten grondslag liggen.

5 vragen aan Emile Corre (van Roze Bunker): “Zonder Bretonse boter wordt een dag wel lastig”

Cul Sec Resto.Bar.Wijntuin

Hun restaurant, Cul Sec Resto.Bar.Wijntuin, bevindt zich tegenover de fabriek in de Betuwe, en is de relaxte plek waar alles kan. Snelle lunch met de kinderen? Ze serveren je met liefde een hoofdgerecht met krieltjes en een salade. Uitgebreide eet-je-landschap-lunch of -diner met vrienden? De bijzondere zelfgemaakte dranken en natuurwijnen (alcoholisch en non-alcoholisch) staan al koud. Je kunt daarbij kiezen uit een 4, 5 of 6-gangenmenu met bijpassende pairing.

Op doordeweekse dagen kun je ook aanschuiven voor een arbeiderslunch. Natuurlijk is er ook volop gelegenheid voor een glaasje Field Guide of lokale cider bij het kampvuur. Hoe. Knus.

Cul Sec Resto / restaurant en wijntuin Culemborg
Fruitslagers

Op het menu

Maar wat eet je dan, als je je landschap eet? Denk aan gerechten als pruikzwam & boskip (zwavelzwam) met ingemaakte groene dennenappels, diepe bosbouillon en frisse aalbessen. Varkenswang van “Buitengewone Varkens” met lavendeljus, bisque van Krombek-tempeh uit Lutjebroek of pompoen van Lindegaard met ingelegde eidooier uit eigen tuin.

Als toetje verrassen ze met bijvoorbeeld lokale lemon cake met pulp van Japanse sierkwee en raapzaadolie uit de streek. Of met vijgenbladcake met rabarbersorbet en rozenblad.

Het adres van Cul Sec resto:

Navigeer naar:

Parallelweg West 18
4104 AZ Culemborg

Onze populairste artikelen van deze week:

  1. De 20-minuten ovenschotel waar ik voor kies op een drukke avond
  2. Rodewijnsaus saai? Dit geheime ingrediënt tilt ‘m naar een hoger niveau
  3. Dit is waarom jij je vis altijd te ver doorbakt (en dit is hoe je het wél moet doen)
  4. Kip jambalaya (een Southern klassieker)
  5. Op en neer naar de culinaire hoofdstad van de wereld (binnen 3,5 uur ben je in Parijs!)

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.